Skønlitteratur

Archimedes i den lyse nat

Skønlitteratur

Ved hjælp af en selvbinder, en traktor, en hængesofa, en old-radio plus diverse ledninger lykkes det bedstefar Julius at konstruere, hvad han selv tror er en stedsmaskine, men børnebørnene (og tvillingerne) Selma og Malte, der afprøver monstrummet, finder ud af, at det er en rigtig tidsmaskine

Så imellem hyldedrik og tordenvejr går turen fra den tilstundende sankthans aften i Danmark lige nu og til Syrakus under Den anden puniske krig for 2.218 år siden.

Som alle ved, var Archimedes en klog og rar gammel mand. Det er bedstefar Julius også. Vagabonddigteren Stefan Staruttenberg er god som den lyse nat, og han elsker Elsebeth med den store numse. Alt er godt derude på landet og såmænd også nede i Syrakus indtil de kongelige rådgivere begynder at dø en mystisk død og den romerske hær lægger sig rundt om byen.

Archimedes mumler og tegner sine cirkler og spiraler. Det hjælper lidt, men historiens gang kan ingen ændre, så Selma og Malte må stå og se på, da en romersk soldat afslutter hans grublerier med sit korte sværd.


Det er en forunderlig,og bramfri børnebog, som Karen Fastrup og Niels Lyngsø har skrevet. 'Kampen om Syrakus' dufter af flæskesteg og ferskner, og den kommer rundt om sin tidsrejse på den mest elegante og grinagtige måde. Det historiske stof virker venligt og aldrig påtrængende.

Bedstefar tror, at hvis han indstiller radioen på Stockholm, så kan han besøge sin bror i Sverige, men nu bliver det i stedet Syrakus, hvor børnene dumper ned i et klassisk krimi-drama, der opklares takket være den snakkesalige papegøje Umberto Ekko.

»Kære borgere og slaver!«. Sådan indleder Archimedes - mens alt endnu er godt - sin sidste store tale, der forklarer de mystiske mord.

Det er en veloplagt og letløbende historie, som ikke forekommer mindre sandsynlig end andre fantastiske rejser i tid og rum. Sprogligt hæver den sig over det meste på markedet, især når midsommeren folder sig ud, eller når tiden hvirvler forbi i omvendt rækkefølge.

»Ved Euklid!«, udbryder den gamle geometriker, når han har fanget en pointe.

»Det bliver alle tiders ferie«, siger børnene til hinanden, før den rigtig er kommet i gang. Og detaljerne giver liv både her og hisset: »det var en vævestue hvor tyve kvinder eller mere arbejdede ved hver sin væv«. Det er det lille »eller mere«, der gør hele forskellen.

Ved Euklid (og Gyldendal)! Endnu en god børnebog af nye, danske stemmer. Det er den anden i år. Den første var Bent Jakobsens 'Det blå lys'. Måske går det den rigtige vej - eller mere.

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen
  Hør podcast: Oscarvært - det værste job i byen

  Henter…

  På søndag er der Oscar-uddeling i Los Angeles. Og for første gang siden 1989 vil showet finde sted uden en vært – et job, som bliver kaldt det værste i Hollywood i øjeblikket. For i en tid, hvor alt er syltet ind i værdipolitiske diskussioner, kan ingen længere samle os alle i et fælles grin.

 • Kvinder efter flugt fra Baghouz i det østlige Syrien. Foto: Fadel Senna / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?
  Hør podcast: Hvad skal vi gøre med syrienskrigerne, deres koner og børn?

  Henter…

  USA’s tilbagetrækning fra Syrien har gjort spørgsmålet om de danske IS-krigere højaktuelt. Skal vi tage dem hjem igen, efter at de har kæmpet for et verdensomspændende islamisk kalifat? Og har vi en forpligtelse over for de danske børn, der er blevet født undervejs i kampene?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Overgreb i Guds navn
  Hør podcast: Overgreb i Guds navn

  Henter…

  I morgen byder pave Frans flere end 100 højtstående biskopper fra hele verden velkommen til topmøde i Vatikanet. Emnet øverst på dagsordenen er seksuelle overgreb mod børn begået af katolske præster. Men kan paven forhindre flere overgreb? Og er der overhovedet en fremtid for den katolske kirke?

Forsiden

Annonce