0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Liberisk topadvokat anklager Mads Brügger for journalistisk fusk

Advokaten er blandt hovedskurkene i filmmandens kontroversielle dokumentar 'Ambassadøren'.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Undercover. Mads Brügger udgiver sig i 'Ambassadøren' for at være Mads Cortzen, en forretningsmand der under dække af at ville åbne en tændstikfabrik i Den Centralafrikanske Republik, vil smugle bloddiamanter ud af landet ved hjælp af et liberiansk diplomatpas.

Film og tv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Film og tv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

En af de højtplacerede liberiere, som beskyldes for korruption for tusindvis af dollar i Mads Brüggers kontroversielle dokumentar 'Ambassadøren', tager nu til genmæle.

Det sker netop, som Liberias regering varsler retssag mod Brügger for svindel med en diplomattitel, samtidig med at filmen modtager en stigende grad af positiv opmærksomhed i udlandet, deriblandt en dugfrisk anmeldelse i anerkendte Columbia Journalism Review.

ANMELDELSE Læs omtalen her ( eksternt link, engelsk)

Topadvokaten Varney Sherman, som også har en ærespost som leder af Liberias præsidents parti, afviser filmens påstande om, at han tog imod bestikkelse på 35.000 dollar for at sikre Brügger den diplomattitel, som er filmens omdrejningspunkt.

Tværtimod kan han ved hjælp af email mellem ham selv og Brügger, som politiken.dk har fået i kopi, tilsyneladende dokumentere, at han afbrød samarbejdet med den danske journalist og tilbageleverede alle pengene til ham.

»Pengene er til rådighed, når det passer Dem, til at disponere over, som I ønsker«, skriver advokaten til Brügger.

Topadvokat: Jeg synes han er en idiot
Den oplysning fremgår ikke af Brüggers film, hvor advokaten er blandt 'hovedskurkene' i filmmandens bestræbelser på at købe sig til en liberisk diplomattitel.

»Hvis jeg havde haft den mindste fornemmelse for, hvilken type han egentlig var, ville jeg ikke have rørt ham med en ildtang. Jeg synes, han er en idiot, og jeg forstår ikke, hvad han har gang i«, siger Varney Sherman til politiken.dk.

Han mener ikke, at det tjener noget formål at køre den sag mod Brügger, som den liberiske regering i vrede toner har varslet de seneste uger.

»Jeg mener ikke, det er umagen værd, for det giver ham reklame, som han slet ikke fortjener, og som han vil udnytte til at blive mere kendt. Han er en svindler, og hvad skulle Liberia vinde ved at bruge penge på en retssag«, siger Varney Sherman.

»Ham skal man ikke lægge sig ud med«
Brügger, som i dag er kanalchef for radiostationen 24syv, ansætter i 'Ambassadøren' en hollænder til - for store dollarbeløb - at formidle ham titlen af konsul for Liberia i Den Centralafrikanske Republik.

Titlen skal Brügger bruge til frit at kunne transportere bloddiamanter ind og ud af det centralafrikanske land, et forehavende som dog aldrig lykkes i filmen.

Blandt andet formidler hollænderen et møde mellem Brügger og den liberiske topadvokat Varney Sherman, som ifølge filmen kan trække i politiske tråde og sikre diplomattitlen.