0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Gamle venner

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Det er som at møde gamle og meget gode venner, når man læser Martin Jensens nye roman. Her er byfoged Eske Litle og hans højre hånd, sergent Bane, her er Søren, stedets præst, og Thrund, tidligere hore, nu kun frille. Og mange andre, for Martin Jensen har skabt et rigt persongalleri.

Vi kender dem fra hans tidligere middelalderromaner 'Eske Litle. Byfoged i Assens' og 'Helligåndens gæster'. Handlingen udspillede sig, som man vil have gættet, i Assens i starten af det fjortende århundrede. Vi er i en lille by i et pantsat land. Det gælder om at overleve, og prisen kan være høj.

Det tredje bind i Eske Litle-serien hedder 'Mens møllen maler'. Her skal Eske, en ældre, retskaffen mand, holde ro og orden. Det gør han uden blødsødenhed, for vi er i en grum tid. Ugerningsmænd bliver prompte hængt. »Jeg hænger dem«, siger Eske, »for at mine borgere kan sove trygt. Det er mit arbejde at holde byen sikker«.

Men afklaret eller retfærdighedssøgende i sit forhold til Thrund er han nu ikke. Hun var engang en 'hore', hvad byens kvinder ikke glemmer, nu er hun Eskes faste 'frille'. Han betaler hendes logi og lommepenge, til gengæld er han hendes eneste gæst. Hun er blevet respektabel, men er ikke respekteret, heller ikke af Eske. Vil han gifte sig med hende, vil hun vælge at blive gravid? Det er spørgsmål, der løber gennem dette nye bind.

Den kvikke, unge sergent Bane er derimod både gift og familiefader, et varmt skildret forhold. Det er noget af en idyl, og den må naturligvis trues. Assens vånder sig under en hedebølge, men så sætter et flot skildret uvejr ind, og med det følger svin på amokflugt, hvad der bliver farligt for familien Bane.


Men Martin Jensens serie er jo kriminalromaner, og 'Mens møllen maler' starter på klassisk vis med et grusomt mord. En mand har fået ansigtet smadret til uigenkendelighed. Hvorfor, og hvem er han? Bane gør fundet, mens Eske er på besøg hos en udlænding, der repræsenterer Assens' tyske panthavere. Han vil sætte igennem, at byen skal have endnu en mølle. Stedets gamle møller har motiv til mord.

Martin Jensen lægger et smukt, falsk spor foran læserens næse. Vi snuser begærligt ind, mens vi møder småintriger, duft af middelalder og en stribe madretter, der domineres af grød og pølser. Tiden har været barsk, men her i romanen har den nu også sin egen, hyggelige charme. Martin Jensen er en solid skribent, der nøje indfrier de mål, han har sat sig: at levere god underholdning.

Politiken.dk i 3 måneder - kun 299 kr.

Læs hele artiklen nu

Køb abonnement

Annonce