Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

JAJA. Brændende digte løb med æren. Nu venter det store udland. Hvad mon der sker i Sverige? Tegning: Mette Dreyer

litteraturpris
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Litteraturredaktør: Litteraturprisvinderen har allerede forandret verden

Politikens Litteraturpris 2013 går til digteren, som fik en hel nation i tale: Yahya Hassan.

litteraturpris
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Han er blevet kaldt Politikens ’darling digter’, men Yahya Hassan er ikke avisens kantede skattebasse mere, end han er litteraturkritikernes – og læsernes.

Anmelderne var enslydende positive over for hans blændende debut ’YAHYA HASSAN’, og nu har Politikens læsere så stemt, og det blev storfavoritten, som løb med æren og de 250.000 kroner, som Politiken-Fonden donerer.

På selve udgivelsesdagen var der lange køer uden for bogladerne, og sådan er det blevet ved. Som en lille sten, der falder ned ad et bjerg og starter et større skred, har Yahya Hassan i løbet af fire måneder foldet sig ud som et fænomen, der hele tiden får nye fascinerende facetter. Også de tabloide, som man helst var fri for.

LÆS OGSÅ

Mon ikke Marianne Frederiksen fra en af de læseklubber, som var med til at nominere værker til Politikens Litteraturpris, meget godt rammer den opfattelse, mange læsere har af den unge digters værk:

»Der er ingen vej tilbage, ej heller nogen flugtvej mulig, hverken for Yahya eller os som læsere. Det ER skrevet, det ER læst, det ER sagt – og hørt. Første gang læser man digtene som en vantro – og med tilbageholdt åndedræt, med smerte – og med Yahyas stemme i ørerne. Fokus er på fortællingen og dens kronologiske tråd, på de lidende mennesker, på den sociale og kulturelle kontekst. Anden gang fremstår de litterære kvaliteter tydeligere, herunder hvordan de bevidste virkemidler skaber lydbilleder. Og hvordan det umiddelbart enkle men samtidig komplekse sprog, og den til tider næsten skizofrene identitet, i digtene filtres ind i hinanden. Når hertil lægges de to andre dimensioner: den samfundsmæssige diskussion, digtene har fremkaldt, og at ophavsmanden kun er 18, ja så ER der intet andet svar: Selvfølgelig skal Yahya Hassan have prisen«.

En vigtig opgave
Jo, der er ingen tvivl om, at knøsen, der for så kort tid siden var småkriminel og varetægtsfængslet, rammer rent.

Hans digte, som forener rap med socialrealisme og ’perkerdansk’ og i de bedste af dem løfter sig mod det visionære, står så klart, at de ikke bare går rent ind, når digteren selv fremsiger dem på sin særlige messende måde, men også evner at få mure til at bryde ned i Muhammedtegningernes udskældte Debatdanmark.

LÆS ANMELDELSE

Det er helt enestående: I dette lille stammeland har vi i årtier kæftet op om nødvendigheden af ’sammenhængskraft’, mens vi i praksis har behandlet flygtninge og indvandrere som andenrangsmennesker i asylcentre og de særlige bydele, som er havnet på regeringens officielle ghetto-liste, men der skulle en 18-årig digter fra ghettoen til at sige det, så eliten lyttede.

I det store udland har man længe haft en frodig migrantlitteratur, men i Danmark har vi haft et voldsomt litterært underskud, når det gælder de danskere, som har rødder i lande som Tyrkiet, Pakistan, Irak, Iran, Somalia, Gaza og Vestbredden, Libanon m.fl.

Vinderen af Politikens Litteraturpris 2013 har også i det perspektiv løftet en vigtig opgave.

I længden er det helt uholdbart, at de vigtige erfaringer, nydanskere har, ikke er repræsenteret i det kunstneriske felt.

Svenske ytringer
Om kort tid går det løs i udlandet.

Til marts kommer de på svensk, men allerede i onsdags bragte Aftonbladet en anmeldelse af den danske udgave.

Athena Farrokhzad, som er svensker med iransk baggrund, brugte meget energi på at tage stilling til de konsekvenser, der kan være af, at Yahya Hassan overhovedet har tilladt sig at digte, som han gør: »Fandens tænker jeg. En ung poesidebutant med palæstinensisk baggrund, som anklager den muslimske diaspora for hykleri, kvindeforagt og almindeligt barbari, hvilken gave fra oven til Dansk Folkeparti (...) Forstår du, at jeg er bange for, at din bog fodrer den ild, som vil tilintetgøre os«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

LÆS LEDER

Herhjemme er Yahya Hassan blevet rost af litteraturkritikken for sit kompromisløse opgør med alle autoriteter: faderen, familien, myndighederne, religionen, men det er ikke det, Farrokhzad får øje på. Hun frygter, at Hassans poetiske vidnesbyrd vil blive brugt af racister.

Digtene tages ikke for pålydende, men vurderes ud fra den måde, andre vil kunne bruge dem fornedrende, ja ligefrem »tilintetgørende« på.

Jo, disse digte, skrevet med umisforståelige versaler, skal nok vække opsigt i vores broderland.

Åh, hvor må man dog håbe, at anmelderkorpset hinsidan tager Yahya Hassans værk alvorligt også som vidnesbyrd om det svære liv for mange unge muslimske indvandrere og ikke lader det blive ved den forstemmende patronisering og fortrængning, som Farrokhzad repræsenterer. Det er så nemt at lade som ingenting eller skyde på budbringerne i forbindelse med alt det, vi kalder ’integration’.

Tænk, hvis Yahya Hassans digte også bidrager til, at svenskere tør ytre sig frit om alle de vanskelige spørgsmål.

Danmark er ramt i hjertekulen

I dag er der grund til at minde om, at Yahya Hassan først og fremmest er en stor kunstner.

At han har fået vores opmærksomhed, fordi han har skabt et kunstværk, som når ind i de mest følsomme områder i læseren og i velfærdssamfundet. Det viser rigtig meget om det, der er sket i Danmark, at en digter, der skriver på dansk, men ikke opfatter sig som dansker og har palæstinensiske forældre, kan løbe med Politikens Litteraturpris. Der er så mange måder at være dansker på.

LÆS OGSÅ

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Yahya Hassan er en dansk digter. Ikke fordi han falder inden for en eller anden danskhedsdefinition, men fordi han digter på dansk. Det har han gjort, så en hel nation er blevet ramt i hjertekulen.

Vinderen af Politikens Litteraturpris 2013 har allerede forandret verden.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden