Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

finland. Ud over at give tanke-tango fortæller bogen 'Ny finsk tango' om Lars Eriks højeste ønske: at få en hund.
Foto: Fra bogen

finland. Ud over at give tanke-tango fortæller bogen 'Ny finsk tango' om Lars Eriks højeste ønske: at få en hund.

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Som abonnent får du 15 procent rabat i Boghallen og Saxo Premium til 79 kr. om måneden. Læs mere på politiken.dk/plus


Børnebog fra udkants-Iran er uendeligt smuk

Tre billedbøger fra Iran, Canada og Serbien byder på smukke illustrationer.

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er kun grund til at være glad for alle de gode, smukke billedbøger, som udkommer her i landet. Det bliver sagt, at der er krise. Det er der måske også. Men så har den ikke opdaget det endnu. Krisen.

Men der er krise i den lille by i udkants-Iran. Engang var her liv og glade dage, men nu flytter folk. Tiden står stille, og det bekymrer især urmageren, der er lige ved at flytte med, men så kommer han på bedre tanker, og hen over en nat konstruerer han en række mekaniske fugle, som kan pippe og skræppe og sætte fut i fejemøget på persisk.

Det er ikke nogen helt god tekst, som Amin Sharif har bagt, og den bliver præsenteret så underlig uentusiastisk nederst på hver anden side, men billederne! Billederne!

Nogle kan måske huske tegnerens ’Det blå træ’, der kom på dansk for to år siden. Amin Sharif er byens og fællesskabets og livsglædens besynger. Og hans billeder er uendeligt smukke, denne gang i sørgmodige gulnede kulører, lige indtil vendepunktet bliver præsenteret i uhørt smukke cirkulære grafiske former.

Det er sjældent, at billeder for børn (og voksne) giver så meget fra sig. Så skriv din egen tekst! Noget med fugle.

Lige ud ad landevejen

’Træhulen’ af canadiske Andrew Larsen (med danske aner) er en plain and simple billedbog om to brødre, der bygger en hule i et træ og leger en fortryllet sommer, men året efter er den store bror blev for stor til Superman og lommelygter. Lige indtil strømmen går på villavejen.

Tegningerne af serbiske Dusan Petricic er også lige ud ad landevejen med folk, der ligner, og farver, der passer. Men der er en fin filosofisk vinkel over historien, der bliver flot formidlet i tegningerne og de blide farver.

Det handler om, at livet rummer ups and downs, for nu at blive i det canadiske. Og nogle gange kan hulemennesker ikke regne ud, hvad der kommer.

Tanke-tango

Så nu går turen til Finland. I Finland danser man tango, som var det Buenos Aires. Det er ganske vist, og hvert år stævner talrige finner mod nord for at danse tæt i de små træpavilloner på de tusind søbredder under midnatssolen.

Således også Lars Erik og frue. Hun hedder Hege og er til daglig stærkt psykisk og gennemsigtig, men under tango-månen bliver hun glad og sprælsk.

Ud over at give tanke-tango fortæller bogen om Lars Eriks højeste ønske: at få en hund. Så mon ikke, læseren allerede har gættet, at det er Oscar K. alias Ole Dalgaard, der er på spil igen.

Kun han kan levere en historie, som er hentet helt uden for nummer og kører imod sin alvorlige slutning uden at tage hensyn til høj eller lav.

Sådan er det, og selv om forlaget kalder det en »allealdres-bog«, er det så langt ude, at de fleste børn vil elske tango-tangenten og den underbelyste fru Hege.

Teddy Kristiansens illustrationer har fanget tango-månen, gennemsigtigheden og eventyrets skær. Der skal danses! Men der skal også vov’es! Dejlig bog. Uden at jeg rigtig ved hvorfor. Sådan er det med dejlige bøger.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden