Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
BogForum
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

BogForum går i H.C. Andersens fodspor og rejser til Amager

Fire forfattere fortæller om deres forhold til de to rodebutikker, Amager og litteraturen.

BogForum
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

For 183 år siden viste H.C. Andersen vejen med sin roman om en fodrejse fra det indre København til Amager. Nutidens forfattere følger efter. Flere af dem bor endda på Amager, og de glæder sig til, at bogmessen flytter ud på øen, som er en lige så stor rodebutik som litteraturen selv.

Erling JepsenFødt 1956, har senest fået udgivet romanen 'Biroller'.

»For mig er der sådan lidt udkantsområde over Amager. Det minder om et marskområde, der er noget vestjysk over det. Første gang, jeg kom ind i en butik på Amagerbrogade, skulle jeg købe et par bukser, men kunne ikke bestemme mig, og så fik jeg to par med hjem, så jeg kunne prøve dem. Det var ligesom hjemme i Jylland. Jo længere ud ad Amager Landevej, man kommer, jo mere er det som i Jylland«.

»Da jeg hørte, at bogmessen skulle flytte til Amager, kom jeg til at tænke tilbage på Kulturby 96. Dengang var Amager jo nærmest kulturfrit område, mens man alle andre steder ikke kunne komme frem for kultur. Vi er jo ikke så vant til kultur herude, ud over Røde Kro Teater og den slags«.

LÆS OGSÅ

»Man kan da godt frygte, det bliver sådan lidt mere businessagtigt ude i Bella, men spørgsmålet er, om det ikke er okay? Vi vil jo gerne have solgt nogle bøger. Det er ligesom, når der er Biler i Bella. Bilerne skal kunne noget, og det skal bøgerne også. Engang blev de nye bilmodeller solgt ved, at man havde letpåklædte damer, der lænede sig ind over bilerne. Det kan være, vi skulle overveje noget i den retning«

Anna GrueFødt 1957, aktuel med krimien 'Et spørgsmål om penge'.

»Engang tænkte jeg, at jeg var villig til at bo alle steder i København, bare ikke på Amager. Min mand er født her, så han kendte stedet, men jeg troede, at Amager kun var pæne og kedelige villaveje med pæne og kedelige hække. Jeg vidste ikke, at der også eksisterede veje, som her i kvarteret omkring Italiensvej. Det er en blanding af en- og tofamiliehuse, og der er også noget småindustri. Det er alle indkomstklasser, som er samlet på et meget lille areal, så det bliver meget varieret. Jeg har også boet på Frederiksberg, men folk er meget sødere her, hvor man bliver inviteret til globryllup og den slags. Der er en helt anden stemning«.

»Der vil formentlig ikke komme flere fra Amager på bogmessen, bare fordi den flytter til Bella Center. Det vil være det samme segment, som altid. Publikum er den kreative klasse, som læser bøger og papiraviser, men dybest set tror jeg slet ikke, folk vil gå op i, at messen nu kommer til Amager. Folk vil bare se, hvilken metrolinje de skal bruge, og være glade for at opdage, at man faktisk kan finde en parkeringsplads«.

LÆS OGSÅ

»For mig selv er det skønt, at messen flytter til Bella, og det er ikke kun, fordi jeg kan cykle derud alle tre dage, hvor jeg har arrangementer. Det bliver mere publikumsvenligt, fordi der er mere plads. For mig var der ikke noget romantisk ved Forum. Det var bare en stor og lidt træls hal, hvor man kunne høre hinanden hele tiden«.

»Faktisk er jeg i gang med at researche til en stor Amager-roman. Det bliver ikke en krimi, men en slags familieroman, og den skal foregå fra 1958-65, da der stadig ikke var så meget etagebyggeri«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Katrine Marie GuldagerFødt 1966, aktuel med 'Lille Hjerte'.

»Jeg var selv fuld af fordomme, før jeg flyttede til Amager. Var det ikke sådan lidt kulturforladt? Men vi har jo det hele. Skov, strand, heste, Ørestad, Dragør og det gamle Amager. Man har plads til at boltre sig på Amager, og det har man jo ikke på Frederiksberg. Jeg mødes tit herude med folk fra mit forfattermiljø, og det er, som om de aldrig har været på Amager før, men vi er faktisk meget søde herude. Der er vist ikke engang ret mange rockere tilbage«.

»Det kan godt være, at folk forbinder Bella Center med biler og campingferie, og selvfølgelig kan en messe blive for stor og for meget et gedemarked, men det var messen allerede inde på Frederiksberg. Det er vel også derfor, at der kommer så mange til bogmessen, fordi den er lidt af alt muligt. Det er blandingen, der tiltrækker folk, for ellers ville der nok komme flere til de højlitterære arrangementer, der også er i København«.

LÆS OGSÅ

»På en måde passer bogmessen også godt til området, for Amager er lidt et rodsammen uden et egentligt centrum. Vi har fælleden, Amager Strandpark, Ørestad eller de gamle kvarterer, hvor alle husene er forskellige, fordi de er bygget i forskellige perioder. Man skal bare lige vænne sig til de nye bydele. I starten følte jeg også, der var lidt koldt og rumalderagtigt i Ørestad, men i dag synes jeg, der er hyggeligt«.

»Forhåbentlig sørger arrangørerne for, at bogmessen ikke bliver alt for stor i Bella Center. Der skal helst også være en intim atmosfære. I starten vil det nok irritere folk, at messen er flyttet, for de fleste vil helst have, at tingene er, som de altid har været, men om fem år vil folk tænke – gud, hvordan kunne messen nogensinde være inde i Forum«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Kim LeineFødt 1961, seneste roman 'Profeterne fra Evighedsfjorden’.

»For mig er det lidt hyggeligt, at bogmessen kommer til Amager. Det vil fremover tage mig syv minutter mindre at komme derhen. To stop med metroen. Men der er også så kort, at jeg bare kan gå. Det bliver første gang, jeg er i Bella Center, for jeg har aldrig været der før. Ikke engang til pornomesse«.

»Det kan da godt være, at Bella ikke lige lyder så meget af kultur, men mere af en gammel Toyota, men litteraturen er jo lidt som at sælge brugte biler. Man genbruger noget af sit gamle lort. Man pakker det bare ind på nye måder.«.

LÆS OGSÅ

»Jeg håber, det bliver mindre klaustrofobisk i Bella Center end i Forum, hvor der var meget pakket, så man gik og svedte i sit jakkesæt«.

»Det passer godt, at litteraturen kommer til Amager. Det er sådan et lidt spøjst sted, hvor der er en masse udefinerligt krimskrams rundt omkring. Der er masser af afkroge, som ikke lader sig luge væk. Stemningen er lidt lovløs og utæmmet, så på den måde passer forfatterne godt til stedet«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden