Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Rockens gode historie(r)

Faglitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Før Karen (Rosenberg) blev Danmarks første r'n'b-diva var hun som ni-årig kaptajn i den lokale pigegarde i Helsingør. Abdullah S. var vidt omkring, inden han opfandt sin egen syrede soul - som 12-årig spillede han eksempelvis med børnerockbandet Bouillion på albummet 'Børnerock for et børnehus'.

Christian (Brøns) ernærede sig i en del sæsoner som syngende skibums i den franske alpeby Val Thornes, før han flyttede ind hos Big Brother. Før Søren Poppe og Stefan T.L. Nielsen blev til Rollo & King havde de to lærerstuderende et band ved navn Morfar Jam på Københavns Lærerseminarium.

Jamen, det siger jo ret meget om musikken, vil nogen sikkert tænke, mens andre vil sige og »hvad så?«. Hertil kan man bare tilføje, at det ofte er i de små, tilsyneladende ubetydelige, men næsten altid underholdende detaljer, man får et helt og sigende billede af en kunstner. Kunstnerne, deres musik, historier og detaljerne kan man finde i det boglige boxsæt 'Dansk Rock Leksikon', som udkommer i dag.


Værket, som senest blev fornyet i 1997, fremstår i sin nyeste reinkarnation som en indbydende, moderne, lækker og stærkt læseværdig indgang til dansk rockmusiks fortid og den nutid, der tæller navne som Klondyke, førnævnte Abdullah S, Mikael Simpson (se under hans tidligere band Luksus), Outlandish, Pelding og Safri Duo(!) blandt mange, mange andre.

Alle de mange opslag har en profil af kunstneren, genfortæller karrieren indtil nu, og som noget nyt er den - selektive - pladeliste også vurderet ud fra et stjernesystem. Langt de fleste opslag er velskrevne, informative, tilpas lange og fulde af faktuelle indgange til kunstneren og pladerne.

Hovedredaktøren er fortsat Torben Bille, og han lægger ikke skjul på, at redaktionen har satset mere på at servere et underholdende, ofte ligefrem underfundigt værk frem for en tung bog, fuld af leksikale lister, som for de fleste alligevel vil være fuldkommen ligegyldige.

»Vi har villet fortælle historie og historier«, skriver Bille i sit forord og konkluderer, at hans leksikon ikke er et primært værk for: »diskografer, samlere og andre med speciel interesse for rockens randområder«.

Sondringen forekommer både logisk og rigtig, da nørderne alligevel i vore dage kan finde deres detailviden hos hinanden og ligesindede på internettet. Vi andre kan til gengæld glæde os over et langt mere lækkert og læseværdigt opslagsværk.


Mere problematisk er værdisætningen af kunstnernes værker, der eksempelvis udnævner 'Vild i varmen', 'Vennerne og vejen' samt 'Indian summer' til at være de bedste album med C.V. Jørgensen. Det er selvfølgelig i høj grad diskutabelt og karaktergivningen til eksempelvis historiske klenodier som plader med Skilfinger, Sir Henry And His Butlers og Midnight Sun kan forekomme nærmest komisk.

Gradueringen kan anvendes som en spøjs sammenligning med egne karakterer, men kan under ingen omstændigheder anbefales som en købsguide for den, der vil ud at investere i fortidens musikalske skatkammer.

Mere ræson er der i den liste over 50 væsentlige plader fra de første næsten 50 år med dansk rock, som indleder bogen. Også her er det dog diskutabelt om for eksempel ikke Johnny Madsen var et mere indlysende valg end Poul Krebs for nu at blive i Jylland?


Man kan også undre sig over, at redaktionen har valgt at bruge plads på en flok mere eller mindre væsentlige bagmænd i dansk rock, når man med rask hånd har skåret 100 grupper og solister fra i forhold til udgaven fra 1997. Et lille hak i den ellers åbenlyse kærlighed til dansk musik, som naturligt nok bærer værket oppe.

Et kuriosum i den sammenhæng er det, at en af de udredigerede bands er Boobs, hvis leder Mikael Ryberg Kristensen nu er med i Klondyke, som roses voldsomt i det nye leksikon. Til gengæld udmærker værket sig ved sine mange informative kapitler om fænomener fra festivaler over metal til clubbing.

Til sidst skal det nævnes, at de mange fotos af især Politikens koncertfotograf Gorm Valentin er en gave til det spændstige layout, som fuldender billedet af en bog, som i det store hele er en nyttig nydelse for alle, der har den mindste interesse i dansk rock, der hermed har fået det leksikon, musikken fortjener. Oven i købet til en pris så lav, at alle kan være med.

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent

Bliv abonnent for 1 kr

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden