Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Betagende. Det ømme portræt af kærlighed mellem en huskende og en dement, gør ’Dage i stilhedens historie’ til en rørende oplevelse. Foto fra forlaget

Betagende. Det ømme portræt af kærlighed mellem en huskende og en dement, gør ’Dage i stilhedens historie’ til en rørende oplevelse. Foto fra forlaget

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Som abonnent får du 15 procent rabat i Boghallen og Saxo Premium til 79 kr. om måneden. Læs mere på politiken.dk/plus


Betagende roman om glemslens tvivlsomme nådegave

Merethe Lindstrøms roman er meget pur, men ømheden overdøver irritationen.

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Et sted i Merethe Lindstrøms roman 'Dage i stilhedens historie' udbryder den lettiske hushjælp:

»Norske huse er rene (...) Ligesom nordmænd«. En pudsig konstatering, som romanens kvindelige jeg ler ad, men som selvfølgelig er lige så tynget af undertekst som et helt Ibsendrama.

Vi står jo med begge fjeldstøvler solidt begravet et sted i det psykologiske ægteskabsdrama, hvor husets jødisk gifte frue burde lytte nøje efter, hvad tyendet egentlig siger. For uden at røbe det hele er denne lettiske Marija på mere end et plan imponeret af orden og 'renhed'.

Pænt og rent
Replikken er samtidig interessant, fordi den peger på noget af det ypperste ved den norske litteratur - denne grundige renskuring af sproget, den nærmest pilne akkuratesse i valg af tone og sætningskonstruktion, der kendetegner så forskellige forfatterskaber som eksempelvis Hanne Ørstaviks, Jon Fosses og altså Merethe Lindstrøms.

En underafdeling af 'den store nordiske modernisme', indbegrebet af sjælelig dybde, nøjsomt materialebrug og miljørigtig elegance - hvis vi selv skal sige det. Med 2012-præmieringen af Merethe Lindstrøms roman læner Nordisk Råd sig med andre ord op ad en smagsdom så sikker som et klippefjeld.

LÆs OGSÅ

Trygt og stilrent - på grænsen til det kedelige. Tænker man i første omgang.

Men der er et tredje forhold ved hushjælpens udsagn, det er værd at bide mærke i: det, at kvinden Eva, altså husets frue, huskertilbage på ordvekslingen med hushjælpen: »Jeg lo. Men hun var helt alvorlig. Det er sandt, sagde hun. Det er nordmænd. Altid pæne. Og rene«.

Eva er gift med Simon, som her i sit livs vinter graver sig ned i tavshed. »Måske ikke nogen klassisk demens«, lyder den usikre diagnose, alligevel er det op til Eva at tale og huske for dem begge. Hvilket lader hende tilbage med en dobbelt frustration - har manden nok så fejt valgt at overgive sig til glemslen og stumhedens ansvarsfrihed?

Og hvad forventes det, at hun stiller op med alt det, disse to 'pæne nordmænd', sammen har pakket væk i kælderen eller skrevet ud af hans jødiske barndom af hensyn til børnene eller var det nu dem selv? Hvad vil det overhovedet sige at huske? Kan Eva (og læserne) eksempelvis stole på hendes erindring om Marija?

Glemslens ensomhed
Mens den fremragende essayist Siri Hustvedt trækker eksplicit på videnskaberne i et forsøg på at indkredse hukommelsens inkonsistente, men sært poetiske beskaffenhed, lader romanforfatter Lindstrøm her med lignende intensitet og ynde en ældre akademikerkvinde gennemleve den i en art indre erkendelsesproces, hvor fortidens stemmer omsider får taletid; alt imens hun tøvende vender og drejer gulnede replikker og mørnede fotografier i protestantismens knivskarpe prisme: Løj jeg for andre, løj jeg for mig selv. Og hvad stiller jeg op med min skyld?

»Måske afleverer man skyldfølelsen i en kirke fordi man ikke ved hvor man ellers skal gøre af den«, svarer ateisten Eva nøgternt og gør selv brug af en præst, nu hvor hendes livs elskede samtalepartner svigter.

LÆS OGSÅ

For at Simon var og er elsket, og at de to spiller hovedrollerne i en slidstærk kærlighedshistorie, er det, der synes at stå tilbage som fortællingens sandhed, når alt andet smuldrer. Eller smelter sammen, hvilket jo er det, erindringer også gør, ikke mindst i et tæt og langt ægteskab.

Præcis som når Eva hører en Beatles-sang i radioen og - uden afsluttende spørgsmålstegn - noterer: »Simon elsker den sang. Eller er det mig der elsker den«. Og hvor man fristes til at foreslå kvinden det indlysende trøstende alternativ, 'vi'. Vi elsker den sang.

At sætningen (»Simon elsker«) sættes i nutid er måske fortællerens egen ubevidste trøst. Selv om elskeren og kammeraten er på vej ind i sit eget tågeland, kysser elskerinden stadig »hans kind, den bløde hud, og mærker hans kindben under (sine) læber«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Måske afleverer man skyldfølelsen i en kirke fordi man ikke ved hvor man ellers skal gøre af denNu og da belønnes hun med et løsrevet ord eller et lysende blik, der trænger tværs igennem tiden og alverdens demensdiagnoser. Og imens samler ansøgningen om en plejehjemsplads støv i entreen.

Livsløgn og bodsgang
Vel er der megen ibsensk livsløgn og kristen bodsgang over dette års nordiske vinderroman.

På samme måde som det faktum, at romanens hemmeligheder bunder i 'noget med Anden Verdenskrig' og 'noget med en uønsket graviditet' heller ikke er med til at løfte teksten fri af velkendt nordisk alvor - i hvor mange romaner af og om krigsgenerationen er det ikke lige netop her, skoene trykker?

Alligevel forlader man det tyste gamle ægtepar sjældent opstemt, som om man just har været festklædt vidne til en ægtepagt, der besegles på ny 'foran Gud og mennesker'. Og man varmer sig ved den poetiske sandhed, at mens intellektet sander til, husker kroppen - læberne og kinden.

Famlende og forvirret måske, men den husker.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden