Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Intet. Janne Teller har haft en kæmpesucces med i romanen 'Intet', der udkom for ti år siden og nu genudgives i en fin jubilæumsudgave.
Foto: FOLKVER PER (arkiv)

Intet. Janne Teller har haft en kæmpesucces med i romanen 'Intet', der udkom for ti år siden og nu genudgives i en fin jubilæumsudgave.

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Som abonnent får du 15 procent rabat i Boghallen og 20 procent rabat på Saxo Premium. Læs mere på politiken.dk/plus.

Omstridt ungdomsroman tør stille store spørgsmål

Janne Tellers genudgivne roman 'Intet' giver stof til adskillige vigtige samtaler.

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Janne Teller er en udpræget idéforfatter, der tager etiske problemstillinger op. Det har hun haft en kæmpesucces med i romanen ’Intet’, der udkom for ti år siden og nu genudgives i en fin jubilæumsudgave.

Romanen fik Kulturministeriets Børnebogspris 2001. Siden er den udkommet i 14 oplag og er blevet en af de mest læste bøger i folkeskolens ældste klasser.

Man forstår godt hvorfor. Her bliver unge mennesker mødt med afgørende spørgsmål, som hvad der betyder noget her i livet, og hvad det vil sige at have moralske målestokke. Samt hvad det vil sige at have respekt for andre værdier end ens egne – eller slet ikke have nogen.

Betydningen
For at konkretisere dette tager Janne Teller en skoleklasse, 7. A i den lille fiktive by Tæring. Men der er en, der melder sig ud af fællesskabet, Pierre Anthon, der sætter sig op i et blommetræ, hvorfra han slynger sine nihilistiske provokationer ned i hovedet på de forbipasserende klassekammerater.

Han mener, at det hele kan være lige meget, og at intet har betydning – deraf titlen.

Klassens øvrige elever sætter sig for at finde ’betydningen’ for at overbevise deres klassekammerat om det modsatte. De vil lave en bunke bestående af det, der betyder allermest for dem. Bunken vokser i det nedlagte savværk, hvor børnene holder til, men der er også andet, der eskalerer. Gruppeprocessen.

Pegefinger hugges af
De finder på, at de på skift skal afgøre, hvad den næste i rækken skal aflevere. Derfor bliver de mere uskyldige ting som en elsket cykel og fiskestang erstattet med noget mere dyrebart.

En pige får klippet sine fletninger af, en anden afleverer sin dyd (!), en sit bedetæppe, hvilket for drengen er ensbetydende med at skænde sin religion. Fromme Kaj skal nedtage Jesusfiguren i kirken og lægge den til bunken, et kæledyr ofres, en kiste med en død lillebror graves op, guitarspillerens dyrebare pegefinger hugges af.

LÆS MERE OM TELLER Der er nok af spørgsmål at tage fat på i klasseværelset. Tellers idé er rigtig god, og hun får romanen til at rykke, da børnenes projekt bliver opdaget, pressen kommer til, og kunstmuseet Moma melder sig som køber til, hvad der nu opfattes som en kunstinstallation.

Her får Pierre Anthon en trumf – mister det hele ikke sin betydning, hvis det bare er til salg?

Forbudt i Norge

Til sidst er børnene nærmest ved at slå hinanden ihjel i gruppeprocesser, de ikke kan styre, hvilket giver visse mindelser om Goldings ’Fluernes herre’. Romanen er lidt stift skrevet, men den er fantastisk som oplæg til diskussion og selvransagelse. Den har affødt ophedede debatter – i dele af Norge blev den forbudt, i Frankrig er der boghandlere, der ikke vil sælge den, og i Tyskland har mange forældre modsat sig, at den indgår i skolens pensum.

Man forstår det egentlig ikke, for den er på ingen måde respektløst skrevet, tværtimod, og helt uden det effektmageri, noget af indholdet kunne forlede en mindre sober skribent til at svælge i. Janne Teller har slet og ret stillet sin humanisme i litteraturens tjeneste ved at konkretisere eksistentielle spørgsmål på en måde, som unge mennesker kan forstå og forholde sig til. Det er vi ikke forvænt med, og for det skal hun have fem hjerter. Forældre kan også opfordres til at læse med. Der er nok at tale om!

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden