Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Hamburg by, der er omdrejningspunktet for Craig Rusells seneste krimi 'Altonas genfærd'.
Foto: Philip Davali

Hamburg by, der er omdrejningspunktet for Craig Rusells seneste krimi 'Altonas genfærd'.

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Som abonnent får du 15 procent rabat i Boghallen og Saxo Premium til 79 kr. om måneden. Læs mere på politiken.dk/plus


5 hjerter: Dyster og smuk krimi om metropolens verden af de levende og de døde

Russells hidtil bedste krimi om politimanden fra Hamburg byder på skinger nygotik og nerver af stål.

Skønlitteratur
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den skotske krimiforfatter Craig Russell har forelsket sig helt over hæl og hoved i hansebyen Hamburg. Hvilket har afstedkommet en serie om den frisiske politimand Jan Fabel, ekspert i seriemordere og andet seriøst hærværk.

Ikke alle bøger om ham har været lige gode. Russell har en mani med midt i handlingen at docere om historiens latente tema. Men alle har givet markant appetit på at gense den pragtfulde verdensstad og frisindede fristad, nazismen aldrig fik tag i.

En af verdens største havnebyer, mondæn og munter, Jyllands hemmelige hovedstad.

’Altonas genfærd’ begynder i byens fine forstad, engang dansk og tæt på grænsen. Vi begynder med en arrestation, som går helt galt, da Jan Fabel bliver dødeligt såret.

På tærsklen til døden får han en oplevelse, som siden bliver til et tungsindigt traume, men tilsvarende også en ny start. Det sidste får han behov for.

Et lig af en engang underskøn rødhåret kvinde og tvilling, Monika, bliver fundet begravet under en parkeringsplads. Sagen er signifikant for Jan, det var hans første, dengang han gik fra historiestudiet til politistationen. Samtidig undslipper på listig vis et monster af et menneske, kaldet Frankenstein, fra fængsel. Befriet af en mand, som kalder sig Zombie, der lider af Cotards syndrom, at føle sig levende død. Nu tager han hævn via en række makabre mord i slipstrømmen på Monikas opgravede spøgelse. Mænd dør i Hamburgs kreative klasse, og skruen strammes i en kiste for to. Eller tre, måske flere?

Craig russellhar i modsætning til sin landsmand Philip Kerr godt greb om det tyske. Både nationens maniske glæde ved titler og grader og sprogtonen med spring mellem det plat gemytlige og det patetisk geniale. Hele det historiske drag mod solsidens sublimt skinnende kunst og synkront mod skyggesidens sælsomme dæmoner. Kort sagt den form for romantik, også vi har del i.

Og det er netop det gennemgående ligtog i intrigen, den nekrofile neogotik fra Keats, Shelley og Poe frem til prærafaelitterne, Oscar Wilde og pragske Golem. Den smukke kvinde uden nåde, stupide mænd, som vil gøre alt for at komme i seng med hende i en euforisk rus af pervers længsel og egomanisk Liebestod. Alt sammen sat op med store ambitioner og armbevægelser.

Men det lykkes faktisk. ’Altonas genfærd’ er helt klart Russells bedste krimi om Fabel og co. Flot plot, inciterende spændende samt dyster som et mausoleum uden andet lys end de blå fra taget af en politibil på vej ind i metropolens verden af de levende og de døde.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden