Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Privatfoto
Foto: Privatfoto

Snak. Sanne Munk Jensen kom alene til litteraturprisarrangement på Politiken. Her i samtale med anmelder Steffen Larsen.

litteraturpris
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Litteraturpris-aspirant: Det tragiske kan ske for os alle sammen

Sanne Munk Jensen svarer på spørgsmål om ungdomsromanen 'Dig og mig ved daggry'.

litteraturpris
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der var pænt fremmøde, da forfater Sanne Munk Jensen onsdag aften i samtale med Steffen Larsen fortalte om ungdomsromanen 'Dig og mig ved daggry' i det tredje i rækken af arrangementer med de syv nominerede til Politikens Litteraturpris.

Bogens anden forfatter Glenn Ringtved kunne ikke være til stede, men det var tydeligt, at Sanne Munk Jensen talte på begges vegne, når hun redegjorde for processen med at skrive sammen.

STEM

»Nogle gange vågnede jeg midt om natten og grublede over et forløb eller en formulering. Og så fandt jeg en løsning og gik ind til computeren, og så var der mail fra Glenn, der havde haft det på samme måde – og fundet frem til samme løsning«.

Blev som en stemme
'Dig og mig ved daggry' handler om to unge, der er så tæt sammenkoblede, at de springer i Aalborg havn, da livet bliver for svært.

Louise og Liam er oppe imod nogle af de hårde drenge fra byens underverden. Så de vælger døden frem for et liv i evig frygt. Tiden efter selvmordet og omstændighederne, der førte frem til det, er bogens tema. Fortælleren er den døde pige.

»På den måde fik vi en stemme, som formindsker det sentimentale og som ser og har set det hele«, siger hun.

Undervejs i skriveprocessen blev de to forfattere svejset sammen til én stemme.

»Nogle gange blev der slet ikke rettet i de afsnit, vi sendte til hinanden, fordi vi havde lært under processen, hvad den anden part ville ændre eller stryge«, fortalte Sanne Munk Jensen.

Selv om 'Dig og mig ved daggry' er en brutal bog, så er disse scener holdt ud i strakt arm, så man ofte må gætte sig til de faktiske begivenheder. Sanne Munk Jensen redegjorde for, hvorledes et betydningsfuldt første besøg hos gangsteren Johannes og alle hans stoffer i stedet blev til en historie om hans slange og Louises bare maveskind.

Ikke en bog om kærlighed
Sanne Munk Jensen ville godt medgive, at romanen ikke er en bog om kærlighed.

»Måske var det kærlighed for Louise«, sagde hun.

Forfatterne har været mere optaget af forløbet – der ender skammeligt i en skummel campingvogn nord for Aalborg forud for dødsspringet – og det omfatter også de unges pårørende, der skal forlige sig med det skete. Den del optager omtrent halvdelen af handlingen.

Louise og Liam møder hinanden en aften i en bus. Det siger bang. Og resten står i »Dig og mig ved daggry«.

Kan det ske for alle? Sanne Munk Jensen mener nærmest JA. Det giver historien vinger og stof til eftertanke.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden