Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

OVERVÆLDET. Jeanette Øbro Gerlow og Ole Tornbjerg overbeviste en enig jury om, at deres manuskript var det bedste.
Foto: Finn Frandsen

OVERVÆLDET. Jeanette Øbro Gerlow og Ole Tornbjerg overbeviste en enig jury om, at deres manuskript var det bedste.

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Som abonnent får du 15 procent rabat i Boghallen og 20 procent rabat på Saxo Premium. Læs mere på politiken.dk/plus.

Forfatterpar: Nogle får en hund. Vi fik en bog

Vinderne af Politikens Forlags krimikonkurrence diskuterede mordvåben over opvasken.

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det var i køkkenet over kaffen og morgenavisen en lørdag formiddag i oktober 2005, at ægteparret Ole Tornbjerg og Jeanette Øbro Gerlow første gang talte om mordet.

Deres tre børn sad inde i stuen ved siden af og så fjernsyn, men parret kunne ikke slippe tanken.

Egentlig var det Ole Tornbjerg, der bragte det op, men så snart de begyndte at tale om det, var Jeanette Øbro Gerlow fuldstændig overbevist om, at de skulle gøre det.

Den formiddag talte de i flere timer om mordvåbnet, motivet og om ofret for drabet. Morgenavisen forblev ulæst.

»Jeg havde sådan en fornemmelse af, at nu sker der noget. Det her er vigtigt. Og jeg blev helt tændt på ideen«, siger Jeanette Øbro Gerlow.

LÆS ARTIKEL

Det er fire og et halvt år siden den formiddag, hvor ægteparret talte om drabet første gang. I dag er ideen blevet til en bog med arbejdstitlen ’Den efterladte’.

En krimi om det brutale knivmord på fødselslægen Mads Winter og om Katrine Wraa, politiets profileringsekspert der skal opklare forbrydelsen.

Bogen har netop vundet Politikens Forlags Krimikonkurrence, en forlagskontrakt på 200.000 og til juni udkommer den i et oplag på 20.000 eksemplarer.

Til daglig er Jeanette Øbro Gerlow it-konsulent, mens Ole Tornbjerg er dokumentarfilmproducent. Ingen af dem har før udgivet bøger.

Samtidig er det første gang parret arbejder sammen om andet end deres tre børn.

En vinder blandt 127 manuskripter
»Egentlig skal jeg starte nyt job på torsdag«, siger Jeanette Øbro Gerlow.

Hun og manden, Ole Tornbjerg, har fået champagne og blomster i hænderne i forlagets lokaler på tredje sal, hvor direktør, salgsafdeling og marketing er mødt op for at lykønske vinderne af krimikonkurrencen.

Og for at diskutere serieudgivelse, titel, oplag og salg til udlandet.

»Det er meget overvældende det hele«, siger Ole Tornbjerg.
LÆS ARTIKEL


Parret har først dagen inden fået at vide, at det er deres roman, der har vundet.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

En jury bestående af blandt andre krimiforfatterne Sissel-Jo Gazan og Anna Grue, Politikens anmelder Henrik Palle og filmproducent Peter Aalbæk var ikke i tvivl om, at det var parrets bog, der fortjente udgivelse.

»Jeg læste bogen i ét stræk. Og der skal altså noget til, at jeg gider ofre en hel søndag på et manuskript. Sproget er rent. Den er simpelthen velskrevet«, siger jurymedlem og krimiforfatter Anna Grue om bogen, der fik hende til at vågne med mareridt.

Det var især krimiens realistiske sygehusmiljø, juryen lagde mærke til. Desuden var Anna Grue glad for bogens klassiske puslespilsopbygning.

»Den handler om de nære relationer – om familier, forældre, børn, hævn og had. Den bryder med den fremherskende tendens, hvor den skandinaviske krimi skal være så samfundskritisk«.

Krimibølgen ruller videre
Inden juryens vinderkåring har forlaget lavet den første sortering af de 127 indsendte manuskripter.

Men hvorfor overhovedet udskrive en krimikonkurrence? Er der ikke krimier nok i forvejen?»Vi syntes, det kunne være spændende at støvsuge markedet og finde nogle, der sad derhjemme og drømte om at skrive en krimi. Og så tror vi slet ikke, at krimibølgen er forbi. Måske har den toppet, men der vil fortsat være et marked«, siger forlagschef på Politikens Forlag Charlotte Weiss.

Forlaget har læst samtlige indsendte manuskripter, og de var enige med juryen i, at Jeanette Øbro Gerlow og Ole Tornbjergs bog skulle vinde.

»Til trods for vores ambition om at få debutanter med i feltet, gættede vi faktisk på, at de var professionelle skribenter på baggrund af kvaliteten«, siger forlagschef Charlotte Weiss.

Mordvåben over opvasken

I virkeligheden har parret brugt alle sine weekender, ferier og orlovsperioder på at skrive bogen ved siden af deres normale arbejde de seneste knap fem år.

Da de så annoncen om krimikonkurrencen sidste forår, var de i gang med en tredje version.

Bogprojektet har da også tilsidesat mange andre aspekter af parrets liv. Såsom husrenovering, juleferier og karrierer. »På et tidspunkt spurgte vi os selv: Hvad skaber mest værdi i vores liv? To nye badeværelser eller den her bog? Så var det ikke svært at vælge det sidste«. »Men vores børn har da været supertrætte af os nogle gange, når vi diskuterede mordvåben over opvasken«, siger Jeanette Øbro Gerlow. Heftige diskussioner At det blev et fælles projekt var egentlig ikke meningen. Først skrev parret på hver sin ide og viste hinanden deres arbejde. »Men efter et halvt år mødte vi en mur. Hvis vi skulle fuldføre begge ideer, måtte vi enten sige vores job op, eller også ville det tage ti år, før vi blev færdige. Derfor valgte vi at kaste os ud i et fælles projekt«, siger Jeanette Øbro Gerlow. I deres arbejdsfællesskab er Ole Tornbjerg »struktur-freaken«, der har overblikket over plottet, mens Jeanette Øbro Gerlows styrke er hendes fantasi.

Vores børn har været supertrætte af os nogle gange, når vi diskuterede mordvåben over opvasken.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce
Ole Tornbjerg er overbevist om, at de ikke kunne have skrevet bogen med andre. Også selv om det har medført heftige diskussioner. »Det kan kun lade sig gøre, fordi vi kender hinanden så godt. Det her projekt har vi født sammen. Det var ligesom at få et fjerde barn. Nogle får en hund. Vi fik en bog«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden