Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Rolf Konow
Foto: Rolf Konow

Udyr. Jonas Arnbys 'Når dyrene drømmer', der er del af den nye bølge af nordiske genrefilm, får premiere 31. juli.

Film og tv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Varulve varsler ny nordisk filmtendens

Nordic Twilight er endnu mere mørk og mystisk end de skandinaviske krimier.

Film og tv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I et lille årti har vi levet godt i den mørke skygge fra kvinder som Lisbeth Salander og Sara Lund, de svenske kommissærer Beck og Wallander, der har gjort den skandinaviske krimi til et verdenskendt fænomen.

Men på filmfestivalen Berlinalen i den tyske hovedstad er et nyt begreb – Nordic Twilight – dukket op og har fået massiv omtale.

For ud af de dybe skandinaviske skove og dystre storbyer kommer de vrimlende for at indtage filmverdenens univers: heksene, troldene, zombierne, varulvene, vampyrerne og alle de andre mystiske væsener, der udgør fortroppen i Nordic Twilight-tendensen.

Navnet er opfundet af det Danske Filminstituts konsulent for primært ungdomsfilm, Rasmus Horskjær.

»Kendetegnende for den her genre er det, at den bibeholder den autentiske persontegning, vi er så gode til i Skandinavien. Karaktererne i vores film er oftest langt mere tredimensionale og realistiske end i eksempelvis film fra USA. Men samtidig tilføjer de noget vildt og voldsomt, ofte noget unaturligt, vi ikke har set før«, siger Rasmus Horskjær.

LÆS OGSÅ

Langsomme gysere
En af de film, der er størst forventninger til i den nye genre lige nu, er ‘Når dyrene drømmer’ af Jonas Arnby.

Den handler om en ung pige, der bor på en ø ud for Jyllands vestkyst og pludselig begynder at få en voldsom mængde hår til at gro på kroppen. Måske er hun ved at blive en varulv, og måske kan hun få hævn over alle dem, der tidligere har ydmyget hende?

Filmen, der er færdigoptaget med Sonia Suhl i rollen som pigen Maria, Lars Mikkelsen, Sonja Richter og norske Jakob Oftebro i hovedrollerne, er et stort salgshit på festivalen. Således er den allerede afsat til biografer i flere europæiske lande og den har høstet masser af roser på Berlinalen.

»Det er i virkeligheden en film, der handler om at vokse op, en becoming of age-historie. Men den inddrager det uforklarlige, mystiske univers. Det er måske nok en gyser, men det er også en smuk og poetisk film fortalt i et langsomt og roligt tempo. Det er også typisk for de skandinaviske film i den her afdeling«, siger Rasmus Horskjær.

En af dem, der har rost filmen, er Tom Quinn fra det amerikanske distributionsselskab TWC-Radius, som også har indkøbt ’When Animals Dream’ i Berlin. Han siger til branchebladet Variety:

»Det er meget vanskeligt for tiden at finde en genrefilm, der virkelig vinder nyt terræn. Men ’When Animal Dream’ (filmens engelske titel, red.) er dette sjældne fund. Jeg har ikke været så begejstret i Berlin, siden jeg så ’Let The Right One In’«, siger han med henvisning til den svenske gysersucces ’Låt den rätta komma in’ fra 2008.

LÆS ANMELDELSE

Massiv bølge af uhygge
Næste bud på en dansk film i Nordic Twilight er Bo Mikkelsens zombiefilm, ’Sorgenfri’, der ventes at få dansk premiere i oktober.

En mystisk sygdom hærger i den nordsjællandske idyl og forvandler mennesker til zombier. Også ’Dannys dommedag’ af Martin Barnewitz om en ny art menneskeædende rovdyr, der pludselig dukker op på vore breddegrader, er på vej.

LÆS MERE

Der er også store forventninger til ’The Undertaker’ af Jannik Johansen, der har Nikolaj Coster-Waldau på rollelisten. Filmens producer, Jacob Jarek, siger til Variety:

»Det er måske nok en genrefilm, men den har stadig stærke karakterer og en historie, der er original. De manglende visuelle effekter og et lavt budget bliver kompenseret af en god historie og gode ideer«.

Bedre chancer internationalt

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Men det er ikke kun i Danmark, underlige og uhyggelige fænomener breder sig.

I Norge har Tommy Wirkola fået succes med zombiefilmene ’Död snö’ 1 og 2, og Andre Ovredas ’Trolljegeren’ fra 2010 er næsten allerede en kultklassiker i genren. På vej er Patrik Syversens ’Party Animal’ om en polterabend, der går amok. Dertil kommer, at den mere eventyrlige genre findes på tv i tv-serier som for eksempel Kanal 5’s kommende fantasy-ungdomsserie ’Heartless’.

LÆS OGSÅ

Om denne overnaturlige genre er brudt ud af Skandinavien for at blive, har Rasmus Horskjær ikke noget bud på.

»Den er primært opstået, fordi der var nogle filmfolk, som havde lyst til at prøve noget andet. Det er vel sådan set det bedst tænkelige udgangspunkt. Om det så holder, er svært at sige. Men der er vokset en generation op, som er blevet vant til at forholde sig til de her fænomener, og de er jo også fremtidens biografpublikum, så hvem ved, hvor langt det her kan komme«, som han siger.

Direktøren for Stockholms Film Festival, George Ivanov, tror også, at filmene har en god chance uden for Skandinavien. Som han siger til Variety:

»De er lavet til det lokale marked. Men de har måske bedre chancer internationalt end brede komedier og familiefilm, som har en tendens til at henvende sig mere til et bestemt kulturelt segment. De her film er mere generelle«.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden