0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Følelsernes intelligens

Faglitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Siden Daniel Goleman i 1995 udsendte bogen 'Følelsernes intelligens', har der i fagkredse og offentlig debat været stadig stigende opmærksomhed på andre aspekter af intelligensbegrebet end blot den boglige begavelse og evnen til at sætte trekanter sammen.

Men med Golemans bog var også mangt en misforståelse og halvkvædet vise søsat: »Jo mere følelsesladet, jo bedre«, lød livsstilsmagasinernes lalleglade version, ligesom det efterhånden blev et almindeligt dogme, at emotionel intelligens skulle være en slags feminint monopol, et anliggende af særlig relevans for bøsser og kvindelige mellemledere.

Det er på denne baggrund ganske velgørende at stifte bekendtskab med psykolog Bodil Wennbergs velskrevne og koncise fremstilling af 'Følelsesmæssig intelligens i praksis' - dels fordi forfatteren myndigt og troværdigt får indført en vis stringens i de 'disneyficerede' begreber, dels (og ikke mindst) fordi det på overbevisende måde lykkes hende at forankre de smukke luftkasteller i jordnære situationer fra hverdagen.


Følelsernes intelligens handler i bund og grund om evnen til at fornemme, rumme og forstå sine egne følelser - og om kompetencen at omsætte dem i et meningsfuldt og rationelt spil med andre.

Der er således tale om en indviklet kombination af egenbevidsthed og empati, og den følelsesmæssigt intelligente besidder ikke alene en værdifuld selvindsigt, men er også udstyret med sociale færdigheder, som gør vedkommende i stand til at begribe og håndtere komplekse og konfliktfyldte medmenneskelige relationer.

Følelsesmæssig intelligens rummer dermed både en psykologisk, social og eksistentiel dimension, men repræsenterer desforuden en skarpt analyserende synsvinkel på verden, et værktøj, som kan læres og bringes i anvendelse - f.eks. i opdragelse og parforhold, på arbejdet og i skolen.

'Følelsesmæssig intelligens i praksis' er en god og nuanceret fremstilling af et vanskeligt og ofte misforstået stof. Refleksionsniveauet er højt og i bedste forstand sagligt, men bogen er tilpas overskuelig og systematisk til, at de fleste interesserede hurtigt vil finde sig til rette.

Få Politiken leveret alle julehelligdagene

Få Politiken leveret hver søndag i en måned + alle julehelligdagene. Du får 8 aviser for 99 kr.

Kom i gang med det samme

Annonce