Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Morten Holtum
Foto: Morten Holtum

Skriverkarle. Musiker Johan Forsby og Politiken-skribent Tarek Omar står bag romanen om tre unge mænd, der ikke rigtig kan bruge deres fædre til noget.

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Som abonnent får du 15 procent rabat i Boghallen og 20 procent rabat på Saxo Premium. Læs mere på politiken.dk/plus.

Underholdende roman dykker ned i kløften mellem søn og far

’Sønner af mænd’ udforsker tidens unge mænd og vores retningsløse samfund.

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Vi lever som bekendt i et faderløst samfund.

Tabet af traditionelt faderlige værdier som blandt andet arbejdsomhed, pligt og ansvar er igennem det seneste århundrede gradvist blevet afløst af mere moderlige værdier som omsorg, følsomhed og kreativitet.

I takt hermed er de maskuline pejlemærker blevet stadig mere diffuse og svære at sigte efter.

De færreste fornuftige mennesker begræder naturligvis tabet af den tyranniske far – eller udviklingen i det hele taget – men tilbage står dog spørgsmålet om, hvor værdiskredet efterlader den skrøbelige unge mand.

»Set fra en opvoksende søns hold bliver det et problem at finde brugbare livsstrategier i en familie og en verden, der er domineret af moderlighed«, som Henrik Jensen skriver i ’Det faderløse samfund’(2006), der i et kulturhistorisk anslag afdækker konsekvenserne af den her groft skitserede problematik.

Passivt nærværende

Alt dette indledningsvis nævnt, fordi det giver god mening at læse Johan Forsby og Tarek Omars vellykkede ’Sønner af mænd’ i den optik.

For romanens tre hovedpersoner skal faderløsheden forstås symbolsk, idet fædrene trods deres passivitet er nærværende.

Til gengæld er de ude af trit med virkeligheden i en sådan grad, at sønnerne ikke kan bruge dem til noget som helst.

I et let anslag og en sikker, glimtvis humoristisk tone

Salahdin, Malthe og Victor er alle i 20’erne og har endnu ikke fundet hverken sig selv eller deres plads i livet.

Nærmest kommer Salahdin med de palæstinensiske rødder, der troligt passer sin lillesøster og jobbet som sygeplejerske på Rigshospitalet.

Dog er disse opgaver, der engang blev betragtet som kvindelige, naturligvis ikke altid videre befordrende, når man skal score sig en kæreste eller tale porno med vennerne.

Malthe og Victor er ligeledes forvirrede og søgende. Sidstnævnte er lige blevet lukket ud fra en psykiatrisk institution og står til at overtage sin døende fars butik i Børkop i Jylland, mens Malthe er arbejdsløs, selv om han er familiens første akademiker.

Begge dele forbander Malthes far, der selv er smed:

»Jeg ved fandeme ikke, hvad der er så slemt ved håndens arbejde. Det skyldes den der skide akademisering af hele skidtet. Allerede i folkeskolen begynder det; sløjd hedder for fanden materiel design i dag«.

På vej mod Berlin

I et let anslag og en sikker, glimtvis humoristisk tone, der minder om britiske Nick Hornbys, afvikler forfatterne de tre unge mænds historie, så alle kan være med og forstår, hvad der er på spil:

Salahdin får pludselig til opgave at omskære en lille muslimsk dreng, fordi hans far har sagt til folk, at sønnen er læge, mens Victor ikke kan overskue en fremtid som butiksindehaver.

Og efter at have oplevet nederlag nok ser Malthe sig sur på en veninde, som han mener har snydt ham for en forskerstilling i Berlin.

De tre unge mænd kender ikke hinanden, men tilfældighederne – samt oprørstrangen og præstationspresset – vil, at de pludselig har kapret en bus og i fællesskab sat kursen mod den tyske hovedstad.

Lystig roadmovie

Hvor langt de når mod et eget ståsted i livet – og på flugt fra far – skal ikke røbes her. Men i hvert fald kommer Tarek (skribent på Politiken) og Forsby (musiker) sikkert hjem med ’Sønner af mænd’.

Der er måske vel meget fart over feltet i den sidste tredjedel af romanen, hvor der bliver røget pot på campingpladsen, kørt biljagter i storbyen og skændtes i bussen, så man føler sig henført til en lystig amerikansk roadmovie.

Det ændrer imidlertid ikke ved helhedsindtrykket af en underholdende roman med noget på hjerte.

Tonny Vorm er forfatter, journalist og litteraturanmelder på Information.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden