Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Francois Mori/AP
Foto: Francois Mori/AP

Film. Alle ville have en bid af Leonardo DiCaprio, da han i dag indtog filmfestivalen i Cannes.

Film og tv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Leonardo DiCaprio skyder Cannes i gang med maner

Autografjægerne stod på skuldrene af hinanden for at se superstjernen i Frankrig.

Film og tv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Årets Cannes-festival er netop blevet skudt i gang med visningen af australske Baz Luhrmanns 'Den store Gatsby', der har stjernenavnene Leonardo DiCaprio, Carey Mulligan og Tobey Maguire i de bærende roller.

Filmen, der er en filmatisering af F. Scott Fitzgeralds litterære klassiker 'Den store Gatsby' fra 1925, blev vist i en af biograferne i festivalpalæet ved Croisetten i Cannes, hvor den internationale presse fulgte med iført 3D-briller.

Det gik relativt stille for sig, men da først den grandiose og ekstravagante film var rullet over lærredet, var det slut med stilheden.

Et massivt opbud af journalister, filmfans og andre nysgerrige strømmede mod pressesalen i palæet for at være blandt de første på festivalen til at få et glimt af især Leonardo DiCaprio.

Køen foran indgangen til pressemødet var alenlang, og da den amerikanske superstjerne endelig troppede op - ledsaget af Baz Luhrmann og en håndfuld af de andre fra filmholdet - masede journalister og fotografer sig frem mod podiet for at tage billeder med deres mobiltelefoner og for at komme helt tæt på DiCaprio.

Essentiel læsning
Denne tog dog virakken i stiv arm og fortalte i langsomme, udførlige sætninger om, hvordan han er gået til rollen som den romantiske gangster, levemand og drømmer, Jay Gatsby.

»'Den store Gatsby' er essentielt læsestof i USA. Alle skal læse den, når de går i skole. Jeg læste den selv som teenager, men dengang forstod jeg ikke det eksistentielle plan i bogen. Da Baz gav mig et nyt eksemplar af bogen, og jeg læste den igen, gav det en helt ny mening for mig. Jeg prøvede virkelig at forstå Fitzgeralds ord og dissekere, hvad han mente med sin fortælling om Gatsby. Jeg blev fascineret af ham, han rørte noget i mig«, sagde Leonardo DiCaprio og missede med øjnene foran de mange spotlights i loftet i presserummet.

Nede fra salen stillede alskens journalister fra blandt andet Brasilien, Grækenland og Indien spørgsmål til stjernene på podiet.

Og instruktør Baz Luhrmann uddybede, hvorfor han gerne ville filmatisere Fitzgeralds klassiker.

»Jeg sad i et tog i Sibirien for ti år siden og læste bogen. Jeg var ensom og drak en masse australsk rødvin, og pludselig slog det mig, at denne bog lige så godt kunne udspille sig i dag. Den handler lige så meget om os nu. Jeg blev nødt til at lave den film, tænkte jeg, og nu er vi, efter ti års rejse, her«, sagde Luhrmann, der to gange tidligere har været med i Cannes, første gang med 'Strictly Ballroom' og siden i 2001 med 'Moulin Rouge'.

En universel historie
Nu har han åbnet årets festival med et stort opsat, glamourøst og dekadent filmværk, der allerede efter den amerikanske premiere i sidste uge har solgt overraskende mange millioner af billetter i USA. Men samtidig også fået en ret hård medfart af de amerikanske filmkritikere.

Baz Luhrmann fortalte, at han har den dybeste respekt for F. Scott Fitzgerald, som - da han udgav 'Den store Gatsby - også fik hård kritik af anmelderne, og siden, da han døde, var stort set glemt i den amerikanske offentlighed.

»Til slut købte Fitzgerald udgaver af sin egen bog, så der i det mindste røg nogen over disken. Siden er 'Den store Gatsby' jo blevet en universiel historie, som alle kender. Det er mærkeligt at tænke på, at der i sidste uge blev solgt lige så mange eksemplarer af bogen som i hele Fitzgeralds levetid«, sagde Baz Luhrmann venligt og imødekommende til de mange fremmødte journalister.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Han overlod herefter ordet til Carey Mulligan og Tobey Maguire og filmens andre skuespillere, som fortalte om, hvordan de havde kæmpet for at give Fitzgeralds ord nyt liv på lærredet.

Indtil Leonardo DiCaprio igen kom på banen.

»Da jeg genlæste 'Den store Gatsby', fandt jeg ud af, at det vigtigste slet ikke er kærligheden mellem Jay Gatsby og Daisy Buchanan. Det vigtige i historien er selve fortællingen om denne her opulente mand, der mister sig selv og bliver ved med at stirre drømmende ud i fremtiden. Det er det, Baz har prøvet at mane frem her. Han har kæmpet for at komme ind til dramaet, ind til sandheden og samtidig, hver dag på filmsettet, har han inspireret alle os andre til at drømme stort«, sagde DiCaprio.

Med disse store ord åbnede superstjernen årets filmfestival i Cannes på passende vis. Inden han blev eskorteret ud af presserummet af hærdebrede bodyguards væk fra alle blitzlysene.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden