Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Post-brag. Selv om bogen er uden store dramaer, optræder Shellhuset i sønderbombet tilstand på omslaget af Ole Frøsklevs bog. Illustration fra bogen

Post-brag. Selv om bogen er uden store dramaer, optræder Shellhuset i sønderbombet tilstand på omslaget af Ole Frøsklevs bog. Illustration fra bogen

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Spændende romanserie om besættelsen slutter solidt

Krimigåder og historieundervisning bliver blandet godt i Ole Frøslevs syvende bind om politifolk under besættelsen.

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Politiet er taget af tyskerne, verdenskrigen går på hæld, og kaos råder mere og mere i det før så hyggelige København og andre større danske byer, hvor spontane skuddueller og sabotager fra begge sider præger tiden og landskabet.

Kort sagt: Flødeskumsfronten er blevet sur, og regnskabets time står for døren.

Hverdagshelt i modstandskampen
’Haltefanden’ er sidste bind i serien om kriminalbetjent Poul Bjørner og hans lille familie og kolleger ude på det københavnske Østerbro.

Her i januar 1945 er han gået under jorden sammen med andre politifolk, som undslap den tyske arrestation i efteråret 1944. Men det illegale politi ligger ikke på den lade side.

Han udfører sit arbejde som sædvanlig, nu gedulgt og hemmeligt. Lever på forskellige adresser og under dæknavn, med fransk visit hjemme hos hustruen Alice til en hurtig rugbrødsklemme, lidt ægteskabelig kærlighed og et kram til de to børn.

Men ellers drejer det sig om afpatruljering og skygning af mistænkte stikkere og kollaboratører, dernæst at holde øje med modstandsbevægelsen, så der ikke går for megen bandekrig i frihedskrigen.

LÆS OGSÅ Og det er i denne forbindelse, hovedpersonen snubler over en likvidering, som lugter ilde. En frihedskæmper skydes ned af sine egne som tyskvenlig våbensmugler. Men Bjørner og co. finder snart ud af, at der er ugler i mosen med Frihedsrådet og den civile modstand over for det både aktive og afventende danske militær i hver sin ende af sivene.

Samtidig involveres vor hverdagshelt selv mere og mere i modstandskampen. Den med store pistoler i bæltet og pludselig død midt på gaden.

Danmarks mest fascinerende historie
Før filmene ’Flammen & Citronen’ og ’Hvidsten Gruppen’ og den norske ’Max Manus’, ja før hele den standende revival for 40’ernes modstandskamp, søsatte forfatteren Ole Frøslev i 2005 med ’Den grønne bar’ sin politiromanserie om politi og tyve under besættelsen 1940-1945.

Muligvis lidt inspireret af den engelske fjernsynsserie om kriminalkommissær Foyle. Men mestendels på sin helt egen, meget danske og meget nedtonede måde lader han os her under det tyske åg følge hverdagen for en menig politimand tilsat periodens små og store forbrydelser.

LÆS ANMELDELSE

Ole Frøslev skildrer bevidst alt i en nærmest udramatisk tone uden spektakulær heroisme med bjæffende håndvåben og bomber i natten.

Her taler vi mere om kampen for den flade madpakke end om håndholdte maskinpistoler under lange frakker. Der er ej heller epokens hastige romantiske møder mellem mand og kvinde, som egentlig ikke burde være sammen. Tværtimod fastholdes vi solidt og sympatisk i et univers af (social)realistisk biedermeier.

Til gengæld får læseren en masse gode historier om Danmarks nyere og mest fascinerende historie.

Bjørns sidste vinter

’Haltefanden’ er således spændende på den paradoksalt uspændende facon. Forstået positivt.

At det frem for alt er Frøslevs velskrevne viden om og udstilling af livet i gader og stræder i København og spørgsmålet om, hvorvidt Bjørner nu også slipper helskindet igennem den sidste vinter og sidste bind, som fænger og fængsler.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

Forsiden