Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

UVEJR. Det vælter ned med konspira- tioner, attentater, pædofili og andre forbrydelser her i Krefelds kæmpekrimi. Illustration: Harvey Macaulay/ Imperiet
Foto: Harvey Macaulay

UVEJR. Det vælter ned med konspira- tioner, attentater, pædofili og andre forbrydelser her i Krefelds kæmpekrimi. Illustration: Harvey Macaulay/ Imperiet

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Som abonnent får du 15 procent rabat i Boghallen og Saxo Premium til 79 kr. om måneden. Læs mere på politiken.dk/plus


Hæsblæsende politisk thriller er forrygende ramasjang

Michael Krefeld har skrevet endnu en professionel politiroman.

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Og falder gør den, altså den sorte sne. Lige før en bidende og isnende storm rejser sig.

Ifølge grønlandske jægere, som i 1968 sporløst forsvinder på en ekspedition sammen med danske og amerikanske mænd, der har fæle planer med det store hvide kontinent.

Men det er kun et sidetema, dog et yderst vigtigt sådan, i Michael Katz Krefelds nye thriller, ’Sort sne falder’.

LÆS OGSÅ

Et selvstændigt værk, som alligevel strikt og stringent fortsætter, hvor han slap med sit fascistiske frimureri i den forrige krimi, ’Protokollen’.

Øjensynlig er der nu låg på den gryde, hvorfra en flok højreorienterede nationalister kogte deres infame bombe til død og ødelæggelse for mere end tyve mennesker på en restaurant på Kongens Nytorv.

Tørre tæsk og sexmisbrug
Den adelige psykopat og officer, Karl Løvengren, er under lås og slå, alligevel lever stadigvæk hans loge, Rådet og Protokollen, der både vil omvælte det danske demokrati og rense landet for såkaldte udanske elementer.

Og tilsyneladende har rødder tilbage i den kolde krigs undergrundsbevægelser i Europa. PET-chefen, den pæne, nu nyskilte Nikolaj Storm, er heldigvis professionelt paranoid over for disse gedulgte konspirationer.

Med sig har han den kæderygende og skallesmækkende Katrine Bergman, som stadigvæk er lige så uberegnelig som kviksølv på et skråplan.

Sproget er energisk snærtHistoriens ouverture begynder på overfladen hjemme i vor egen politiske andedam. En lettere anløben og løsagtig politiker på karrierens nedtur redder sit eget politiske og partiets liv ved at blive udsat for et attentat.

Straks stiger populariteten. Hans lille parti, klart med fiktionens modifikationer planket efter Liberal Alliance, kommer i Folketinget og kan blive tungen på vægtskålen i Grønlands skæbnetime.

LÆS OGSÅ

Så over til noget ganske andet. I sit fængsel arbejder Løvengren på at komme ud. Mens Katrine igen afslører en pædofil mand og får synkront og mystisk afdækket sin egen mistrøstige barndom med tørre tæsk, sexmisbrug og en evig tørstig mor.
Smæk for alle skillingerne

Krefelds krimi har tilmed som et andet Kinder-æg hele tre aktuelle ting med i handlingen. Rigsfællesskabets kringlede fremtid, en fanatisk ring på niveau med Anders Breivik og eskalerende kriminalitet og hashhandel inden for det danske fængselsvæsen.

Alt sammen strikket til en fremragende politiroman, milevidt fra andre danske dilettanters sjuskede omgang med moderne politiarbejde. Sproget er energisk snært uden for mange snakkende sidespring og påsat stuk.

LÆS OGSÅ

Et veloplagt episk tempo, krydsklippet i montagestil med flere bolde i luften, hvor stort set alle gribes. Også den sidste, en skæbnesvanger snebold fra indlandsisen rullet a la den gamle mester udi faget, Alistair MacLean, falder i hånden.

Kanske den basketballelskende Katrine er på kanten til klicheen. Endnu en samspilsramt hårdkogt skandinavisk strigle, søster til Lisbeth Salander og Sarah Lund. Men det gør ikke noget på den lange bane med bolden i hurtigt spil.

Og vi kan godt lide, at også hun får en chance for romance. Never a dull moment, siger englænderne, når de aldrig keder sig. Det gør du bestemt ikke her i Krefelds forrygende ramasjang med fart over feltet og smæk for skillingerne. Dem alle sammen.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden