Under den tyske besættelse 1940-1945 opstod begrebet norske tilstande. En forværring i retning af Norge, som ikke havde lagt sig fladt ned 9. april, men tværtimod kæmpet modigt og fortsat modstanden med en konge i engelsk eksil, frihedskæmpere i allierede uniformer.
At Norge så til gengæld havde langt mere borgerkrigslignende forhold end Danmark, er en senere historisk sandhed. Mens vi i Danmark fik en statsminister, som i fuld alvor mente, at vi skulle have brændt broerne 9. april og kæmpet videre fra de sydfynske alper og Mols Bjerge. Vi burde være flove. Helst med selvironisk takt som i den kulturradikale serie ’Matador’. Hvor frihedskampen mestendels er fru Fernando Møhges død i 1942 efter at have slået på en tysk soldat på tværs af vejen. I de senere år er dette masochistiske signalement heldigvis blevet revideret i retning af anstændig oprejsning.
Historikeren og forfatteren Paul Smith er en af dem, som med vid og bid har skrevet om de fem forbandede år som andet end samarbejdende statsraison, nationale mindreværdskomplekser og parodisk latterliggørelse af sabotage og stikkerdrab.
I de to første bind af sin dokumentariske romantrilogi ’Kampen om Staunings stol’ og ’Lille land, hva’ nu’ skildrer han både dansk angst og bæven, den nationale forvirring og den spirende modstand. Selvfølgelig var der samarbejde, nøl og kujoneri, men der var også en udbredt antinazisme. Samt en modstandskamp, som først var nationalkonservativ, socialdemokratisk light og så efter sommeren 1941 kommunistisk effektiv. Lunkenhed var mest hos de partier, som senere skulle råbe op om vor fejhed dengang i april 1940.
At det også blev blodig alvor på denne side af Øresund, kommer i flere ombæringer og nuancer frem i Smiths sidste gode bind, ’Vi har de døde med os’. Vi behøver ikke være underlegne med bøjet nakke over for norsk offervilje og civilcourage, det er selve titlen et klart signal om. Den stammer nemlig fra nordmanden Nordahl Griegs smukke modstandsdigt fra tilbagetrækningen i 1940 – »Vi er så få her i landet;/ hver falden er bror eller ven./ Vi har de døde med os/ Den dag vi kommer igen«.
Der skete en fejl, prøv igen senere
Der skete en fejl, prøv igen senere eller søg hjælp via vores kundecenter
Deltag i debatten nu
Det koster kun 1 kr. at få fuld adgang til Politiken, hvor du kan læse artikler, lytte til podcasts og løse krydsord.
Læs mereEr du under 30 år og udeboende? Få halv pris her
Allerede abonnent? Log ind her