Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Varsel. Vores helt er ved at dissekere en frø i biologi og besvimer. Her er, hvad han ser, lige inden han går i gulvet. Er han en pivskid, eller har han set ind i fremtiden? Udsnit af tegning fra bogen. Se den i større udgave nederst.
Foto: Charles Burns

Varsel. Vores helt er ved at dissekere en frø i biologi og besvimer. Her er, hvad han ser, lige inden han går i gulvet. Er han en pivskid, eller har han set ind i fremtiden? Udsnit af tegning fra bogen. Se den i større udgave nederst.

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Som abonnent får du 15 procent rabat i Boghallen og Saxo Premium til 79 kr. om måneden. Læs mere på politiken.dk/plus


Ungdom er en seksuelt overført sygdom

’Sort hul’ af Charles Burns er et absolut hovedværk i graphic novel-traditionen.

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En hvid ridse i mørket. Lys trænger igennem en sprække i bogens sorte fortæppe. På næste side er ridsen udvidet og vagt vaginal.

På tredje side er ridsen muteret til det snit, der har åbnet bugen på en laboratoriekorsfæstet frø. Velkommen til biologitimen.

Sprækken er både symbolsk og konkret. Den åbner ind til kvindens indre, men også ind til en anden verden. Til naturens dunkle verden. En verden ladet med seksuelle faresignaler. En dissekeret frø, en flænge i en fodsål og en smuk piges ryghud, der sprækker som en overmoden frugt.

LÆS ANMELDELSE (seks hjerter)

En kusse. Sperm, knogler, skydevåben, joints og slangen, der bider sig selv i halen. Ikke så sært, at det hele løber rundt i hovedet på den unge amerikanske teenager Keith, indtil han besvimer.

Heller ikke i begyndelsen af 1970’erne var det nemt at være ung!

Spedalske outsidere
Visuelt er denne ekstremt ambitiøse åbning på Charles Burns’ mesterværk ’Sort hul’ fra 2005 løst til urg og ralle med kryds og slange.

Ikke på noget tidspunkt slækker Burns på hverken ekvilibrisme eller intensitet i sin både uhyggelige og tragiske fortælling om unge, sex og stoffer i Amerika.

ANMELDELSE (tre hjerter)

De unge bliver ramt af en mystisk smitsom sygdom overført ved seksuel kontakt. Referencen til 80’ernes aids-epidemi er uundgåelig, men sygdommen i ’Sort hul’ er mere visuelt spektakulær.

De unge sprækker som pupper og forvandles til spedalske outsidere.

Monstre dømt til at henslæbe et trist liv i skovene uden for Seattle. Ramt af en virus, der på forskellige måder synes at svække grænsen til det organiske og det dyriske.

Et portræt af en generation født fem år for sent til at være blomsterbørn og hårdt ramt af affortryllelse.

Gumler som orme
Virkningen varierer.

En smuk kvinde fra en hashhule får hale som et firben, og virkningen er slet ikke uden seksuel attraktion for en ung mand. Sygdommen smitter ved sex, men de groteske symptomer kunne også være syner fostret af en stofpsykose.

Og der bliver røget igennem i Seattle.

Charles Burns må vide, hvad han snakker om. Han var nemlig selv teenager i Seattle dengang i 1970’erne. Primært er det en fabel om, hvor rædselsfuldt svært det kan være at være teenager med humørsvingninger, træthed og hormoner stående ud af ørerne.

LÆS ARTIKEL (fire hjerter)

Om hvor farligt det kan føles at skulle blive voksen og have sex, mens hele det biologiske forplantningsapparat i kulissen stønner, gnasker, gumler som orme og orner.

Ikke mindst i en kultur, hvor man per tradition nedkalder alverdens forbandelser over seksuel løsagtighed.

Rammer lige i sjælen

Tidspunktet er defineret af Burns’ egen ungdom, men historisk er det også et skæringspunkt. Et portræt af en generation født fem år for sent til at være blomsterbørn og hårdt ramt af affortryllelse.

Stoffernes revolutionerende bevidsthedsudvidelse er blevet reguleret til almindeligt misbrug. Tjald og sprut. Håret er stadig langt, men Flower Power er kulet ned.

Toget kører, men pludselig er det uklart, hvor det kører hen.

Som de nye seksuelt tvetydige idoler var Lou Reed og David Bowie mere glasskår og desillusion end idyl i den knæhøje karse. Tegningerne er i sort og hvid uden gråtoner. Nogle ligner næsten linoleumssnit.

MAILINTERVIEW

Burns arbejder opfindsomt og kreativt med variable rammer, uden at det på noget tidspunkt bare virker smart. Mimikken kan godt virke lidt tegneseriestiv, men det skriver sig naturligt nok ind i den amerikanske tradition og passer godt til det gennemført stiliserede udtryk.

Det er sjældent, en tegneserie virkelig formår at være både skræmmende og hjerteskærende, men ’Sort hul’ rammer lige i sjælen med et dybt sug. Fantastisk håndværk og ambitiøs fortællekunst. Et absolut hovedværk i den amerikanske graphic novel-bølge.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden