Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Udtryk. Chili Turèll bestyrer den litterære arv efter Dan Turèll, som nu får relanceret en god del af sit forfatterskab. Det betyder bl.a., at den ikoniske ’Karma Cowboy’ får et helt nyt udseende.
Foto: Erik Gleie

Udtryk. Chili Turèll bestyrer den litterære arv efter Dan Turèll, som nu får relanceret en god del af sit forfatterskab. Det betyder bl.a., at den ikoniske ’Karma Cowboy’ får et helt nyt udseende.

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dan Turèll skal vristes fri af mytologien

Chili Turèll vil sikre maksimal kontrol med Dan Turèlls forfatterskab. Derfor har hun besluttet, at forfatterens ’Karma Cowboy’ bliver den første af ti titler, der udkommer på det lille litterære forlag Gladiator.

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Alle kender ham som manden med den sorte hat og de sorte negle, men fortællingen om mennesket Dan Turèll risikerer at tage livet af hans forfatterskab. Det mener forfatteren og forlæggeren Hans Otto Jørgensen. Fremover kommer han til at udgive store dele af Dan Turèlls forfatterskab på det lille litterære forlag Gladiator.

»Der har været en mytologisering af ham, så man har på fornemmelsen, at folk helt har opgivet at læse ham«, siger Hans Otto Jørgensen.

Første Turèll-udgivelse fra Gladiator kommer 9. juni, når forlaget udgiver forfatterens kunstneriske gennembrudsbog, ’Karma Cowboy’, som oprindelig udkom i 1974. Det er forfatterens enke, Chili Turèll, som har besluttet, at forlaget i løbet af de kommende fem år skal udgive i hvert fald ti af forfatterens bøger.

For mig har det været et kardinalpunkt, at jeg får forankret rettighederne til forfatterskabet i min familie, også når jeg ikke er her længere

Det betyder, at Chili Turèll helt bevidst er gået uden om landets største forlag, Gyldendal, hvor nogle af forfatterens mest populære titler har ligget, siden Gyldendal i august 2013 overtog Borgens Forlag. Ingen har præcise opgørelser over, hvor store oplag Dan Turèlls bøger er trykt i gennem årene. Gyldendal oplyser dog, at der siden 1994, da Borgen gik over til elektronisk registrering af de udgivne bøger, er trykt mere end 250.000 bøger med forfatterens navn på.

»For mig har det været et kardinalpunkt, at jeg får forankret rettighederne til forfatterskabet i min familie, også når jeg ikke er her længere. Forlag kommer til, og forlag forsvinder, og min aftale med Gladiator betyder, at rettighederne ikke er bundet til forlaget i mere end to år. Hvis jeg er utilfreds, kan jeg tage rettighederne med mig og gå igen«, siger Chili Turèll.

Dan Turèll står registreret som forfatter af langt over 100 titler, som ikke kun er udkommet på hovedforlaget Borgen, men tillige på en række mindre og meget mindre småforlag. Gennem flere år har Chili Turèll som bestyrer af den litterære arv systematisk arbejdet for at tage det det store antal rettigheder tilbage for at sikre maksimal kontrol over forfatterskabet.

Når de kommende bøger udkommer hos det nye forlag, skyldes det ifølge Chili Turèll, at forlaget bruger den såkaldte Gladiator-model. Den betyder ikke alene, at forfatteren får sine rettigheder tilbage efter to år, men også, at forlag og forfatter deler et eventuelt overskud. Desuden havde hun fået hvisket i øret, at Hans Otto Jørgensen er fan af Dan Turèll.

Turèll som førstelæser

»Jeg tænkte, at det var godt at udkomme hos nogen, der kender og værdsætter forfatterskabet. ’Karma Cowboy’ er trods alt en bog med 40 år på bagen, og den skal løftes ind i tiden med et nyt udtryk«, siger Chili Turèll.

Hans Otto Jørgensen erkender, at Gladiator har en stor opgave foran sig, for selv om Dan Turèll har sit trofaste publikum, gælder det også om at få forfatteren ud til nye generationer.

»Vi skal revitalisere forfatterskabet, fordi det rummer så meget mere, end læserne i mange år har haft adgang til. Derfor vil udgivelserne fra Gladiator blive ledsaget af oplæsningsarrangementer og seminarer«, siger han.

For Hans Otto Jørgensens egen udvikling som forfatter står Dan Turèll som en af de vigtigste skikkelser overhovedet. Da han var en stor dreng, sendte han sine første ting til Turèll, som bidrog til at åbne den litterære verden for den unge forfatterspire fra Jylland.

Vi kan få nye læsere til Dan Turèlls bøger

»Det var ikke, fordi jeg lærte ham at kende personligt, men han læste, hvad jeg skrev, og han var enormt gavmild med at finde litteratur, der var relevant for mig at læse«.

Men hvad kan Gladiator gøre, som Gyldendal, landets største forlag, ikke kan?

»Jeg tror, vi kan få nye læsere til Dan Turèlls bøger. Vi har vist, at vi har kunnet vække nogle forfatterskaber til live, som ingen af de etablerede forlag ville røre ved, for eksempel Ingeborg Stuckenbergs, Helga Johansens og Marie Bregendahls«, siger Hans Otto Jørgensen.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Som forfatter har han beskrevet de nævnte og andre oversete forfatterskaber i bogen ’Horden’, som han ikke kunne få ud på Gyldendal. Blandt andet derfor stiftede han og Jakob Sandvad Gladiator.

For Chili Turèll er der ingen konflikt i forhold til Gyldendal.

»Den mest brede del af forfatterskabet kommer fortsat til at ligge på Gyldendal, og jeg kan godt lide tanken om, at de kendte titler ligger og blinker på det største forlag. Det er blandt andet de 12 krimier, ’Vangede billeder’, ’Storbytrilogien’ og ’All Time Greatest Hits’«, siger Chili Turèll.

På Gyldendal ser man afslappet på opdelingen af Turèlls forfatterskab.

»Chili Turèll har orienteret Gyldendal om sin aftale med Gladiator, og vi ønsker begge parter held og lykke med udgivelserne«, konstaterer litterær direktør Johannes Riis.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden