Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Lars Just
Foto: Lars Just

Film. Den danske filminstruktør Thomas Vinterberg vender i år tilbage til Cannes.

Film og tv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Vinterberg får stor pris ved filmfestivalen i Cannes

Den danske instruktør modtager Media-prisen under årets filmfestival i Frankrig.

Film og tv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Endnu før den årlige Cannes-festival skydes i gang, hvilket sker onsdag 15. maj, har en dansker vundet en pris i forbindelse med festivalen.

Thomas Vinterberg er nemlig årets modtager af EU's Media-pris. Vinterberg får overrakt prisen af Androulla Vassiliou, EU's kommissær for uddannelse, kultur, flersprogethed og ungdom, i Cannes søndag 19. maj - samme dag som den danske filminstruktør fylder 44 år.

EU's Media-pris gives til det bedste nye filmprojekt med salgspotentiale, der er berettiget til støtte fra EU's filmprogram Media. Vinterberg deler prisen med medforfatteren Tobias Lindholm og produceren Sisse Graum (Zentropa) for deres nye filmprojekt 'Kollektivet'.

»Udvikling er en virkelig afgørende og enormt kreativ del i filmprocessen. Det er rigtig godt at have en institution som EU's Media-program, der anerkender og støtter filmproduktionen på det mest skrøbelige tidspunkt«, udtaler Thomas Vinterberg i forbindelse med, at han er årets modtager af prisen.

Kollektiv i 1970'erne
Thomas Vinterberg blev for alvor kendt tilbage i 1998, da han deltog i festlighederne i den sydfranske ferieby med dogmefilmen 'Festen'. Sidste år var Vinterberg i konkurrence i Cannes med 'Jagten', hvor Mads Mikkelsen vandt prisen som bedste mandlige skuespiller.

I år skal den danske instruktør være formand for juryen i sideprogrammet 'Un Certain Regard'. Sideløbende med det ærefulde hverv i Cannes er Thomas Vinterberg i fuld gang med at udvikle 'Kollektivet', som handler om det kollektiv, han selv voksede op i i 1970'erne.

Filmen skal produceres næste år og bliver lavet på baggrund af teaterstykket 'Kollektivet', som Thomas Vinterberg forrige år satte op i Wien.

Ros til Vinterberg
EU's Media-pris tildeles projekter, som enten er fiktionsfilm, animationsfilm eller dokumentar, men det skal være tiltænkt biograflancering.

Vinderen vælges af et panel af uafhængige eksperter og repræsentanter fra Europa-Kommissionen og Forvaltningsorganet for Undervisning, Audiovisuelle Medier og Kultur, der står for Media-programmet.

»Det er en fuldt ud velfortjent pris til en af Europas mest spændende og talentfulde instruktører. Thomas' film er aldrig almindelige: De er altid tankevækkende, smukt fortalt og smukt spillet. Han er ikke bange for at løbe en risiko, og efter at hans mesterværk 'Jagten' fra 2012 blev en verdensomspændende succes, ser vi alle spændt frem til hans næste værk«, siger EU-kommissær Androulla Vassiliou.

Sidste år gik EU's Media-pris til 'Le Passé' af Ashgar Farhadi. Denne film skal dyste om Guldpalmen i Cannes i år, i konkurrence med blandt andre danske Nicolas Winding Refns 'Only God Forgives', samt nye film fra andre store instruktør-navne som Alexander Payne, Steven Soderbergh, Roman Polanski, Francois Ozon og Coen-brødrene.

Festivalen åbner med Baz Luhrmans 'Den store Gatsby', der har Leonardo DiCaprio i en af de bærende roller.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden