Kortlægning. Sex and the Citadel graver dybt i Mellemøstens forhold til sex.
Foto: Fra bogen

Kortlægning. Sex and the Citadel graver dybt i Mellemøstens forhold til sex.

Interview

Ny bog tager os med ind i Mellemøstens soveværelser

Forfatter og forsker har brugt fem år på at undersøge Mellemøstens forhold til sex.

Interview

Hvordan forklarer man en gruppe arabiske kvinder, hvad en vibrator er?

Man kan tage den lyserøde tingest frem, lægge den på bordet, dér mellem te og søde baklava-kager. Man kan forklare, at den essentielt har til opgave at vibrere. Men det gør jo også en elpisker. Så man kan sige på sit bedste arabisk: Den vibrerer. Og til sidst ender man med spørgsmålet fra en af de mere fremmelige kvinder i gruppen:

Hvorfor?

LÆS OGSÅ

Det er en af mange pudsige situationer, der opstår, når man som immunolog og forfatter Shereen El Feki har besluttet sig for at afdække en flig af tilværelsen, der sjældent bliver trukket frem i dagslysets klare skær: Araberne og deres forhold til sex.

De sande længsler
At sætte sig den opgave er på mange måder en stor udfordring, forklarer Shereen El Feki, da hun gæster London for at tale om sin bog i journalistklubben Frontline.

Eksempelvis er der faktisk ikke engang et ord på arabisk, der direkte betyder seksualitet, forklarer Ek Feki, der er vokset op i Canada som datter af en walisisk mor og en ægyptisk far.

Hendes dobbelt baggrund var en enorm fordel, da hun besluttede sig for at kaste sig over især kvinders forhold til sex i Mellemøsten.

»Min unikke tilgang som både arabisk og vestlig var en gigantisk hjælp, skulle det vise sig. Min arabiske baggrund gjorde, at folk følte, at jeg forstod i langt højere grad, hvor de kom fra rent kulturelt. Min vestlige baggrund gjorde, at kvinderne følte, at de kunne tale frit med mig uden at frygte fordømmelse eller foragt. Det fik dem til at dele deres tanker, længsler og drømme med mig. Da de først begyndte at tale, kunne de næsten ikke stoppe igen«, fortæller Shereen El Feki.

Hun fik lidt efter lidt fik lirket op for de sande længsler hos arabiske kvinder, der ofte er underlagt religiøse forestillinger om anstændig opførsel og deres mænds forventninger, der er præget af tabubelagte holdninger.

Desperate husmødre
Hovedparten af bogen koncentrerer sig om Ægypten, hvor Shereen El Feki har rødder. Og sandheden om sex inden for ægteskabet, Citadellet, der kan defineres som det fort, der i islam beskytter og favner alle rettroende, er ikke altid særlig lykkelig set med kvindeøjne.

»Mange koner føler sig nærmest kvalt i soveværelset og længes dybt efter et mere tilfredsstillende sexliv, fordi deres mænd er helt håbløse i sengen«, fortæller Shereen El Feki, der blandt andet bad kvinderne om at læse kærlighedsromaner med såkaldte ørkenromancer som en bærende del af handlingen.

»Da jeg fik nogle af kvinderne til at læse knaldromaner om ørkenromancerne, rystede mange af dem på hovedet og var ved at flække af grin. De sagde: Hans granithårde krop? Er du klar over, at den eneste sport, de fleste mænd dyrker her, er kapløb i deres firhjulstrækkere. Og han havde kun hendes tilfredsstillelse for øje? Er du klar over, at hvis det tager fem minutter, er det nærmest en rekord, og det er helt uden kys eller forspil«.

Stort pres
Ofte bunder mange af problemerne i manglende viden hos begge parter og måske en del pres fra omverdenen.

Hvilket blandt andet har ført til fænomenet bryllupsimpotens.

»Man har ventet så længe, og presset for at kunne levere varen på bryllupsnatten bliver nærmest enormt. Og det er der nogen, der har svært ved at klare«, forklarer Shereen El Feki, der også mener at kvinder har meget begrænset manøvrerum til at forsøge at forbedre sexlivet i et ægteskab.

»Jeg talte med en kvinde, der var gået på internettet for at få ideer til hvordan hun kunne tilfredsstille sin mand på bryllupsnatten. Det, hun opnåede, var, at han hev hende med vold og magt ud af sengen ved håret og tvang hende til at sværge på koranen, at hun var jomfru«.

Jeg tror ikke, det er en tilfældighed, at den arabiske kultur var på sit absolut højeste samtidig med, at det seksuelle frisind toppede

Shereen El Feki siger, at selv om der er kommet flere sexologer, der kan rådgive, er der stadig problemer, der skyldes, at mange mangler den helt fundamentale seksuelle uddannelse og viden.

