Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Danmarkshistorie. Med 'Dansker' fuldender Halfdan Pisket historien om sin fars liv. Tegning: Halfdan Pisket

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Som abonnent får du 15 procent rabat i Boghallen og 20 procent rabat på Saxo Premium. Læs mere på politiken.dk/plus.

Indvandrerfortælling er et hovedværk i dansk tegnehistorie

Halfdan Piskets tegnede trilogi om sin fars rejse fra tyrkisk indvandrer til en slags dansker er en grafisk voldsom, intens og intim fortælling, der ikke er set lignende herhjemme.

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det er en helt enestående kraftpræstation i dansk tegnehistorie, der afsluttes med tredje del af Halfdan Piskets fortælling om faderens brydsomme rejse fra tyrkisk desertør til en slags dansker. Med en i perioder kriminel indvandrers blik på det danske samfund og dets normer udgør trilogien et nyt og voldsomt interessant snit på langs af de senere årtiers danmarkshistorie.

Men lad os lige hænge den sociologiske kasket på en knage et øjeblik.

For Halfdan Piskets trilogi ’Desertør’, ’Kakerlak’ og ’Dansker’ er først og fremmest et stærkt kick fra uventet hold. Grafisk og fortællemæssigt en voldsom, intens og intim fortælling om vold, misbrug, kultursammenstød og desperate familierelationer, der simpelthen ikke har sin mage herhjemme. Det er ikke hver dag, en tegneserie præsterer at ryste mig følelsesmæssigt, men Pisket gør det gang på gang. Det er stærke og tankevækkende sager.

Færdiggørelsen af trilogien med ’Dansker’ er i mine øjne en kulturbegivenhed af de store. En tegneroman af en kaliber og karakter, der sætter skel i kunstarten graphic novel på et tidspunkt, hvor genren er i fuld gang med at opnå en ny grad af anerkendelse.

Pisket arbejder med sort og hvid. Især sort. På en måde er det en af de mest sorte seriefortællinger, jeg har set. Gråtonerne er der, og der er mange af dem. Men kun i de komplekse personbeskrivelser. Ikke i farveskalaen.

Halfdan Pisket har skabt et udtryk, der både er råt og kunstnerisk raffineret. Han arbejder besnærende opfindsomt med de grafiske virkemidler, men udfolder dem inden for et stramt defineret visuelt udtryk. Stilen er på én gang ekspressionistisk, symbolladet og uafviselig realistisk. Det er en stor kunstnerisk præstation, og den er udført af en ung kunstner. Begge dele kan ses og føles.

Oprindelse

En af de ting, der adskiller graphic novel fra den traditionelle tegneserie, er et langsommere tempo, større kompleksitet, en mere kunstnerisk tilgang og et fokus på et mere personligt og måske ligefrem selvbiografisk stof. Men hvor det ikke mindst i dansk sammenhæng ofte resulterer i ’små’ historier om følelser og hverdagsliv, har Pisket fat i et meget større stof.

Pisket-trilogien er en intim familiefortælling, men er også historien om indvandrerens ofte traumatiserede baggrund og om den af så mange grunde vanskelige tilpasning til et nyt samfund med helt andre sociale spilleregler og mentale temperaturer.

om ’James’ Piskets unge år i det østlige Tyrkiet i en lille landsby nær grænsen til Armenien i 1960’erne og 70’erne. Familien er halvt tyrkisk og halvt armensk, og sporene efter det tyrkiske folkemord på armenierne lister på stille ulvepoter ildevarslende rundt uden om familiens skrøbelige enhed. Det udvikler sig uhyggeligt og meget voldsomt, og for en dansk læser giver det et unikt billede af en sjældent beskrevet indvandrerbaggrund.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Fremkomst

, bygger som det første på sønnens interview med hans forståeligt noget modvillige far. I ’Kakerlak’ beskrives rejsen fra en landsby uden fremtid til en usikker fremtid i et fremmed land. Den torturerede og rodløse James Pisket kommer til Danmark, hvor han efter en tid som gæstearbejder langsomt glider ind i narkokriminalitet. Han får danske kærester, bliver gift og får danske børn, men er for følelsesmæssigt smadret til at kunne håndtere et normalt liv. Men han er samtidig en kakerlak. Et ugleset krapyl, men svær at tage livet af.

Grundlæggende holder 'Dansker' den høje standard og fuldender, hvad jeg synes kun kan betragtes som en kraftpræstation og et hovedværk i dansk tegnehistorie

Tredje bind, ’Dansker’, starter, hvor det er begyndt og endt for så mange indvandrere: ved sagsbehandlerens bord. Vor antihelt er bistandsklient. Ikke for pengenes skyld, men for at være synlig i systemet. Et system, han rutineret udnytter. Hans virkelige indtægt kommer fra hashhandel på Christiania, hvor han driver Vaskeriet, der kan vaske meget andet end tøj.

’Dansker’ bliver et helt usædvanligt realistisk portræt af livet som kriminel og en detaljeret fortælling om Christianias uskyldstab op igennem 90’erne. Fra fristad som fristed til et miljø domineret af et Pusher Street, hvor rockere med rygmærker nu trak i trådene. Pisket kommer i isolationsfængsel, og beskrivelsen af den form for alternativ tortur er visuelt rystende.

Tilblivelse

Men hovedhistorien i ’Dansker’ er James Piskets ikke altid lige vellykkede kamp for at påtage sig en eller anden form for ansvar i rollen som far. Samtidig med at han lever livet stadig mere farligt i en brutal ’branche’. En historie om misbrug og konstante svigt, som trods alle tilbageslag glider i den rigtige retning og bliver fortalt med tolerance og en psykologisk interessant blanding af nøgtern iagttagelse og urokkelig loyalitet. Det er næsten, som om et trofast barn kigger den meget voksne historie over skulderen, mens den bliver fortalt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

’Dansker’ rummer nogle særlige udfordringer for Halfdan Pisket, fordi han denne gang vil afslutte historien ved at føre den up to date. Fortællingen er denne gang ikke kun samlet omkring et stramt defineret dramatisk kapitel, men skal have det hele med. I ’den store historie’ dukker tidens politikere op som en slags dukketeater, men Piskets portrætter er ikke skræmmende vellignende. Hverken som satire eller realisme.

Men det er kun en detalje, og på plussiden brillerer Pisket bl.a. med to lange kapitler fortalt som ’stumfilm’. Udført fuldstændig overlegent og uden yderligere forklaring. Grundlæggende holder ’Dansker’ den høje standard og den utrolige intensitet fra de to første bind og fuldender, hvad jeg synes kun kan betragtes som en kraftpræstation og et hovedværk i dansk tegnehistorie.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden