Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Anmeldelse: Indisk roman er et snørklet metaforvirvar

Tabish Khairs roman er både selvfejrende og et intenst drama om etnisk strid.

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Durga er luder, tidligere, men ikke så meget tidligere, Harihar en passioneret biografdirektør i det meget små.

Sammen drager de riget rundt, fra flække til flække, med fremviser, filmspoler og hendes lille søn. Drevet af den slags drømme, som film er gjort af, skrøbelige, usandsynlige og ikke til at slide op, når først man har fået dem på hjernen.

Det er det ene spor i Tabish Khairs roman, trukket gennem 20’ernes stumfilmverden.

Et andet beskriver delingen af Indien og stridighederne mellem hinduer og muslimer i slutningen af 40’erne, et blodigt spor med en kontrapunktisk effekt i forhold til Bollywood-filmens narkose.

Et tredje løber hele vejen op om nutiden, hvor en ’forsker’ interviewer et par af fortidens hovedrolleindehavere. Og som om det ikke var nok, er der små – meget længe uforklarede – drømmesekvenser. Så veksler skriften mellem fed, kursiv og ordinær, og så går det i store spring fra det ene til det andet og tilbage igen.

Det er ikke nogen sømløs klipning.

Supernovabilleder
Historien holder spændingen takket være dramaets brændpunkter – de historiske er ikke de ringeste – og godt bevarede hemmeligheder. Også stilen yder sit med sin tæthed, religiøse em og eksotiske vokaler (og yder indimellem for meget – »hun var hans boksebold, tung på grund af tidens sand, der sivede ud af hans drømmes utætheder« (det billede og en del andre forstår jeg ikke)).

Helt slippe fornemmelsen af overbebyggelse kan man ikke.

Hvis ’filmen’ er bogens ene metafor, er ’pigtråden’ den anden. Det ene er drømmens og fantasiens, måske også bedøvelsens, billede, det andet er borgerkrigens og alle kriges og myrderiers ikon.

Den slags supernovabilleder – multifunktionelle som schweiziske foldeknive og lige så lette at hive op af bukselommen – hører ikke til mine favoritter. Jeg synes slet ikke, de klæder en i forvejen højtidelig, nogle steder selvhøjtidelig og selvfejrende fortælling.

Hvor katastrofen indtræffer, er drømmen blevet til virkelighed, men naturligvis ikke den virkelighed, drømmen lovedeBedst er romanen, hvor den føjer begivenheder sammen, handling, personer, konflikter, som regel ad snørklede veje og snævre gyder. Her får efterhånden dramaet et påtrængende indhold, fjernt fra det kulørte Bollywood, men tæt på den religiøse og etniske strid, der har præget hele det moderne Indiens historie. Hvor katastrofen indtræffer, er drømmen blevet til virkelighed, men naturligvis ikke den virkelighed, drømmen lovede.

Man mærker her og der en engelsk sprogtone i oversættelsen, og der er for mange korrekturfejl.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Strassbourg - EU - Parlament - Parliament - Europa - afstemning - Vote - Portræt - Reportage (ikke Brussel)

  På søndag har du chancen for at sætte dit eget lille personlige præg på, hvordan EU i fremtiden skal tackle nogle af Danmarks og klodens helt store udfordringer. Men hvor mange af de beslutninger, som lægger rammerne for vores hverdag, træffes egentlig i Bruxelles?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

Forsiden