Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
HBO presse
Foto: HBO presse

Crime. True crime genren brager afsted. Det var blandt andet HBO's 'The Jinx', der var med til at give publikum appetit på true crime.

Film og tv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

True crime har konsekvenser: Hvad skete der med Adnan Syed og Robert Durst?

True Crime-genrens fornemmeste opgave er at få en sag genoptaget. Det er - delvist - lykkedes for to af de mest berømte nyere sager.

Film og tv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ægte kriminalitet udgør tilsyneladende ægte underholdende indhold.

Succesprojekter som 'Serial' og 'The Jinx' har givet true crime-genren en revival med sine fascinerende sager om virkelige mennesker, der efter alt at dømme vækker en glubsk appetit hos publikum.

Begrebet true crime, på dansk krimidokumentar, dækker over en litterær genre, der omhandler kriminalsager fra det virkelige liv, som oftest mordsager. Men hvad sker der, når journalister med fortælleteknisk tæft gennemtrawler en virkelig sag om virkelige mennesker?

I tilfældene med 'The Jinx' og 'Serial' har programmerne haft stor betydning for alle involverede i dem. Sagerne har fået nyt liv rent juridisk, og har haft konsekvenser for både 'The Jinx'-hovedpersonen Robert Durst og 'Serials' Adnan Syed.

Ny chance for Adnan

Der er sket meget, siden vi forlod den fængslede Adnan Syed efter 12 episoder af den prisvindende podcast 'Serial' – en podcast, der efterlod de mange millioner lyttere med flere spørgsmål end svar på spørgsmålet om, hvorvidt Adnan Syed i virkeligheden dræbte sin ekskæreste, Hae Min Lee, i 1999.

I februar i år havde Adnan held med at få den appelsag igennem, som han også var i gang med under produktionen af podcasten. Appelretten vurderede i maj i år, at Adnan havde ret til at søge om at få sin sag genåbnet i retten i Baltimore, Maryland.

Adnans appelsag byggede på en række fejl begået af hans nu afdøde advokat Cristina Gutierrez tilbage i årene 1999-2000. Blandt andet at hun ikke indkaldte Asia McClain som vidne i sagen - det er hende, der fortæller, at hun så Adnan på det lokale bibliotek på gerningstidspunktet.

LÆS OGSÅ

6. november besluttede en dommer i Baltimore at lade Adnan få en chance til i retten på grund af mistanke om, at Cristina Gutierrez ikke ydede et effektivt forsvar for Adnan dengang, og på grund af nye informationer fra teleselskabet AT&T om nøjagtigheden af placeringen af de indkommende mobilopklad, som var en afgørende del af bevisførelsen mod Adnan i 1999.

Vicestatsadvokaten i Maryland Thiru Vignarajah har ellers ifølge The Baltimore Sun kaldt det for »betydningsløst teater og ikke i retfærdighedens bedste interesse« at genåbne den opsigtsvækkende sag.

Der er ifølge Adnan Syeds advokat C. Justin Brown endnu ikke sat en dato for høringen.

Altafgørende lydklip

»There it is. You’re Caught« […] »What the hell did I do?« »Killed them all, of course«.

Ordene er efterhånden legendariske for fans af tv-dokumentaren 'The Jinx' - en HBO-serie, der af det amerikanske magasin The Atlantic er blevet kaldt »HBO's forskruede svar på Serial«.

Serien kæder rigmanden Robert Durst sammen med tre kriminelle handlinger begået over en periode på tre årtier: Dursts første kones forsvinding i 1982, mordet på Dursts 71-årige nabo i byen Galveston i Texas i 2003, og modet på rigmandens tidligere veninde Susan Berman i Los Angeles i 2000.

Ordene stammer fra en optagelse i seriens sidste afsnit, hvor hovedpersonen Robert Durst er gået på toilettet med sin mikrofon tændt, og på den måde med hviskende stemme tilstår de tre mord, der er omdrejningspunktet for dokumentarserien.

Robert Durst blev arresteret 14. marts i år i den amerikanske by New Orleans i Louisiana på en arrestordre fra politiet i staten Californien i 2000. Ved arrestationen, der fandt sted på et hotelværelse, som Durst havde lejet i et falsk navn, fandt man et ulovligt våben og falske identitetspapirer. Det var dagen før HBO sendte den historiske The Jinx-finale.

