Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

GAKKERIER. 'Bombaygryde' rummer alt det typisk blendstrupske - komikken og det bizarre. Men fortællingen har en mørk forankring. Arkivfoto: Jacob Ehrbahn

GAKKERIER. 'Bombaygryde' rummer alt det typisk blendstrupske - komikken og det bizarre. Men fortællingen har en mørk forankring. Arkivfoto: Jacob Ehrbahn

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Som abonnent får du 15 procent rabat i Boghallen og Saxo Premium til 79 kr. om måneden. Læs mere på politiken.dk/plus


Blendstrups roman kommer fremragende i hus

Lidt melet, lidt mystisk, lidt mudret, og dog en mærkeligt velsmagende roman.

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Jens Blendstrups roman ’Bombaygryde’ er en hjemmegjort og til dels selvbiografisk hybrid mellem dannelsesromanen, erindringsromanen og kunstnerromanen.

Vi har 18-årige Leif. Navnet ringer komisk for dem af os, der er under 60, accentueret af efternavnet ’Balleby’. Leif Balleby er fra Risskov ved Århus. Efter i 1988 at have tabt i matador til sin flamboyante og halvgale far Uff, beordres Leif til at gennemlide et 12-måneders ophold ved Bornholms Værn.

LÆS INTERVIEW

Ganske forbavsende parerer Leif ordre, og i romanens episke cirkelbue bevidner vi nu hans transformation fra veg, behagesyg, kraftesløs, sød, umoden, jomfruelig og lidt forkælet dreng til en slags selvberoende mandfolk.

Før var han ikke bare mors, men også fars dreng – til slut er han tæt på at blive sin egen. Før var han en regnorm, til slut kan han kappe fortøjningen og sejle ud på åbent hav.

Et indvielsesritual og en frigørelsesepos Plottet står altså så klart som et nyskinnende dollargrin, vi har beskrivelsen af et indvielsesritual, der samtidig er et frigørelsesepos. Ind imellem plottets ’før’ og ’efter’ er det, vi kan se Blendstrup for alvor begynde at udvikle sin sans for alvor.

Velkendt er al komikken – de bizarre, men også elskelige skikkelser i familien; den smågale og kunstnerisk uforløste hønemor Gerd Lilian med sin uudryddelige svenske accent; den krakilske, diktatoriske, drikkende, men også sentimentalt kærlige far, mag.art. og psykolog Uff; de tre voksne brødre, der optræder i en kostelig scene, der hvor hunden Schenko skal begraves; og ligeledes galaksen af morsomt optegnede soldaterkammerater, Millo, der er konstant nedsunket i en hashrus, Mølle med de enorme labber, slagteren Benny, der er gæv og god, Psyko-Gert, der vitterlig er en smule vanvittig.

SE FOTO

Og officererne, hvor seniorsergent Sølverstjerne er paranoidt kommunistforskrækket, etc. Fortællingen falder kronologisk ned gennem de tolv måneder, men har sin mørke forankring i en yderst ubehagelig konfrontation med døden, der genoptager og udvider den tunge tangent fra ’Pludselig flæben’ (2007).

En af Leifs kammerater omkommer under en øvelse, og eftervirkningerne heraf sender kortvarigt Leif til militærpsykiatrisk afdeling O på Rigshospitalet. Den mørke forankring er afbalanceret af en lys, Leifs uproblematiske møde med en moden bornholmerinde, der endelig tager hans dyd, og med hvem han har sex hen over en traktor, alt imens han ryger pibe ... altså ren, smågakket Blendstrup.

Smager som nu engang en bombaygryde skal smage.

I romanen spiser soldaterne på et tidspunkt ’bombaygryde’, og Leif udbryder: »Mmh. Det smager, som bombaygryde nu engang skal smage. Lidt melet. Lidt mystisk, lidt mudret«. Det er ikke nogen dårlig titel, Blendstrup har valgt til sin roman.Hvor Rilke lod sin melankolsk forfinede unge Malte gå rundt i Paris, og Proust lod sin Marcel gå gennem salonerne, før han indså, at han var kunstner, er det Blendstrups fortjeneste som en ny, genopstanden og nyrenoveret Gustav Wied at lade den vege, følsomme og dog sært robuste skriverkarl Leif gennemgå skærsilden på bornholmerfærgen ’Jens Kofoed’, i villaen lidt uden for Århus, i Nyhavn, på Almegårds Kaserne på Bornholm, og på de lokale diskoteker.

Lidt melet, lidt mystisk, lidt mudret, og dog mærkeligt velsmagende.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden