Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Smæk. Der er på alle måder gang i Jesper Steins vicepolitikommissær i det nye tredje bind af Nørrebroserien.
Foto: Niels Hougaard

Smæk. Der er på alle måder gang i Jesper Steins vicepolitikommissær i det nye tredje bind af Nørrebroserien.

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Som abonnent får du 15 procent rabat i Boghallen og 20 procent rabat på Saxo Premium. Læs mere på politiken.dk/plus.

Nørrebro noir-krimi har guf til både husarer og husmødre

Jesper Stein har leveret endnu en hæsblæsende, mangesidig og spraglet storbykrimi.

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det er gået endnu mere tilbage for vicepolitikommissær Alex Steen, siden vi forlod ham i ’Bye Bye Blackbird’.

Endnu mere i hundene med sprut og stoffer, cigaretter og nøgne piger. Ude på det multietniske Nørrebro, som hans forfatter, Jesper Stein, har gjort til sit eget København noir, kvarteret med måger, duer og rotter.

Her i ’Akrash’– titlen er ghettoslang for strisser – er han med kokain i begge næsebor ved at glide ind i en makaber sag om narkogangsteren Moussa, som skal for retten. Minsandten har han Steens ekskone som forsvarer, den væne Cecilie, der ellers bor mondænt og bekvemt på Østerbro med sin nye kæreste, Jens, som er Steens gamle ven og vicepolitidirektør.

Og nu skal læseren huske på fra krimiens første gode sider, at denne herre er i færd med at finde ud af, hvem der er den russiske mafias muldvarp plantet i det danske politis magtfulde muld. Det kunne jo være Alex, som både sniffer sne i dårligt selskab og synkront knalder en dorsk polsk stripper.

Strømer og enspænder

Der er sandelig saftsusemig gang i denne her spændende tredje sang om den seje strømer og den toughe enspænder, som går sine egne veje, scorer smukke kvinder og nikker springskaller til diverse fjender.

Jesper Stein serverer et flot dobbeltplot med både undercoverdramatik, øretæver og retssagsprocedure. Desuden leverer han spektakulær kropslighed både for husarer og husmødre.

Den første gruppe får væg til væg-sex i både mund og røv i seng og på skrivebord.

Den anden medfølende skildringer af postnatale opsamlingsbryster, fortidens smækre pariserrøv, nu som barselsorlovens kæmpemås, og strækmærker uden grænser.

Især for stakkels Cecilie, som efter barn nummer to korporligt og mentalt pendler mellem borgerskabets diskrete charme i Kartoffelrækkerne og begærets dunkle mål i fremmede mænds arme. Så meget, at hun ligner erotomanen Milo Manaras brunstige tegneserienymfomaner med automatgear som klitoris.

Seksuelt valgslægtskab

Det synes at være historiens intention netop at se et seksuelt valgslægtskab mellem de evigt elskende Alex og Cecilie som lidenskabelige utilpassede bohemer uden for det etablerede samfunds kolde hierarki af pæne borgerdyr. Sort romantik flettet ind i denne meget inciterende, men også meget lange sag, hvor Steen får tæsk i flere omgange, men også skyder igennem i en kalejdoskopisk kulørt slutning.

Jesper Stein minder på den facon om Jo Nesbø med dennes lige så sejlivede Harry Hole. Men med en anden balance mellem realisme og ramasjang. Hvor nordmanden gerne går ud i surreelle og magiske excesser, bestræber Stein sig for at holde sig inden for sandsynlige og virkelighedsnære rammer.

Men det gør så også, at vi skal have megen livstilssnak og hverdagsliv med i Steens skulderhylster. Nogle gange har Stein, for mig i hvert fald, en lidt for stor faible for erotisk lommefilosofi og pompøs ekspressionisme, såsom »brysternes konvekse slotte af guld«.

Men bortset fra disse metaforiske vulkanudbrud skriver han skidegodt, underdrejet stramt, når det gælder action, snært, når det gælder både reelle og verbale dueller mellem de gode og de onde. Med ’Akrash’ afstives motivet for at udnævne Jesper Stein til en af landets førende forfattere af krimier med diverse cityrotter, slumfisk og andre storbyflanører forklædt som strissere, ludere og lommetyve.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden