Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Gunnar Auðunn Jóhannsson
Foto: Gunnar Auðunn Jóhannsson

Film. I alt 3.500 indsendte produktioner var i spil til kortfilmkategorien på årets filmfestival i Cannes. En af dem, der er valgt ud, er 'Whale Valley'.

Film og tv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dansk kortfilm skal dyste på Cannes-festivalen

Barskt drama om to brødre er med i konkurrence på festivalen i Sydfrankrig.

Film og tv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I morgen, torsdag, løftes sløret for hvilke film, der skal kæmpe om at vinde Guldpalmen i hovedkonkurrencen på filmfestivalen i Cannes i år.

Men allerede nu er de ni film, som skal dyste i årets kortfilm-konkurrence, blevet udtaget. De ni film er udvalgt blandt 3.500 indsendte kandidater, og med i konkurrencen er islændingen Guðmundur Arnar Guðmundssons film 'Hvalfjordur'.

Filmen er støttet af Filmværkstedet på Det Danske Filminstitut, og flere danskere har været med til at lave filmen, blandt andre co-producerne Darin Mailand-Mercado og Jacob Oliver Krarup og klipperen Anders Skov.

Filmen præsenteres derfor i Cannes som dansk/islandsk.

LÆS OGSÅ

To brødre i Island
I kortfilmkategorien på årets Cannes-festival, på fransk les selections du courts métrages, var der indsendt film fra ikke færre end 132 lande.

En af dem, der er kommet gennem nåleøjet, er altså 'Hvalfjordur', på engelsk 'Whale Valley'.

'Hvalfjordur' handler om en syvårig dreng, der ved et tilfælde overværer, at hans storebror prøver at begå selvmord. De to brødre bor på en gård i Island sammen med deres forældre, og brødrenes forhold ændrer sig drastisk, da storebroderen tvinger lillebroderen til at love ikke at fortælle nogen om, hvad han har set.

Instruktøren, 32-årige Guðmundur Arnar Guðmundsson, er oprindelig uddannet billedkunstner i Reykjavik. I Island lavede han et par kortfilm, før han for fem år siden flyttede til København. Her søgte han tre gange - uden held - ind på Den Danske Filmskole.

Til gengæld mødte han i den danske hovedstad en anden islandsk filmskaber, Rúnar Runársson, og det skulle vise sig at være et held.

Rúnar Runársson, som blandt andet har instrueret filmen 'Volcano', der var i konkurrence på Cannes-festivalen for to år siden, hyrede nemlig Guðmundur Arnar Guðmundsson som assistent.

Siden er Rúnar Rúnarsson blevet co-producer på sin landsmands kortfilm.

Inspireret af danske instruktørere

Guðmundur Arnar Guðmundsson fortæller til filmmagasinet Ekko, at han er stærkt inspireret af danske filminstruktører.

»Bille August og Nils Malmros er nogle af mine store inspirationskilder, særligt 'Zappa' og 'Kundskabens træ'«, siger islændingen, der også nævner mexicanske Carlos Reygadas’ visuelt overdådige film 'Stille lys' som et pejlemærke i sit filmarbejde.

I det hele taget er Guðmundsson interesseret i at fortælle historier om børn og unge. Og når han i maj har været en tur til det sydfranske for at dyste i kortfilmkonkurrencen, vil han rigtig gerne tilbage til den danske hovedstad og lave en ny film.

»Jeg håber, at min næste film kommer til at foregå i Danmark. Den skal handle om fjortenårige drenge og vil være lidt mere brutal. Den vil passe godt til København«, siger instruktøren til filmmagasinet Ekko.

Prisen for bedste kortfilm i Cannes i år uddeles den 26. maj ved festivalens afslutningsceremoni.

Den anerkendte filmskaber Jane Campion er formand for juryen i kortfilmkategorien. Steven Spielberg er formand for juryen i hovedkonkurrencen, hvor Mads Mikkelsen som bekendt sidste år vandt som bedste mandlige skuespiller for sin præstation i 'Jagten'.

Filmfestivalen i Cannes begynder 15. maj og skydes i gang med australske Baz Luhrmanns filmatisering af Scott Fitzgeralds litterære klassiker 'The Great Gatsby'.

LÆS OGSÅ

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden