0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Rabiate rablerier

Ny bog om islam præges af paranoia og vildfarelser.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Faglitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Faglitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Det er fordomsfuld paranoia af værste skuffe, der præger bogen 'I krigens Hus', som udkommer i dag og handler om islam i Vesten.

Alene bogens undertitel, 'Islams kolonisering af Vesten', siger en del om de tre forfatteres rablerier, der er bundet op på en rabiat forestilling om, at Vesten 'i disse år er udsat for et erobringsforsøg' fra alverdens muslimer.

Målet med det erklærede erobringsforsøg, som forfatterne kalder 'islams 3. djihad', er angiveligt at »udstrække islams myndighedsområde til lande beboet af vesterlændinge med en græsk-romersk, kristen og jødisk kultur«.

Bogen fremstiller i det hele taget verdens flere end en milliard muslimer - europæere såvel som arabere, asiater, amerikanere og så videre - som en veldefineret monolit, der mere eller mindre bevidst lader sig dirigere af et præsteskab, der har erobringen af Vesten som topprioritet.

»Ifølge visse prognoser - som ganske vist er usikre, da man ikke tæller religiøst tilhørsforhold - vil Sverige og Holland have muslimsk flertal om 30 år«, lyder det i bogen, hvis grove generaliseringer af muslimer og præsteskab i sig selv er det rene nonsens.

Den slags detaljer bremser imidlertid ikke de tre skribenter, som tidligere har udgivet den noget mere moderate bog 'Islam i Danmark', men som - i lighed med det hjemlige debatklima generelt - nu har skruet endnu mere op for islamofobien.


De tre har heller ikke skrupler ved at citere den omstridte forfatter til bogen 'Civilisationernes sammenstød', amerikaneren Samuel Huntington, for at »muslimer er langt mere tilbøjelige til at lade sig inddrage i voldelige, etniske konflikter end alle andre grupper«.

Målet med bogen er så åbenlyst ikke at analysere og komme med forslag til løsninger af problemer, tværtimod gør forfatterne et stort nummer ud af at mistænkeliggøre de mennesker, som har forsøgt at åbne for en konstruktiv debat om den måde, europæiske muslimer praktiserer deres religion på.

For sagen er jo, at der faktisk i dag foregår en livlig debat mellem muslimer og ikkemuslimer om, hvordan rammerne for religiøs udøvelse kan passes ind i Vestens stadig mere multietniske samfund.

Med sin tilgang og til tider direkte ondskabsfulde tone er bogen snarere et bidrag til de kræfter, som ser en interesse i at lægge danske og udenlandske muslimer for had. Som sådan bidrager den højst til den fragmentering af vort samfund, som bogen fremmaner som et fremtidsscenario, men som jo kun virkeliggøres, hvis de forskellige grupper - ligesom de tre forfattere - insisterer på konflikt frem for dialog.

Prøv Politiken i 30 dage for kun 1 kr.

Få adgang til hele Politikens digitale univers, og læs artikler, lyt til podcasts og løs krydsord.

Prøv Politiken nu

Annonce