Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Fængselsvagter. Blaine Hardens skrækindjagende bog om Shin Dong-hyuks flugt fra Nordkorea belyser en sjældent set side af et af verdens mest lukkede lande.

Fængselsvagter. Blaine Hardens skrækindjagende bog om Shin Dong-hyuks flugt fra Nordkorea belyser en sjældent set side af et af verdens mest lukkede lande.

Faglitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ny bog giver detaljeret beskrivelse af Nordkoreas kz-lejre

Flygtning fra Nordkorea giver en af de vigtigste og mest rystende skæbneskildringer i mange år.

Faglitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Hvis der var nogen, der troede, at begrebet ’koncentrationslejr’ gik over i historien med det nazistiske nederlag i 1945, er tiden inde til at tænke om.

Bevares, det meste af verden har længe været vidende om, at den var helt gal med tilstandene i Nordkorea, men en mere detaljeret indsigt har det været småt med.

Nu er det her endelig, indgangen til et af klodens mest brutale og bizarre samfund: det uhyggelige personlige vidnesbyrd om, hvor rædselsvækkende vilkår det nordkoreanske klanvælde, Kim-dynastiet, byder sine undersåtter.

Shin Dong-hyuk
Manden, der leverer indsigten, er kun 29 og ligner slet ikke en overlevende kz-fange fra det nordkoreanske Gulag.

Med sin milde fremtoning kunne Shin Dong-hyuk være en hvilken som helst af de titusinder af unge sydkoreanere, som dagligt flokkes i megabyen Seoul, metropolen i succeslandet Sydkorea, der på historisk kort tid er blevet den absolutte modsætning til det, som Shin kommer fra.

LÆS OGSÅ

I 1983 blev han født i Lejr 14, en gigantisk straffekoloni beliggende nordøst for hovedstaden, Pyongyang.

Hans forældre fandt hinanden i lejren tvunget af omstændighederne: Hele familien blev straffet på grund af slægtninges flugt fra diktaturet få år efter oprettelsen af Den Demokratiske Folkerepublik Korea. For det nordkoreanske afstraffelsessystem er så raffineret, at det rammer de efterfølgende tre generationer efter en ’lovovertrædelse’.

Nøglen til helvede
Fortællingen om Shins flugt fra dette helvede er gjort konkret takket være Shins samarbejde med den amerikanske journalist Blaine Harden.

Tålmodigt og vedholdende har Harden lukket op for Shins traumatiske erfaringer og sammenholdt udsagnene med de fakta, der kendes fra andre, især den voksende gruppe af nordkoreanske flygtninge, der i dag lever i Sydkorea.

Som læser farer man gennem de 270 sider, som var det en gyser - og sidder tilbage med en overvældende afmagtsfølelse.

Det er nu, det bliver spændende...

Følg de første 100 dage efter valget for kun 299 kr.

Bliv abonnent

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

 • 15.000 mennesker er ansat til at gennemse det indhold, som Facebook vil skåne sine brugere for – videoer af mord, henrettelser eller mishandling af børn. Men hvem er de mennesker, der hver dag renser ud i internettets allermørkeste sider? Politiken har fulgt to af dem. ​

Forsiden