I oktober kunne New York Times skrive, at Robert Durst stadig sidder fængslet i Louisiana for ulovlig våbenbesiddelse, og at han altså ikke endnu er blevet udleveret til Californien, hvor han er tiltalt for mordet på Susan Berman. Først når sagen om våbenbesiddelsen er afsluttet, kan Robert Durst blive udleveret til Californien.

Robert Durst nægter sig skyldig i våbenbesiddelsen såvel som drabet på Susan Berman.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Godt - men uretfærdigt

Dermed er de to serier godt på vej til at lykkes med det, som professor Gundhild Agger fra Aarhus Universitet kalder »krimidokumentarens fornemmeste opgave«, nemlig at få en sag genoptaget. Gundhild Agger er ekspert i krimidokumentarer og forfatter til bogen 'Mord til tiden. Forbrydelse, historie og mediekultur'.

Hun mener, at journalister i virkeligheden udfører deres rolle som vagthund i samfundet, når de laver true crime-historier - på det rigtige grundlag.

»Hvis systemet har fejlet, så er det her jo kun en sikring. Altså er det en vældig god ting, hvis der er berettiget tvivl. Men på samme måde er det jo utroligt traumatisk, hvis det bare ender som et gravearbejde i gamle sår hos pårørende, som ikke fører til noget som helst«, mener Gunhild Agger.

Gør det noget for behandlingen af en sag, at den får offentlighedens bevågenhed?

»Det kan det meget vel gøre. Nu må man jo ikke som hverken anklager eller forsvarer gå ind og lade sig påvirke af medierne, men hvis der bliver rejst berettiget tvivl ved hjælp af en behandling i medierne, så vil man da være mere tilbøjelig til at tage en sag op, end hvis det bare får lov at ligge hen«, vurderer Gunhild Agger.

Ifølge Gunhild Agger er det dog vigtigt at holde sig for øje, at der ofte ligger fortællemæssige årsager til grund for udvælgelsen af en sag - eller at det alternativt er helt tilfældigt, hvem der får sin sag endevendt af journalister.

»Det kan meget vel være sager om de unge, de smukke og de rige, der bliver taget op – sagen kan blive valgt på mange kriterier, som egentlig er fuldstændig uvedkommende, og det er jo problematisk«, siger Gunhild Agger.

»Det er jo faktisk ikke retfærdigt, men det er noget, man ser gang på gang. Ligesom hvis en enkelt flygtnings historie kommer i mediernes søgelys, så er der større chance for en revurdering fra myndighedernes side – det kan være ret tilfældigt, hvem det lige rammer«, siger Gunhild Agger.

True Crime-bølgen fortsætter

Der er mere true crime på vej til det sultne publikum.

Serial udkommer med en ny sæson inden udgangen af 2015, og bliver endda også lavet til en tv-serie.

En ny række true crime podcasts er ligeledes dukket op til overfladen, siden Serial satte standarten i efteråret 2014 som det mest dowloadede podacst i iTunes' historie.

Podcasten 'Undisclosed' produceres af advokaten Rabia Chaudry, som publikum møder i Serial. Rabia Chaudry følger Adnans sag videre fra hvor 'Serial' slap med støtte fra The Adnan Syed Trust, som er en gruppe af mennesker, der advokerer for Adnans løsladelse under hashtagget #FreeAdnan.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

'Criminal' er navnet på en anden true crime-podcast, hvor journalisten Phoebe Judge i hvert afsnit gennemgår en ny amerikansk kriminalsag.

Politiken har ligeledes i samarbejde med Third Ear lanceret den første danske krimipodcast, 'Ringbindsattentatet', der omhandler en af danmarkshistoriens mest spektakulære mordforsøg.

I Sverige lancerede to journalister i foråret, hvad Svenska Dagbladet kalder »det svenske 'Serial'« 'Spår', og i Norge har flere bøger om virkelige kriminelle handlinger toppet bestsellerlisterne.

Derudover udgiver streamingtjenesten Netflix en true crime-serie med titlen 'Making a Murderer' 18. december i år. Serien handler om amerikaneren Steven Avery, der blev fejlagtigt dømt i en voldtægtssag og fik udbetalt en millionerstatning, hvorefter han pludselig blev hovedmistænkt i en anden sag om mordet på en kvinde.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden