0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Fanget mellem magten og livet

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Polfoto
Foto: Polfoto

Ninka og Jens Otto Krag 30.11 1972. Foto: Polfoto

Faglitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Faglitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

I fyrre år har journalisten Ninka interviewet fremtrædende danske politikere - og nu er de bedste interview samlet i en bog. Fungerer det? Bestemt. Der er ikke blot tale om en ydre rejse tilbage i dansk historie, men også om en rejse ind under huden på mennesker med magt.

Modellen er den kronologiske, først Aksel Larsen, så Erik Eriksen, Krag, Niels Matthiasen osv., og det slår hurtigt én, hvor meget Ninkas stil adskiller sig fra moderne politikerinterview. Stilen er mere sludrende og uformel og med hyppige spring fra politiske emner til private.

Således er det helt naturligt for Ninka at afbryde den radikale Karl Skytte midt i hans udredning om radikalismens væsen med et: »Vil man aldrig opleve at se Dem i jaket?«.

Men sådanne spring er hverken udtryk for smalltalk eller spredt fægtning. Slet ikke. Ninka ved, hvor hun vil hen. Hun vil ind under den brynje, som politikere er gode til at trække op foran sig. Og det kommer hun som oftest også. I langt de fleste tilfælde får hun interviewofrene til at løsne slipseknuden, lægge attachemappen fra sig og slappe helt af.

Da hun interviewer Krag i et fly efter hans tilbagetræden fra magten, sker det sidste endda på en meget synlig måde.

Han falder i søvn og »med største selvfølgelighed griber han en skatteborgers hånd, nemlig min. Jeg blir forlegen. Jeg har aldrig holdt en statsminister i hånden. Skal man rive sin egen hånd retmæssigt til sig i stedet for at lade den ekspropriere?«, spørger Ninka.


I det hele taget hører Kraginterviewene, der viser magtmenneskets længsel efter et liv uden for magten, som han så alligevel ikke kan leve uden, til blandt bogens bedste. Her udstilles politikerens dilemma: Splittelsen mellem den altopslugende politik og alt det andet derude.

Og det dilemma løber som den røde tråd gennem bogen. Man føler med Kjeld Olesen, der »render rundt med en mere eller mindre dårlig samvittighed over for ens unger, især ham på seks - ham ville man helst opleve hele døgnet rundt«.

Man indlever sig i Hartlings oplevelse af, at det »er meget få mennesker, der sætter sig ind i, hvor opslugende det er at være minister«.

Og man forstår Knud Heinesen, når han siger, at det »er meget svært at undgå, at det politiske liv tager én med hud og hår«.


Men nogle bliver taget med hud og hår. Krag f.eks. Men også den konservative Poul Møller, som konstaterer, at han »er gået glip af nogle af livets rige sider - sådan noget som musiske interesser. Malerier og musik - det siger mig ikke noget«.

Tredive år efter interviewer Ninka så sønnen Per Stig Møller, der tegner et kærligt portræt af sin far, men også fortæller en afslørende anekdote, hvor han går med sin far ved vandet.

Faderen sparker benene væk under Per Stig, som føler druknefornemmelsen, fordi han ikke kan svømme. Så hiver faderen ham op og siger: »Det skal lære dig aldrig at stole på nogen«.

Misforstået faderkærlighed eller visdomsord om politikerens lod her i tilværelsen? Det kan man jo tænke over. Og Ninkas interviewbog giver masser af stof til eftertanke. Meget mere end man kan få igennem tidens moderne tv-talkshows.

Politiken.dk i 3 måneder - kun 299 kr.

Læs hele artiklen nu

Køb abonnement

Annonce