0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Mellem Kiruna og Serbien

Fint forløst roman om en svensk-serbisk kvinde holder sin læser fast til sidste punktum.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er en sær dobbelthed i 'Akacien hvisker', svensk-serbiske Zvonimir Popovics' (f. 1934) første roman på dansk; på den ene side myldrer romanen med farverige, svulstige og melodramatiske metaforer. På den anden side er den præget af en grov, rå og rapkæftet bogstavelighed.

Denne dobbelthed, der kommer af den kvindelige hovedpersons måde at omgås sproget på, går igen i det tematiske: Romanen beretter i tilbageblik om integrationens vanskelige kår for en lille, serbisk pige i 1970'ernes Sverige; men det er også og samtidig en hårdkogt, sine steder forsoren, fortælling om Blut und Boden, om slægten og jorden som bestemmende for individets skæbne.

Og endelig er det et portræt af en traumatiseret kvinde, der alt for tidligt har måttet modtage alt for mange slag fra livet, og hvis hele eksistens derfor antager form af en forbitret overlevelseskamp. Tidsligt sker der desuden en lang række uformidlede, abrupte skift fra den fortællende nutid til den fortalte fortid.

Romanen er fortalt af den 35-årige svenskfødte Svetlana, og handlingen tager fart, da hun modtager brev med meddelelse om, at hun er den lykkelige arving af sin farbrors gård og jorder nede i Serbien.

Undervejs får vi historien om, hvordan Svetlana blev mobbet grusomt i skolen, om hvornår og hvordan hun gjorde sine første tidlige og talrige seksuelle erfaringer, om moderens forhold til andre mænd, om den ukendte faders død, om den voksne kvindes knugede, sårede og dog hårdføre eksistens på understøttelse i folkhemmet, om det dødfødte og det bortadopterede barn.


Det lysner til slut for Svetlana: Hun får arbejde som tolk på et flygtningecenter i Kiruna, og det bereder vejen for en ukendt selvtillid, og en sej vilje til at få sig en uddannelse. Inden da skal vi dog diverteres med blodhævn og meget andet godt og grumt.

Efter brevets ankomst tager Svetlana til Serbien og møder sin gamle 'nana', farmor. Her konfronteres hun med en ukendt verden som i et og alt er komplet forskellig fra Sverige: Det er et førmoderne, arkaisk bondesamfund, hvor traditioner, penge, slægt og ære betyder alt. Det er et meget hårdt og kontant samfund, hvor den snu narrer den mindre snu.

Men det er også i Serbien, akacierne hvisker om natten, når vinden stryger gennem de tørre kronblade. Og denne hvisken indgiver langsomt Svetlana en fornemmelse af at være en del af et vidtforgrenet rodnet, der strækker sine fangarme helt op til den traumatiserede, svenske fortid.

I baggrunden lurer 1990'ernes Balkankrige, nationalismen, bruddet mellem fortid og nutid, mellem det paranoide Serbien og hele resten af verden.

Det er således en roman, der vil mange ting på samme tid. Men forehavendet lykkes stort set, og det skyldes ikke mindst Popovics uforlignelige evne til at skabe og fastholde en fortællende tone, der øjeblikkelig griber godt fat og holder én i sit jerngreb til slutningens forløsende endepunkt.

Det er på sæt og vis en gammeldags fortælletaktik, Popovic har valgt, helt uden postmoderne fiksfakserier, men taktikken virker, og akacierne hvisker, helt som de skal.

Prøv Politiken i 30 dage for kun 1 kr.

Få adgang til Politikens digitale univers, og læs artikler, lyt til podcasts og løs krydsord.

Prøv Politiken nu