Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Moderne cowboyliv er en lækker blanding af splat, horror og dystopi

Alden Bells ungdomsroman 'Høstens engle' er klog underholdning, fuld af syrede syner og mesterligt sprog.

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Så er det sagt! Her er en besættende roman fra den tid, hvor zombier og mutanter har overtaget, hvor byer og landskaber ligger øde hen, bortset fra de få befæstede positioner, og hvor vejene stadig er farbare for dem, der tør.

Det er splat, horror og dystopi. Det er en on the road-roman.

En bizar verden
Alden Bells ungdomsroman 'Høstens engle' bog er kommet hertil på en bølge af roser og priser. Den foregår i Amerikas sydstater cirka 25 år efter katastrofen, som man ikke hører meget om.

LÆS OGSÅ

Her dukker pigen Temple på 15 år op i et af kystens fyrtårne, hvor hun har levet et stykke tid af fisk og i fred for »maddikerne«.

Men nu føler hun sig ikke sikker længere, så turen går videre. Rundt i en verden, der er ofte er mere bizar, end den er farlig. Temple fører sig frem som en cowboy. Hun trækker helst først. Hun ved ikke, hvor hun kommer fra. Hun kan ikke læse. Og hun bærer på ubærlige billeder af ting, hun har set - og gjort.
Splittet mellem morskab og gys

Midt i al tristheden funkler Temple af rastløs optimisme. Der er lidt af en snusfornuftig filosof i hende. Det overdoseres indimellem. Men man er som stærkt underholdt læser splittet imellem at more sig og at gyse.

Og man ser det hele for sig, som om filmen allerede er drejet. Det spanske mos i Mississippi. De endeløse forstæder tømt for liv.

Filosofisk morder
Der optræder også en filosofisk morder. Han er hele tiden på sporet af Temple, men inden de skal til at slå hinanden ihjel, funderer de i fællesskab over det triste i situationen. Og han fortæller pigen, at hun ikke er ond. Det er et kært forhold, som dog ikke kan vare ved.

LÆS OGSÅ

I et anfald af godhed adopterer Temple tumpen Maury, der står alene på motorvejen foran en flok »igler«. Det er smukt.

Har det hele
Det er en historie, som har det hele. Sproglig mesterklasse. Intelligent underholdning. Syrede syner. Den forholder sig respektløst og energisk til sit grundtema om modstandskraft og livsvilje. Her er Det Vilde Vesten version 2.0. Nu i firhjulstrækker.

FACEBOOK

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden