Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Skriver. Tove Alsterdal er debuterende romanforfatter, men har tidligere skrevet manuskripter til radioteater, teaterforestillinger, revyer og operaer.
Foto: Nikolaj Alsterdal

Skriver. Tove Alsterdal er debuterende romanforfatter, men har tidligere skrevet manuskripter til radioteater, teaterforestillinger, revyer og operaer.

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Debut om moderne slaveri er forbavsende helstøbt

Tove Alsterdals 'Kvinderne på stranden' er en rystende velunderbygget spændingshistorie om nutidens slaveri.

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der har aldrig været flere slaver i verden end nu. De koster i gennemsnit 90 dollar stykket. Men dem fra Mali kan erhverves for 40 dollar.

I perioden for den transatlantiske slavehandel til Amerika i 1880’erne lå prisen på 1.000 dollar. Omregnet til dagens kurs svarer det til 38.000 dollar. I dag vil man altså kunne få i omegnen af 4.000 slaver til prisen for én på den tid, vi almindeligvis betragter som den mørkeste epoke i menneskehedens historie.

Hemmelighedskræmmeri
Hvor nøgternt disse faktaoplysninger end præsenteres i Tove Alsterdals spændingsroman ’Kvinderne på stranden’, er de lammende.

Omfanget af den humanistiske tidsalders selvbedrag spejlet og stillet til skue på under en halv romanside. Tag den! – midt i din danske sommeridyl, kære læser, hvis du tør. For Alsterdal rammer plet både med sit ærinde og sin historie, der svider på kinden som en lussing.

Den amerikanske journalist Patrick Cornwall er forsvundet, og hans kone, Ally, aner uråd. Hemmelighedskræmmeriet omkring hans uldne reportagerejse til Paris og endnu mere besynderlige sidste telefonopkald tegner ikke godt.

LÆS OGSÅ

Derfor tjekker hun ind på det parisiske hotel, hvor han sidst har opholdt sig, for at følge hans spor og den historie om illegal immigration til Europa, som det viser sig, han var i færd med at trævle op.

Sporet bringer hende i nærkontakt med dem, der lukrerer stort på transporten af illegale immigranter og videresalget af deres arbejdskraft. Og det er ikke Guds bedste børn, kan jeg afsløre.

På overfladen driftige forretningsmænd forskanset i mondæne kontorbygninger. I virkeligheden kynikere af psykopatisk tilsnit med fokus på én ting alene, nemlig at optimere deres indtjeningsmuligheder, uagtet hvor mange lig og menneskeskæbner det koster på vejen.

Et kig ind i mørket

Efterhånden som Ally fægter sig vej frem i sin søgen efter Patrick, først i Paris, siden i Lissabon og på den spanske solkyst, dør de kilder, Patrick har haft kontakt med i sin research, som fluer omkring hende.

Og hun indser, at hun selv vil ende i en køleboks, hvis ikke hun er mere på forkant med det begivenhedernes amokløb, hun utilsigtet har sat skred i med sin søgen. Om hun når at ruste sig og genforenes med sin husbond, skal ikke røbes her, blot må det nævnes, at finalen har store katarsislignende kvaliteter. Af en debut at være er ’Kvinderne på stranden’ forbavsende helstøbt.

LÆS OGSÅ

Gedigent sammenflikket spændingshistorie kombineres med fine personportrætter, i hvis centrale midtpunkt hovedpersonen Ally træder frem med imponerende vovemod og beslutningskompetence.

Man følger denne lille dames færd ind i mørket mod afgrunden med tilbageholdt åndedræt og ryster vantro på hovedet af Alsterdals skildringer af vilkårene for de mennesker i nød, der krydser havet i søgen efter et bedre liv i Europa.

Hun kan skrive, kan hun. Og så ved hun, hvad hun taler om. Historien er tydeligt velresearchet og trods fiktionens gevandter et tankevækkende og tiltrængt kig ind i Europas mørkeste baggårde.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

Forsiden