Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
hjemmebane. John le Carré, som oprindeligt hed David Cornwell, i sit hjem i London i 2008.
Foto: AP

hjemmebane. John le Carré, som oprindeligt hed David Cornwell, i sit hjem i London i 2008.

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mesteren har gjort det igen

50-året for ’Spionen der kom ind fra kulden’ fejres med en ny le Carré-perle.

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det ligner et guddommeligt forsyn.

Just i 200-året for vor eksistensfilosof Søren Kierkegaards fødsel fejres synkront 50-året for den skelsættende eksistentialistiske spionroman, John le Carrés ’Spionen der kom ind fra kulden’.

Selvfølgelig havde der været filosofisk tintede thrillere før hans tredje roman i 1963. Eric Amblers elegant marxistiske signalementer af fascisme og kommunisme som mellemkrigstidens skjulte strid i margen af verdenssamfundet.

Dernæst Graham Greenes kuldslåede katolske ’entertainement noir’, hvor du kun kender Gud, når han nådesløst gokker dig i nøden. Men med David Cornwell alias John le Carré blev spionromanen trukket ud af sin mondæne skyggeverden med farlige kvinder, modige mænd, kaviar på is og eksotiske kulisser.

Hjerets renhed i en ussel tid ’Spionen der kom ind fra kulden’ var eksistentialistisk hverdagsrealisme på gadeplan. Om stille eksistenser, der nok har hjertets renhed, men lever i en ussel tid uden følelser, anført af hensynsløse agenter for kold statsraison, grumset pragmatisme og gusten magtbalance.

’En skrøbelig sandhed’ er le Carrés egen jubilæumsgave. Selv om det ikke er en af hans allerbedste, er den sandelig en tak bedre end hans ligemænds. Om Toby Bell, en håndværkerhelt fra Storbritanniens sociale randområder, som har knoppet og kneppet sig op i det diplomatiske korps.

Klart det, de engelske kalder en ’cad’, en sjover og udhaler af værste skuffe. Her er han blevet en ministers sekretær med sikker karriere i hendes majestæts mere eller mindre hemmelige tjeneste. Men før vi møder ham, har vi på små 60 sider været med på en klandestin mission på Gibraltar.

Med en anden effektiv embedsmand, Kit Probyn, af den gamle skole fra grænselandet mellem landlig lavadel og højloftet spidsborgerskab. Dog, denne mission, 'Operation Wildlife', er siden mørklagt. Puttet i mølpose, efter at Kit er blevet slået til sir Christopher af dronningen selv. Men hvorfor tuder uglerne i mosen, mens ræven går derude?

Ansigter på den politiske lunkenhed
Typisk for John le Carré sætter han i sin ’En skrøbelig sandhed’ menneskelige ansigter på sin brod mod den politiske lunkenhed, som har ramt hans nation i dens mentale grundvold.

Først med skrigeballonen Margaret Thatcher, siden med stumtjeneren i det hvide hus, Tony Blair. Konservative eller socialdemokrater, privatisering og leasing er et fedt.

Et kommercielt udsalg fra et dødsbo med gammeldags ansvar og anstændighed. Skægt nok, ligesom så mange andre alderstegne britiske forfattere arver le Carré pø om pø Evelyn Waughs satiriske spanskrør mod sædernes forfald og fallit.

Toby træder i karakter i mødet med de rene viljer, især den fagre Emily med de italienske øjne og det traurige smil. Men som altid hos le Carré kan romantik ikke købes på klos.

Håbets princip

Ned i detaljen forfører hans delikat anlagte og drilsk diffuse sprogtone og labyrintiske stil os med den usikkerhed, nødvendighed og fatale gangart i den græske tragedie, der gerne ender blindt eller skidt.

Men rolig nu. 70-årige John le Carré synes at nærme sig håbets princip. Thi midt i alle disse mistrøstige miserer fra de markedskræfter, visse liberalister dyrker med fundamentalistisk standhaftighed, træder den menneskelige faktor ind som gudernes sendebud. På skæbnens stikord kaster en person sig ud i troens 70.000 favnes dyb.

Så nyd denne suverænt fortalte sædeskildring af de sinistre kræfter, politikere og deres håndlangere med spin og spionage, som taler den falske tale om mammon, vi desværre også hører her i Danmark.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden