Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

debutant. Casper Eric er nomineret til BogForums Debutantpris 2014.
Foto: PETER KLINT (arkiv)

debutant. Casper Eric er nomineret til BogForums Debutantpris 2014.

BogForum
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Litteraturredaktør: Hold øje med debutanterne

For hver litterær debut bliver verden en lille smule større.

BogForum
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

På Politikens litteraturredaktion forsøger vi året rundt at skabe opmærksomhed omkring alt det, som sker i litteraturen. Det er en bred forpligtelse, men det, vi lægger allermest vægt på, er faktisk debutanterne.

Dem, vi holder mest øje med, er de helt nye navne. Hvad har de på hjerte? Hvordan skriver de? Gør de noget nyt med sproget? Har de sans for noget vigtigt, men hidtil upåagtet? Bliver der sat ord på en helt ny følelse? Bliver opmærksomheden henledt på noget afgørende vigtigt?

Har debutanten måske ligefrem skabt en ny værensform, en utopi, som Lea Løppenthin gjorde det i ’Nervernes adresse’?

For hver litterær debut bliver verden en lille smule større, og det sker, at den bliver endog meget kraftigt forandret.

Tænk blot på, hvad Yahya Hassans debut satte i gang i efteråret 2013. Den var så stærk, at hele det politiske liv og selve den offentlige debat blev sat på den anden ende.

Integrationsdebatten flyttede sig. Unge muslimer turde pludselig ytre sig om hidtil fortiede forhold. Fastlåste fronter kom i bevægelse. Og svenskerne, de kære svenskere, fik endnu en mulighed for at profilere sig som Nordens moralske supermagt. På grund af en digtsamling. Fantastisk.

Beriget med nye stemmer

Som det gik med den nu verdenskendte palæstinensiske digter fra Danmark, går det sjældent, men faktisk kan de bedste litterære debuter sætte gang i temmelig meget, selv om de ikke larmer fra første sekund.

For i samme øjeblik en ny bog er ude og er blevet godt modtaget, er den offentlige debat og meningsdannelse blevet beriget med en ny stemme, og det er vigtigt. Ikke mindst i en tid, hvor masser af unge har vendt ryggen til traditionel politisk tale for i stedet at vende hjerte og hjerne mod litteratur.

Man skal f.eks. ikke undervurdere, hvor betydningsfuldt det er for mange af vort tids ekstremt sprog- og formbevidste unge, at de føler sig favnet af den civilisationskritiske økopoesi i Theis Ørntoft seneste digte:

»Omkring Anden Mosebog spyttede nogen blod ned i mit fostervand. Omkring Den Spanske Inkvisition opførte man et parlament af tårer i en fuldkommen tilfældig øjenkrog. Omkring den Sorte Død byggede man stigen op til det radiotårn der senere skulle blive mit hoved, omkring 1930 lagde en gruppe vrede demonstranter New York til gæring på bunden af et reagensglas, omkring år 2090 skiftede man alle lufthavne ud med insekters vejrtrækning i grønne, kvadrerede rum, omkring år 3000 var mennesket ikke længere fysisk«.

De 6 debutanter

Disse år byder på en enestående mængde af gode nye forfattere. Dansk litteratur er vildt vital, og det mest opmuntrende ved årets rekordmange debutanter er selve tilliden til, at det overhovedet nytter.

Den faste tro på, at sprog kan noget særligt, at man kan foretage sig noget væsentligt med det, og at det er afgørende vigtigt at bruge det til sine helt egne formål, hvis man vil bidrage til det fælles.

Det, vi kalder litteratur, er et kollektiv af bevidstheder, som sørger for, at sproget anytime er i stand til at beskrive den verden, vi lever i. Det kræver, at der hele tiden indfinder sig nye bevidstheder. Debutanter? Oui.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Her i sektionen, som har fokus på BogForum, kan du møde seks nyslåede forfattere: En tidligere officer fra Hjørring. En motorjournalist fra København. En cand.mag. fra Frederiksberg. En webredaktør fra Svendborg. En litteraturkonsulent fra Charlottenlund samt en kvinde omkring pensionistsalderen, som voksede op i fundamentalistisk kristen familie i Virum og nu er bosat i Kairo, hvor hun har skrevet sin debutroman! Kvinder og mænd, yngre og lidt ældre samt en kæmpe tillid til værdien af at fortælle historier og sende dem ud i verden.

Store forfattere

Allerede på bogmessens første dag, fredag, afgøres det, hvem der får BogForums Debutantpris 2014. Sidste år stod dysten mellem Yahya Hassan (vinder), Kirsten Myers, Hassan Preisler, Maren Uthaug og Amalie Laulund Trudsø.

I år bliver det enten Thomas Rydahl, Caspar Eric, Maria Gerhardt, Jesper Bugge Kold eller Jonas Suchanek, der løber med æren. Vi får se.

Husk: Ikke alle debutanter bliver store forfattere, men alle store forfatter har været debutanter engang. Hvis du selv har lyst til at forsøge dig, så prøv Debutantspillet, som du finder i 'Bøger' fra d.2 novemer. Det vil ruste dig til at klare strabadserne!

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden