Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Forfatter. Charlotte Weitze har skrevet en roman om klimakrisen, som uden tvivl er velresearchet og velmenende men hverken vellykket eller velskrevet.
Foto: Miklos Szabo (pr-foto)

Forfatter. Charlotte Weitze har skrevet en roman om klimakrisen, som uden tvivl er velresearchet og velmenende men hverken vellykket eller velskrevet.

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Som abonnent får du 15 procent rabat i Boghallen og Saxo Premium til 79 kr. om måneden. Læs mere på politiken.dk/plus


Eventyrlig klimaroman er velment, men kikset

Charlotte Weitzes eventyrlige klimaroman fra en nær fremtid vil gerne være poetisk, men strør om sig med banale sætninger.

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Jeg må indrømme: Jeg har meget svært ved at tage en roman seriøst, som bruger psykiater Henrik Day Poulsen som ekspertkilde i sin research. Det gør Charlotte Weitze i sin nye klimaroman ’Den afskyelige’, hvor Day Poulsen, ligesom mange andre, takkes bagerst i bogen.

Men måske skyldes min irritation, at det i det store og hele er en slemt skuffende roman. Vi er i den fantastiske eller eventyrlige genre, vi er i et nærfremtidsunivers, et sted i Norden, hvor der nærmest er tropisk klima, vejret er varmere, sneen er stort set smeltet på det Klaftafjeld, som er centrum for handlingen, og der forekommer efterhånden flere og flere genetiske mutationer og fejl i den menneskelige population. Nogle mennesker (hvis de da kan kaldes det) fødes nærmest som havfruer, andre er tæt på at være afskyelige snemænd (jævnfør titlen jo).

Således også de to hovedpersoner, Heidi og Kenneth. Heidi gør rent på et hospital og er bogstaveligt talt kold indeni, altså iskold, hvilket gør, at samtlige af hendes sexpartnere får sig en frysende forskrækkelse, når de trænger ind i hende. Det er selvsagt et prekært problem for Heidi, men kun indtil hun møder Kenneth, som skiller sig ud fra den i forvejen aparte mængde ved at være ufattelig høj, utrolig behåret, patologisk svedende og have en halv meter lang pik. Fordi han sveder nonstop, kan han godt lide kummefryserkolde kusser. Det er jo et perfekt match (sådan ser ’Gift ved første blik’ ud i fremtiden, tænker jeg).

Romaner om klimakrisen er naturligvis vigtige, men kun hvis der er tale om god romankunst. Det er ikke tilfældet i Weitzes nye bog

Og så alligevel ikke. For de skal ligesom have tingene til at fungere i en verden, der er ved at gå under. Kenneth er fanatisk klimakæmper og vejer sit liv og sine handlinger på en CO2-guldvægt, mens Heidi er lidt mere pragmatisk. Heidi vil af gode grunde også gerne have et barn, det vil Kenneth af lige så gode grunde ikke. Desuden bærer de rundt på hver sin dystre fortid. Og fremtiden ser ikke meget lysere ud. Og det er så den spænding og suspense, som romanen forsøger at folde ud.

Hverken vellykket eller velskrevet

Der er ingen tvivl om, at ’Den afskyelige’ er velresearchet og velmenende, men den er ikke særlig vellykket eller velskrevet for den sags skyld. Bogen vil ellers gerne være poetisk, men strør om sig med banale sætninger som »Hvert menneske er et håb, svarer jeg tøvende, hvert eneste barn har en potentiel mulighed for at udrette noget stort og ændre på det, som ikke fungerer«. Eller »Den fuldendte kærlighed er et ja« – en sætning, forfatteren åbenbart er så glad for, at den kræver gentagelse.

Romaner om klimakrisen er naturligvis vigtige, men kun hvis der er tale om god romankunst. Det er ikke tilfældet i Weitzes nye bog.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden