Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Serieforfatter. Katz Krefeld har planlagt 10 krimier med politimanden Thomas Ravnsholdt.
Foto: Lars Krabbe

Serieforfatter. Katz Krefeld har planlagt 10 krimier med politimanden Thomas Ravnsholdt.

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Som abonnent får du 15 procent rabat i Boghallen og Saxo Premium til 79 kr. om måneden. Læs mere på politiken.dk/plus


Tredje bind om eks-strømer på Amager er fermt skildret action

Michael Katz Krefelds tredje bind om sin eksstrømer er ren og uforfalsket privatdetektivromantik.

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forhenværende strisser og en slags opdager ved et tilfælde, Thomas ’Ravn’ Ravnsholdt, er her i sit tredje bind, ’Sekten’, stadigvæk i færd med sit sorgarbejde over kæresten Evas dramatiske død.

Som altid hos Krefeld er der højt til loftet. Der pløkkes igennem på ægte gangstervis, ’chicagotorden’, med maskinpistoler, mens folk skydes til rød støvregn. Og så er plottet endog bygget op som hos gamle Chandler. En ydre motivkreds af politi og tyve i clinch samt Evas død. Dernæst et familiedrama, et fader og søn-forhold med konsekvenser og tråde tilbage i fortiden.

Jamen sådan er der så meget, og ind imellem slapper Ravn af på sin husbåd, det gode skib ’Bianca’. Med vennerne ude på Christianshavn, Johnson bag baren, Victoria i antikvariatet og spanske Eduardo, journalisten på Information.

FRA ARKIVET

På alle måder er ’Sekten’ det, man i krimigenren kalder amerikanerklassicisme. Fortællinger om de onde gader som en labyrintisk vej mellem overklassens pæne palæer og ind i asfaltjunglen og den gråzone, hvor den ensomme privatdetektiv er placeret et sted mellem lovens mere eller mindre ærlige håndhævere og de såre bøse gutter på den anden og mørke side. På sporet efter forsvundne personer.

Genrens arkaiske jagt på et menneske opslugt et sted i menneskehavet, den anonyme masse. Manden eller kvinden der selv i disse tider med total overvågning flyver under civilisationens radar.

Vor detektiv er naturligvis en herre med egen ære og et stålsat koncept om hæderlighed og civilcourage. Faktisk kom jeg tit til at tænke på gamle James Garner og hans sørgmuntre snushane i tv-serien ’The Rockford Files’. Men vor antihelt hører dog mere hjemme på Amager end i Amerika, sågar uden bil og mobil.

Krefeld skriver godt, men er også lidt lang og langsom i spyttet, når vi endelig når frem til titlens religiøse minisamfund. Men han er ferm til at skildre action. Og netop som du tror, at det hele er forbi og musikken fader ud, får intrigen lige et overrumplende drej til sidst. Til gengæld synes jeg nok, at vi skal se at få fundet Evas morder. Eller på anden måde arkiveret sagen. Især da Ravn endelig tager skridtet fuldt ud og opretter et regelret privatdetektivbureau.

Med matteret rude, navnet i sorte bogstaver og et forkontor, hvor en femme fatale kan friske farven op på de blodrøde læber? Fortsættelse følger heldigvis.

Mød Michael Katz Krefeld på BogForum lørdag 7. november kl. 14.15, Hvid Scene og søndag 8. november kl. 13.40, Lindhardt og Ringhof Forlag.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden