Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Indemurede lig

Femte bind i Andrea Camilleris krimiserie om kriminalkommissær Salvo Montalbano er begavet underholdning.

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Vigàta er en opdigtet, men meget realistisk og overbevisende beskrevet siciliansk kystby, hvor mangt og meget går i svang. Mafiavirksomhed, illegal våbenhandel, embedsmisbrug, korruption, svindel med offentlige midler og prostitution for alle tænkelige seksuelle orienteringer er bare noget af det, som den snu og retfærdighedssøgende kriminalkommissær Salvo Montalbano har at slås med i hverdagen.

Dertil kommer blandt mange andre udfordringer hans ret dejlige, men ikke altid lige forstående norditalienske kæreste, en kvindelig kollega, der er ulykkeligt forelsket i ham, en underskøn svensk mekaniker og rallykører, som han fra tid til anden må hjælpe mod hendes liderlige og brutale svigerfar, og hans egen chef, som insisterer på at anbefale ham til en velfortjent forfremmelse, en tanke, der fylder den offentlighedssky Montalbano med rædsel.


Alle disse mere eller mindre gennemgående elementer i Andrea Camilleris foreløbig fem bind lange Montalbanoserie er i 'Terrakottahunden' vævet ind i en besynderlig, men både interessant og romantisk historie om et mystisk ligfund.

Ligene af to unge mennesker, som efter alt at dømme har været døde i mere end et halvt århundrede, findes tæt sammenslyngede i en tilmuret klippehule sammen med en vandkande, en skål mønter og en terrakottafigur forestillende en liggende hund.

Det sære fund stimulerer Montalbano en hel del mere end de aktuelle sager, der ligger på hans skrivebord, og fører ham ud i en højst usædvanlig og originalt gennemført efterforskning, som omfatter den amerikanske landgang på Sicilien i 1943, Koranen, kristne legender og siciliansk folklore.

Dette meget kulørte, men i vid udstrækning altså også meget litterære stof formidles gennem en skare herlige bipersoner, hvoraf især en ældgammel frikadelle af en lærd præst, som ind imellem sine foredrag om lokale gravskikke tager sig en slurk vælling af en sutteflaske, er guld værd.

'Terrakottahunden' er begavet underholdning og en lejlighed til for en tid at lade sig opsluge af en fascinerende og farverig verden og personkreds, som Camilleri skildrer med både vid og varme og sans for litterære lån og hentydninger.

Cecilia Jakobsen har klogelig undladt at forsøge at gengive Camilleris særegne blanding af siciliansk dialekt og rigsitaliensk, men har til gengæld formået af anslå og fastholde en særlig tone, hvis blanding af poetisk raffinement, slang og grovheder isprængt enkelte sicilianske udtryk - nogle af dem oversatte, andre ikke - gør fin fyldest.

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

 • Skyline, København.

  Politikere i Københavns kommune sagde i denne uge nej tak til H.C. Andersen Adventure Tower, som ifølge planen skulle ligge i Nordhavn og række 280 meter op i luften. Det var alligevel for højt, men de seneste årtier er de høje huse faktisk begyndt at skyde i vejret igen. Hvorfor er de tilbage? Og hvad sker der med en by, når dens huse bliver højere end kirkespir og rådhustårne?

Forsiden