Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Ungdomstrilogi fuser ud i medicinsk snik-snak

Ally Condies trilogi om den nære fremtid lover mere, end indholdet kan bære.

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Fremtiden har afløst fantasy som Den store fortælling.

I fremtiden er der kontrol og undertrykkelse til akkompagnement af genteknologi og digitale dippedutter.

LÆS OGSÅ

I fremtiden er det blevet tid til at gøre op med dem, der ødelægger jorden og skærer alle over en kam. Oprøret er en nødvendighed, hvis man ikke vil være »en lille lort«, som Astrid Lindgren formulerer det i ’Brødrene Løvehjerte’.

Et bedre samfund Tre er stadig tallet. Suzanne Collins topper hitlisterne med ’Hunger Games’ (da. Dødsspillet/Løbeild/Oprør). Så er der Scott Westerfeld (da. Uglies/Pretties/Specials). Og vor egen Josefine Ottesen har skrevet ’Det døde land’, hvor oprøret dog udebliver. Ude på sidelinjen venter Ally Condie. Hun skal nok ikke vente længe, for ’Reached’, der er tredje og sidste bind i hendes bud på en nær fremtid, kom på gaden i USA i et betragteligt første oplag på en halv million. Bortset fra hos Josefine Ottesen er hovedpersonerne piger.

Ally Condie opruller et samfund, hvor man ikke behøver at kende mere end 100 eksemplarer af hver ting. 100 malerier. 100 sange. 100 eventyr. Man matcher også de unge fra centralt hold. Alt andet er spild af tid. Og der er små piller, som indtages under overvågning.Men nu sker der det, at Samfundet laver en fejl. Pigen Cassia får to bejlere. Og det er Ky og Xander og Cassia, der holder sammen til den letbitre ende i ’Reached’, hvor Opstanden har sejret. Eller har den?

Disse tre musketerer kan flyve, digte og kurere sygdomme. Det sidste bliver der for alvor brug for i bogen, der hurtigt afslutter oprøret med, at Opstanden vinder stort set uden kamp. Er det et led i Samfundets manipulering? Det er der ikke tid til at tænke over, for Soten slår til .

I kaos kæmper de tre oprørere for at redde verden. Og finde kærligheden.

Langt til enden

’Reached’ har undertitlen ’Den nye verden’, og det er klart, at forfatteren gerne vil undersøge følgerne af opstanden. Folk står tøvende over for at kunne bestemme selv. De fleste mistror de andre, og det er kun i spredte dissidentkolonier, at man kan finde ud af at praktisere demokrati. LÆS OGSÅ Sygdommen Soten lægger sig som en tung dyne over de fleste af bogens 432 sider, og det er ikke altid lige spændende at læse om symptomer, bivirkninger og talrige eksperimenter med at finde kuren. Historien taber pusten og går i tomgang. Måske fordi den egentlig ikke rigtig ved, hvor den vil hen med sine grumme syner fra en troværdig fremtid. Sprogligt lægges der op til mere action, end indholdet kan bære. Det er godt, de fandt en kur mod Soten. Det er også godt, når folk kan stemme. Og det er lidt interessant, hvordan Opstanden og Samfundet kommer hinanden ved. Men er det nok? Og behøvede det at vare så længe?

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden