Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Kim Nielsen
Foto: Kim Nielsen

Speciale. Ulrich Horst Petersen mestrer kunsten »at opleve det store på foranledning af det små«.

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Som abonnent får du 15 procent rabat i Boghallen og 20 procent rabat på Saxo Premium. Læs mere på politiken.dk/plus.

Skarpe stykker overskud fra en klog mand

Moralisten Ulrich Horst Petersen skriver essays med aktuelt perspektiv.

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ulrich Horst Petersens speciale er det åndfulde essay, tit med hudløst personligt udgangspunkt, men altid med langt perspektiv.

Han kan den kunst, som hans med-essayist Jacob Paludan kaldte »at opleve det store på foranledning af det små«.

Denne bog kan minde om Tage Voss’ klassiker ’Status på skæret’ (1954) fra livet som læge på Christiansø. Horst Petersens 69 tekster stammer fra en sommer i det kære Tisvilde, men den 74-åriges status på Nordkysten er uden resignation.

Den er tværtimod skrevet på følelsen af ’overtid’: en overskudsoplevelse af at få ekstra tid til at nå, hvad han gerne vil sige, mens han endnu kan.

Det er også følelsen af, at det må siges nu, fordi vores samfund og grundværdier vakler af sted på lånt overtid.

Vor mand i Tisvilde er en stor husker.

Uventet tvist Her er glimt fra barndommen i Glostrup mellem Roskilde Landevej med den udstødte Jesus på krucifikset og biblioteket med læsesalens »principielle stilhed« og bøgernes undere.

(maj 2007)

Her er glimt af 50’erne – Martin A. Hansen og PH i gymnasieforeningen Brage, militærnægterliv, tidens autoritetstro konventioner, eminent fastholdt i Klaus Rifbjergs hørespilserie ’De beskedne’.

Her er skarpe situationer fra dagen og vejen og supermarkedet og naturen med børnelege og katten Bellas forhold til udviklingslæren.

Her er ekskurser om Hitlers kynisme og Stalins paranoia. Her er fine refleksioner om religion, stress, erindring, galgenhumor, »kummefryserkultur« og tidsåndens andre symboler og tegn.

Og pludselig kommer der en bidsk analyse af fhv. statsminister Anders Fogh Rasmussen og »den fundamentale splittelse i hans karakter« mellem – nej, læs selv.

Ikke alle 69 stykker er træffere (og nogle filtret ind i Villy Sørensen’ske paradokser), men de allerfleste rummer centrale iagttagelser, tit med en uventet tvist.

Eksistentielle perspektiver
Ulrich Horst Petersen er både den analytiske jurist og det, franskmændene kalder en ’moralist’ med psykologisk sans for eksistentielle perspektiver.

Det forenes i hans natterefleksioner, hvor tankerne smutter deres egne veje og rusker ham vågen.

Han citerer østrigeren Herman Broch: »Hvad vi véd, det kommer for en dag om natten«.

Til de anfægtede nattetanker hører bogens centrale midterpartier om demokrati, magt og værdipolitik.

LÆS ANMELDELSE (2006)

Uanstrengt, men præcist skitserer de vores situation med en løsagtig lånefinansieret økonomi, der har bredt sig til kulturpolitikken som »markedsrindalisme« (godt nyt ord), en forkælet befolkning, der kræver maksimal lyst- og ønskeopfyldelse her og nu uden ventetid – og politikere, der ikke tør samarbejde om at løse fælles problemer.

At nationalstaten er »ved at blive en stor kommunalbestyrelse«, beklages mindre af Horst Petersen. Han er europæer.

’Ingen skal lære mig noget’

Han erklærer sig også som socialdemokrat, ud fra sund fornuft.

Men han viser, hvordan det gamle arbejderparti er snublet i sin egen lighedsideologi, som velstanden nu har gjort til forurettet populisme på melodien ’ingen skal lære mig noget’.

Den synger politikerne med på om kap, mens de jagter offerroller og syndebukke – og udhuler retsstaten.

KRONIK (2006)

Analysen sætter særlig fingeren på Dansk Folkeparti som en »konservativ revolution«, der på samme tid dyrker antikke værdier og systematisk bekriger kritikere og parlamentariske spilleregler, der er partiet i vejen.

Hvis nogen fra ’ingen skal lære mig noget’–folkefronten skulle læse med, vil de naturligvis straks jorde Horst Petersens analyse som elitær dommedagssnak fra Nordkysten. Værst for dem.

Folk med mindre i klemme vil nyde disse skarpe, vittige og tit overraskende stykker overskud fra en klog mand på lykkelig overtid.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden