Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
historier. Jesper Wung-Sung vælger aldrig de nemme løsninger. Snarere tværtimod.
Foto: LARS KRABBE (arkiv)

historier. Jesper Wung-Sung vælger aldrig de nemme løsninger. Snarere tværtimod.

BogForum
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Børneroman om sygdom er fortalt med stor indsigt i liv og død

Jesper Wung-Sungs roman handler om William og hans mærkelige knudeven.

BogForum
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det er ikke første gang, Jesper Wung-Sung skriver om sygdom og forudsigelig død. Denne gang er det lidt mere tricky, for man ved ikke, om det er William, der ligner en »albino vandmelon«, som skal dø, eller om det er væsnet/tilstanden Knud, der rimer på knude og repræsenterer alverdens grænseoverskridende fornuft og galskab i én og samme figur.

Bogens titel, ’Ud med Knud’, kan således læses på flere måder.

Kund bor i forenden

William er omkring 13 år. Nede i hans fodende logerer Knud, som spændt følger alle faser i Williams sygdom. De snakker. De griner. De græder. Og når William indimellem har det godt, strammer han tovværket på den tømmerflåde, han er ved at bygge, og som har afgørende betydning for handlingen.

Knud er vanvid i venteværelset, men han er også rebet, som kan binde livets båd så tilpas meget sammen, at den ikke synker. Her er et af de flotteste makkerpar i nyere dansk børnelitteratur, og deres samtaler er ikke (helt) af denne verden. Knud har to slagord. Når der skal handles, går det »til Sibirien«.

Når en tankerække er slut, konkluderer han: »Og resten er litteraturhistorie«.

En smuk historie

Omkring William er der et forældrepar, som bliver mere og mere flossede i kanten. Der er den tidligere skole, som blegner temmelig meget. Og så er der Katrine, som tænder på sygdom, men vælger livet alligevel. I hvert fald i første omgang. William har nok i Knud.

Sammen råspiser de stegt flæsk med persillesovs, mens den sære gæst fortæller udvalgte episoder fra sit tusindårige liv. »Jeg er en sygdom«, betror Knud sin sengekammerat. William er bevidst om, at han kender sin krop og dens signaler bedre end de fleste andre.

I denne historie er der stor indsigt i både livet og døden. Jesper Wung-Sung vælger aldrig de nemme løsninger. Snarere tværtimod. Hans sprog er vedkommende og spændstigt. Handlingen er nærværende. Og tonen mere afklaret end bevægende. Det er en smuk historie, som åbner mange døre.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden