Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
DALUM ASTRID
Foto: DALUM ASTRID

Regnar Grasten til pressemødet for den amerikanske version af 'Anja og Viktor'.

Film og tv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Regner Grasten satser hele butikken

Filmproduceren har lavet tæt på 40 film, men nu er bankbogen næsten tom.

Film og tv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danske filmproducenter er nogle kyllinger.

I hvert fald hvis man spørger Regner Grasten, som endnu engang har satset hele formuen på rød og lavet 'The First Time' - en amerikansk udgave af 'Kærlighed ved første hik', som får premiere 1. januar 2010.

For skal tingene gøres ordenligt, må man gøre det selv, og man må også betale selv. Og det kunne de danske filmproducenter godt lære noget af, mener den garvede filmmand.

»Folk får for mange penge til at lave filmene herhjemme, og der er for mange af dem, jeg kalder 'caffe latte-producenterne'. Hele lortet er fuldfinansieret og mange er lidt ligeglade med, hvad de laver«, siger Regner Grasten.

»Budgetterne er for ens. Alle film koster 16-20 millioner kroner at lave, og folk har ikke nok på spil. Det er det, vi i dag kan se, er gået galt«, siger han videre.

LÆS ARTIKEL

Realiserede en drøm
Regner Grasten kan skrive knap 40 film på sit CV, og efter 22 år i den danske filmbranche har han nu realiseret sin største drøm. Han har nemlig brugt alle sparepengene og lidt til og har sammen med sin kone lavet en amerikansk filmproduktion.

»Vi ville saftsuseme ikke gå i graven, uden at have prøvet det«, siger Grasten.

Og skulle de 2,5 millioner dollars (13 millioner kroner, som 'The First Time' har kostet, red.) være tabt, så går det nok.

»Der er mange der siger, 'hvad, hvis det ikke går?'. Der siger jeg, 'så må vi jo bare lave en 'Bølle Bob'«.

Et forskningsprojekt
Grasten har stået for nogle af de største biografsucceser i Danmark.

Som 'Krummerne' fra 1991, der blev set af næsten en million danskere, 'Anja & Viktor' fra 2001, som trak mere end 500.000 til og 'Kun en pige' fra 1995, som lige under en halv million så.

Han mangler med andre ord ikke opskriften på, hvordan man fylder en biografsal.

Til gengæld er det ikke hans mål, at alle de brugte penge skal tjenes ind igen med 'The First Time'. Grasten har taget konsekvensen af, at det går dårligt for den danske filmbranche lige for tiden. Som et forsøg på at finde alternative måder at tjene penge på, har han i stedet kastet sig over den amerikanske filmindustri med det, han kalder et »forskningsprojekt«.

»Vi valgte at spørge os selv, 'er det vejen at komme videre på'? 'Kan danske filmproducenter begynde at arbejde sådan i udlandet'?«.

»Hvis du ikke forsker, så har du heller ikke en chance for at finde ud af, om det er den rigtige vej«, siger Grasten.

Hovedet skal under armen
Og netop modet til at tage chancer er en kæmpe mangelvare i Danmark, mener han.

»Du bliver nødt til at have hovedet under armen. Jeg har det også sådan, at jeg jo sagtens kunne sidde og kigge på de der penge på en café i Paris, men så tænker jeg 'nej'. Det er et producergen«, siger Grasten.

Er det noget som mangler for at gøre dansk film bedre?

»Ja, og det vil jeg gerne sætte en tyk streg under. Det er lige præcis det, der er galt. Der mangler det der med at turde. En filmproducent skal være en kamikazepilot, for ellers kommer du ingen vegne«, siger Regner Grasten.

Filmen får aldrig premiere

Den garvede filmmands mod og evne til at kaste sig ud i et projekt som 'The First Time' er dog ikke forløbet helt uden problemer.

Efter at hele filmen var skudt og klippet, skulle den en tur forbi den amerikanske censur. Og her fik Grasten sit første store amerikanske kulturchok.

'The First Time' fik en 'R-rating', hvilket vil sige, at man mindst skal være 17 år for at få lov til at se filmen. Scenerne, hvor der bliver indkøbt kondomer, og Anya sætter kondomet på Victor under dynen, var for hård kost for myndighederne.

»Det bliver umuligt at sende den ud i biografen, for vi skulle klippe 30-40 minutter ud, og det kunne vi ikke«, siger Grasten.

Derfor får filmen ikke 'rigtig' premiere i USA. Regner Grasten vil derfor i stedet forsøge at sende den amerikanske version af 'Anja og Viktor' ud på dvd- og kabelmarkedet i staterne.

SE KLIP

Hovedrolleindehaveren i filmen The first time måtte indspille sexscene foran sin mor. Kilde: /ritzau/

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden