Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Nådesløs. Karin Fossum er hverken blødsøden eller sentimental.
Foto: Arild Sønstrød

Nådesløs. Karin Fossum er hverken blødsøden eller sentimental.

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Som abonnent får du 15 procent rabat i Boghallen og Saxo Premium til 79 kr. om måneden. Læs mere på politiken.dk/plus


Prisvindende krimi er fascinerende og ubærlig misantropisk

'Helvedesilden’ er ikke for sarte nerver og læsere, som ønsker en lykkelig slutning, hvor retfærdighed giver mening og retssystemet sejrer.

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Fjernsynsprogrammet ’Sporløst forsvundet’ hedder ’Tore på sporet’ i Norge. Men konceptet er det samme: at opspore en persons savnede far eller mor et sted i Det Fjerne Østen eller i en anden oversøisk verden. Ud fra en noget banal, patetisk og ureflekteret opfattelse af, at blod altid er tykkere end vand, og at alle har ret til at finde sandheden om sit biologiske ophav. Sådan set er det i Karin Fossums nye krimi på dansk, ’Helvedesilden’ en latent diskussion af denne længsel efter blodets bånd, der udgør plottets energiske, infame og grusomme drivkraft.

Helvedesild er jo også navnet på en smertelig virus, der giver grimme udslæt. Her hos Fossum skal det forstås symbolsk. At med manisk ildhu gå op i, hvor man kommer fra, samt menneskets flygtige følelsesliv, kærlighed med mere.

Historien er grusom, så er det sagt

Romanen begynder med, at en enlig mor og hendes søn findes brutalt knivstukket ihjel i en campingvogn ude på det norske land ved en gård med tilfældig polsk arbejdskraft. Fossums vanlige detektiv, kriminalkommissær Konrad Sejer, for øvrigt født i Roskilde og med en uimodståelig hang til faldskærmsudspring, maltwhisky og Monica Zetterlund, er sammen med sin tro, men også småteologiske væbner og ven Skarre, sat på sagen. Som læseren følger i hele tre parallelle, tidsskiftende spor. Mass og hendes overvægtige og labile søn Eddie, den smukke Bonnie og hendes ængstelige og sygelige søn Simon. Så selve opklaringen, politiarbejdet, rutinen og eftersøgningen.

Historien er grusom, så er det sagt. De to spor med en enlig mor og en søn mødes, og det er der, det hele går helvedes galt. Så har jeg allerede sagt for meget. Men det gør sådan set ikke noget. Karin Fossum snyder alligevel narrativt på den krimilitterære vægtskål, så du har svært ved at gætte eller udregne, hvorledes og hvordan det værste skete ved højlys dag.

'Helvedesilden' har helt fortjent fået den største norske pris udi krimilitteratur, Rivertonprisen

Ikke for sarte nerver og læsere

’Helvedesilden’ har helt fortjent fået den største norske pris udi krimilitteratur, Rivertonprisen. For os danskere minder nu og da hendes stille, men snære prosa omkring børn og deres mærkelige stumme og så pludseligt larmende verden om salig H.C. Branner og hans noveller om ensomme børn på kant med en rå voksenverden. Alligevel er Fossum lige så norsk som IFA-lakridspastiller, 17. maj, høje bjerge med dybe skove, Gildesnaps med en sild på brød som morgenmad. Men også med det fatale mentale og nationale brud, som hedder Anders Behring Breivik-massakren, der tragisk og traumatisk har gjort den mest utænkelige, ustrafbare og inderligt infame forbrydelse til en realistisk del af det smukke og stolte Norge.

Fossum har aldrig været blødsøden, mild og sentimental med sine fortryllende, men forfærdelige krimihistorier. Snarere tværtimod. Jamen lad det være klart fra start, ’Helvedesilden’ er ikke for sarte nerver og læsere, som ønsker en lykkelig slutning, hvor retfærdighed giver mening og retssystemet sejrer. Det sidste er nok tilfældet her, men der er ingenting til vinderen. Til gengæld meget til læseren.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden