0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Den grimme orm

Misundelse er en forbudt følelse, der optræder i mange forklædninger.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Faglitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Faglitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Jeg er ret misundelig på Birgit Petersson, fordi hun har skrevet sådan en god bog. Så derfor vil det være logisk, at jeg rundt omkring begynder at tale dårligt om hende, nedvurderer hende og alt hvad hun har foretaget sig i sit lange og aktive liv, for det fortrænger den misundelse, som jeg godt ved, det ikke er spor pænt at føle.

Jeg kunne også gøre noget modsat: rose og idealisere hende ud over alle bredder - men så får jeg mindreværdsfølelser, for hvorfor skrev jeg ikke selv en god bog, og hvorfor er det ikke mig, der er lektor i kvinde- og kønsforskning og ustandselig bliver spurgt til råds i medierne?

Svær ting, den misundelse. Ingen er sluppet udenom at føle den eller være genstand for den, fra Kain og Abel over Jago og Othello og til nutidens mediehelte, som bliver løftet til himmels, mens vi lurer på den fejl, der kan få dem til at falde. Alle større søskende har følt den, når der kom et nyt barn i familien - nogle har endda ønsket at slå babyen ihjel, som regel dog uden held.

For misundelse er også had. Det kan man se i ordets oprindelse: På dansk kommer det af mis-unde, altså at man ikke under den anden noget, men unde betyder oprindeligt elske, så vi mis-elsker, hvilket er det samme som at hade. Tyskerne taler om 'neid', nid, der også betyder had og fjendskab, englænderne bruger 'envy', som kommer af latin 'invidia/invidere', at se ondsindet på nogen, kaste onde øjne på dem.


Man undgår ikke at føle sig ramt under læsningen af Birgit Peterssons bog, for den lille misundelsesorm har jo gnavet både her og der. Ramt og oplyst, for hun forklarer godt og medrivende, hvordan den ormer sig frem og især, hvordan man kan få den udryddet. Det handler om at kende den, når den viser sig, det handler om at elske sig selv lidt mere.

Bogen hedder 'Misundelse og kærlighed', og det sidste er sådan set kuren mod det første. Derfor kan misundelse bruges til udvikling, mener Birgit Petersson: Bliver vi os den grimme følelse bekendt, kan vi diskutere, om det er så vigtigt for os at ligne den, vi misunder, eller om vi måske hellere skulle udvikle nogle andre egenskaber, så vi kan holde os selv ud, respektere os selv. Og tilgive os selv, at vi ikke altid kan leve op til idealerne.

Som sagt: Det er en god og klog bog, velskrevet, letlæst og inspirerende. Og jeg er næsten ikke misundelig.

Få Politiken leveret alle julehelligdagene

Få Politiken leveret hver søndag i en måned + alle julehelligdagene. Du får 8 aviser for 99 kr.

Kom i gang med det samme