0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Har faren ret til at sørge?: »Hun er død. Det er godt nok mig, der har gjort det, men hun er stadigvæk død«

Det er ikke for sarte sjæle, når 12 drabsdømte beretter om deres forbrydelser i Thomas Thurahs interviewbog ’Skyldig i drab’. Desværre går Thurah lidt for vidt i sine bestræbelser på at tage læseren i hånden.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Marius Renner
Foto: Marius Renner

Thomas Thurah er aktuel med bogen 'Skyldig i drab'.  Han skriver godt og ubesværet, men også noget forsigtigt.

Faglitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Faglitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

I Herstedvester sidder de allerfarligste forbrydere, vi har i Danmark, folk som Peter Lundin og Peter Madsen, Amagermanden. Der sidder langt over 100 fanger her, 12 af dem har Thomas Thurah – anmelder på Information og tidligere både besøgsven og læseklubansvarlig i forskellige fængsler – interviewet i sin nye bog, ’Skyldig i drab’.

De er alle drabsdømte, som har erkendt deres skyld, som har domme fra 10 år til forvaring og livstid, og hvis forbrydelser forfatteren inddeler i tre typer: drab på nærtstående, voldsdrab og seksuelt betingede drab.

Jeg skal og vil ikke her tage stilling til, om det er etisk forsvarligt at lade 12 forbrydere med så alvorlige gerninger på samvittigheden komme til orde. Jeg vil nøjes med at konstatere, at Thurah synes at tage alle tænkelige forbehold, og at han i samtalerne med de dømte – der er anonymiseret og optræder under pseudonym – er yderst nænsom og nuanceret, ikke mindst i forhold til de efterladte til de drabsdømtes ofre.

Derudover vil jeg tilføje, at talrige kunstneriske og filosofiske værker historisk set har udforsket forbrydelsens væsen, hvis ikke ondskaben selv. Jeg tænker på Hannah Arendts ’Eichmann i Jerusalem’ om nazisten Eichmann, Werner Herzogs dokumentar om fanger på dødsgangen i USA, ’Into the Abyss’, jeg tænker på Dostojevskijs ’Forbrydelse og straf’.

’Skyldig i drab’ handler dybest set om de drabsdømtes egne ord og følelser og minder, eller deres »tankelandskaber«, som forfatteren også kalder det. Den handler om deres erfaring af tid, deres oplevelser af og tanker om straf, soning, tilgivelse og håb.

Få det store overblik for 1 kr.

Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.

Læs mere

Annonce