En mangel, der også kommer til udtryk, når et ægtepar skal forsøge at få børn under stort pres fra familien.

»Hvis man ikke producerer et barn inden for et år efter indgåelse af ægteskabet, bliver det set som en katastrofe i mange arabiske familier. Det er ikke ualmindeligt, at kvinder søger fertilitetsbehandling, hvis de ikke er lykkedes med at blive gravide inden for seks måneder«.

Ordbogen om knep
Vi europæere har på mange måder kun os selv at takke for, at araberne er blevet sippede, mener Shereen Al Feki. For sådan har det bestemt ikke altid været.

»Går man nogen århundreder tilbage, var araberne kendt for deres sensualitet og seksuelle frisind. Profeten Mohamed var fuldstændig besat af de kropslige glæder«, siger Shereen Al Feki, der er dykket dybt ned i seksualitetens kulturhistorie i den arabiske tradition.

»Den version af 1001 en nats eventyr, vi alle kender, er i dén grad den stuerene, censurerede version. Oprindeligt var der masser af sex i eventyrene. Og der blev skrevet om sex, så det var en lyst. Der er eksempelvis en bog, der bare hedder 'Ordbogen for knep', hvori der findes flere end 1000 gloser for lige præcist den handling«, fortæller hun og trækker paralleller til resten af samfundet.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Jeg tror ikke, det er en tilfældighed, at den arabiske kultur var på sit absolut højeste samtidig med, at det seksuelle frisind toppede«.

Men udviklingen vendte med Europas kolonisering, mener forfatteren.

»Pludselig så araberne sig selv med vestlige øjne. De sippede victorianere talte ligefrem om orientalisme som en slags synonym for utidig løssluppenhed, og det indledte en proces, hvor den rige og varierede seksuelle litteratur langsomt begyndte at tørre ud. Det var på mange måder den europæiske indflydelse, der lukkede arabernes sexliv ned og senere banede vejen for den meget konservative fortolkning af seksualitet, vi ser i dag«, mener hun.

Victorianerne var især meget optagede af arabernes åbenlyse tolerance af homoseksualitet.

»Ironisk nok er situationen fuldstændig omvendt i dag, hvor den arabiske verden ryster forarget på hovedet over Europas frisindede holdning«, pointerer Shereen Al Feki.

Lycra er Guds gave til manden
Og for kvinder er der langt igen, inden den seksuelle frihed bliver en del af deres hverdag, vurderer Al Feki. Ni ud af ti kvinder går tildækkede, men det forhindrer i øvrigt ikke, at de ofte bliver udsat for sex-chikane. Ofte dagligt.

»For mange kvinder i Ægypten er sex-chikane en del af hverdagen. Og undersøgelser har vist, at uanset om man er fuldstændig tildækket eller bærer vestligt tøj og viser sit hår, er tilfældene af sex-chikane ret konstant. Det gør altså ingen forskel, hvad folk har på. Det handler ikke om tørklæder«.

Alligevel finder sensualiteten sin egen vej, uanset om kvinder må tildække sig eller ej af lyst eller nødvendighed, mener Shereen Al Feki.

»Moderne arabiske kvinder deres helt egen måde at signalere seksualitet på. Man kan tildække sit hoved og samtidig have høje hæle og stramme jeans på. Og så er lycra jo Guds gave til arabiske mænd. For det dækker alle de ting, man formelt skal dække, og viser det hele frem på en og samme tid«, griner hun.

Censurmyndighederne

I forbindelse med sin research har hun blandt andet besøgt butikker, der sælger undertøj i Mellemøsten. Og de vidner om, at den arabisktalende del af verden har et sexliv, der ikke er helt uavanceret.

»Jeg er stødt på alt fra trusser med fastsyede platic-skorpioner til en bh, der spillede 'Jens Hansen har en bondegård', når man trykkede på den«, fortæller hun og forklarer, at undertøj tit er en af de få udtryksformer, der er tilgængelige for en gift kvinde.

LÆS OGSÅ

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Det er ikke acceptabelt for en kvinde at tage det seksuelle initiativ, men hun kan sende signaler til manden ved eksempelvis at tage ekstra specielt undertøj på for at gøre sig tillokkende for ham«.

Shereen Al Fekis bog har endnu til gode at finde en arabisk forlægger, der er parat til at udgive bogen på arabisk. Men hun har kontakt med et par forlæggere, der så langt i processen, at de har sendt manuskriptet til den obligatoriske godkendelse hos censurmyndigheder.

Hvor bogen indtil videre er strandet.

»Det har ikke været let at finde en arabisk forlægger, men manuskriptet ligger nu hos flere censorer. Den vil blive udgivet i Mellemøsten, Inshallah«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce