Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

DEBUTANT. Iben Konradi Brodersen (f. 1988) har læst litteraturvidenskab i både Oxford og København. Lige nu går hun på Forfatterskolen. Foto: Lærke Posselt

DEBUTANT. Iben Konradi Brodersen (f. 1988) har læst litteraturvidenskab i både Oxford og København. Lige nu går hun på Forfatterskolen. Foto: Lærke Posselt

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Som abonnent får du 15 procent rabat i Boghallen og Saxo Premium til 79 kr. om måneden. Læs mere på politiken.dk/plus


Forfatterskoleelev fortæller overbevisende om veninder i syg magtbalance

Iben Konradi Brodersen går på Forfatterskolen på sidste år. Man ser absolut frem til mere fra hendes hånd.

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ordet slyngveninde har en gammeldags klang, der peger på lykkelig fortrolighed og overensstemmelse, men bagved kan andre størrelser ulme. Magt, besiddelse, konkurrence, positionering. Hvis man har glemt, hvordan det var, kan man få det hele frisket op af Iben Konradi Brodersen, der debuterer med en skildring af et kompliceret venindeforhold.

Hendes hovedperson, Gro, begynder i 1. g og bliver straks veninde med Faxe. Faxe er stærkere, modigere og frækkere. Hun fejer Gro med sig og deler gavmildt ud af betroelser og skarpe meninger om alt og alle. Gro er bekymret for, om hun giver nok igen. Forelskelsen i David nævner hun for eksempel ikke. Hun skammer sig over, at han nok ikke er interesseret i hende. Og måske kan Faxe snuppe ham.

Faxe får Gro til at love, at hun aldrig mere vil besøge Lise. Hun er »kikset«, mener Gro da også straks. Faxe mener, at Lise »er helt til grin«. Da Gro skal læse op af Shakespeare i engelsktimen, er Faxe sjovt nok lige på toilettet. Gro er nemlig på det nærmeste tosproget efter at have boet i England de første 7 år af sit liv, så her er noget, hun virkelig kan med sin formfuldendte accent, men det ønsker Faxe så ikke at se og høre på. Gro er bange for »at blive brugt op«, så hun låner Faxe alt sit bedste tøj, »men hun ved ikke om det er godt nok«.

Iben Konradi Brodersens afdækning af dette venindeforhold handler om konkurrence og magt og en syg balance, ingen af de to piger kan håndtere. Det får fatale konsekvenser for Gro, der efterhånden ikke kan koncentrere sig i skolen, får dårlige karakterer og beslutter sig for »at være streng ved sig selv«.

Forfatteren går på Forfatterskolen på sidste år. Man ser absolut frem til mere fra hendes hånd

Hun begynder at læse lektier bogstavelig talt dag og nat som en form for selvstraf. Sover så lidt som muligt, går ikke ud i weekenden. Den selvpålagte straf gør hende efterhånden syg og kan opfattes som en form for selvskadende adfærd, jeg ikke har set beskrevet på den måde før. Den udspringer af kampen for at blive god nok, dygtig nok, populær nok.

Straffekuren viser sig alt for hård. Hun får piller af lægen for sine mavekramper; dem tager hun får mange af. Skildringen af indlæggelsen på psykiatrisk afdeling udgør romanens anden del.

Iben Konradi Brodersen skaber i sin rolige, registrerende og stilsikre prosa en fintmærkende skildring af en pige, der føler sig »værdiløs, hægtet af verden«. Spillet mellem de to veninder er overbevisende indfanget i alle grusomme detaljer. Desværre genkender man rigtig meget fra skoletiden. Forfatteren går på Forfatterskolen på sidste år. Man ser absolut frem til mere fra hendes hånd.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden