Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Latinkyndig. Harald Voetmann har tidligere oversat Plinius' tekster. Nu optræder Plinius i Voetmanns vellykkede romaneksperiment.  Foto: Katrine Naumann

Latinkyndig. Harald Voetmann har tidligere oversat Plinius' tekster. Nu optræder Plinius i Voetmanns vellykkede romaneksperiment. Foto: Katrine Naumann

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Som abonnent får du 15 procent rabat i Boghallen og 20 procent rabat på Saxo Premium. Læs mere på politiken.dk/plus.

Satyrisk roman er forbavsende vellykket

Harald Voetmanns debut om Plinius den Ældre er langt fra romanprototypen.

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvad får man, hvis man mikser Plinius den Ældres ’Naturalis Historia’ med Petronius’ ’Satyricon’ (kendt ikke mindst fra Fellinis filmversion) og udsætter den for så skriftbevidst og fabulerende en fantasi som Harald Voetmanns?

Ja, så får man noget i retning af den bog, Voetmann netop har udgivet, ’Vågen’, der præsenteres af forlaget som hans debut inden for romangenren, om end den langt fra ligner prototypen på en roman.

Døde af nysgerrighed Voetmann er selv latinkyndig og har tidligere oversat både Plinius og Petronius, som nu mødes i hans fantasi – i et litterært eksperiment, som er forbavsende vellykket.

’Vågen’ er et firstemmigt værk og sat sammen af forskellige tekstformer, der alle har det til fælles, at de kredser om den romerske videnskabsmand og forfatter Plinius den Ældres (23-79) korte liv og bemærkelsesværdige død og ikke mindst hans monumentale og for eftertiden fundamentale forfatterskab.

55 år gammel omkom han af videnskabelig nysgerrighed, da han ville opleve vulkanudbruddet i Vesuv ved selvsyn, men forinden havde han stræbt efter at nedfælde al sin samtids viden i et gigantisk forfatterskab, hvoraf kun den encyklopædiske naturhistorie, ’Naturalis Historia’, har overleveret.

Appendiksfantasi
Hvad man ved om Plinius’ liv og ufattelige flid, ved man især besked om fra to breve af hans nevø, Plinius den Yngre.

De bringes som appendiks til Voetmanns roman, der ellers frit bruger passager fra ’Naturalis Historia’ som anledning til at fantasere over Plinius’ liv, gengivet i episoder og i erindringer om indtryk især fra hans barndom og ungdom.

Men Plinius den Ældres stemme indgår i en kvartet sammen med to andre røster tilhørende Plinius den Yngre, hans skrivende slave Diokles samt, som sagt, med citater fra ’Naturalis Historia’.

Formidling med næseblod
Tilsammen formidler de Plinius’ ubændige fascination af naturens skabninger og – ikke mindst – vanskabninger.

Med tilbagevendende næseblod og åndedrætsbesvær bemægtiger han sig i skriften dyre- og menneskerigets mangfoldighed uden at ville tilskrive den en højere fornuft.

»Man skal ikke lede efter fornuft i nogen del af naturen, der findes kun vilje«, lyder et af de gengivne citater fra ’Naturalis Historia’, som vækker mindelser om en langt senere klassisk filolog, nemlig Friedrich Nietzsche.

Romersk dekadence

Det flyder med pis og blod og sæd i Harald Voetmanns fantasier over Plinius, men også med sort humor og velfortalte anekdoter. Om Diokles, der står uden for tjenestepigens dør med pikken i hånden og græder af liderlighed.

Eller om Plinius’ orgie med en forseglet pige i Ostia, en kvinde uden kropsåbninger, der tænder ham som ingen tidligere har gjort. Eller om hans skandaløse, mislykkede oplæsning ved kejser Vespasians sommerbolig. Her viser Voetmann, hvor stort et talent han også har for storytelling. Der er kort sagt masser af romersk dekadence i Harald Voetmanns ’Vågen’, som får Plinius’ videnskabelige projekt til at gå op i en dejligt mærkværdig enhed med satyrisk fantasi og moderne skriftbevidsthed.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden