0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Nytårstilbud: Følg med i Politiken hele året for kun 2021,- Køb nu

'Rita'-stjerne vinder stor pris for usædvanlig præstation

Mille Dinesen modtager en af de tre hæderspriser ved Nordisk Film Fondens prisuddeling Isbjørnen.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Per Arnesen/TV 2
Foto: Per Arnesen/TV 2
Film og tv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Film og tv
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Tidligere er danske stjerner som Nikolaj Lie Kaas og Nikolaj Coster-Waldau blevet belønnet for deres usædvanlige præstationer på film og teater med Ove Sprogøe Prisen. Nu finder ’Rita’-skuespiller Mille Dinesen også vej til den stjernehimmel.

Da jeg var lille, var der to personer, jeg gerne ville være: Den ene var Skipper Skræk, og den anden var Egon Olsen

Ved prisuddelingen Isbjørnen, som Nordisk Film Fonden står bag, modtog hun torsdag eftermiddag hædersprisen, som er en hyldest til en af Danmarks mest folkekære skuespillere. Og at det er en hæderspris opkaldt efter netop Olsen Banden-ikonet, betyder noget særligt for den 46-årige skuespillerinde.

»Da jeg var lille, var der to personer, jeg gerne ville være: Den ene var Skipper Skræk, og den anden var Egon Olsen. Han var min store helt, og jeg sad klinet til skærmen, når der var ’Olsen Banden’ i fjerneren«, fortæller Mille Dinesen begejstret.

»Da jeg blev en lille smule ældre, og Ove Sprogøe dukkede op i andre roller, forstod jeg, at grunden til, at jeg syntes, Egon var så sej, jo var, fordi Ove Sprogøe var en umådeligt god skuespiller«, siger hun.

I motiveringstalen, som Ove Sprogøes søn, Henning Sprogøe, stod bag, blev der lagt vægt på skuespillerindens præstation i tv-serien ’Rita’.

Hæder til instruktør og fotograf

Ved prisuddelingen blev der uddelt yderligere to priser. Nordisk Film Prisen gik til instruktør Malou Reymann, som står bag ’En helt almindelig familie’. Filmen bygger på instruktørens egen opvækst med en far, der skifter køn.

Den tredje pris, som er Erik Ballings Rejselegat, gik til fotograf Louise McLaughlin. Hun har senest været fotograf på ’Vores mand i Amerika’, som er instruktør Christina Rosendahls film om den danske ambassadør i USA under Anden Verdenskrig.

Med hæderspriserne følger også en pengepræmie på henholdsvis 50.000 kroner til Ove Sprogøe Prisen, 75.000 kroner til Erik Ballings Rejselegat og 114.000 kroner til Nordisk Film Prisen - her gives der nemlig 1000 kroner gange Nordisk Films alder.

ritzau

Annonce

Thomas Thorhauge

Jørgen Leth + Simon Staho:  Notater om nysgerrigheden (og nysgerrighedens betingelser)

Thomas Thorhauge

Werner Herzog + Joshua Oppenheimer i samtale:  Film skal efterlade dig stakåndet. Ekstatisk. Flyvende.

Thomas Thorhauge

Ruben Östlund og Janus Metz i filmsamtale:  Krig, terror, medier og mænd (Udramatiske udsagn om en højdramatisk tid)

Thomas Thorhauge

Mads Brügger + Christoffer Guldbrandsen i samtale:  Dokumentarismens grænser og metoder

Thomas Thorhauge

Laura Poitras + James Marsh i ilmsamtale:  Portrætter af mod og moderne liv

Thomas Thorhauge

Phie Ambo + Michael Madsen i filmsamtale:  Er der et rumvæsen til stede?

Thomas Thorhauge

Virkelighed er virkelighed er virkelighed. Er fiktion

Thomas Thorhauge

Til døden, med håb om forløsning

Thomas Thorhauge

»Lige der mellem fortiden og fremtiden«

Thomas Thorhauge

»En syvårig kan taste navnet på en tilfældig pornoskuespiller og se mangedobbelt penetrering«

Thomas Thorhauge

Gysmesteren siger det: Børns empati er i frit fald

Da Schrader mødte Bresson:   »Man har vænnet publikum til film, hvor man viser alt. Det er frygteligt. Hvis jeg ikke kan få folk til at gætte, hvis jeg er tvunget til at vise alt, er jeg ikke interesseret i at arbejde«

Thomas Thorhauge

Mester-dokumentarister i samtale:  Jeg har et skema for alle de film, jeg vil lave i mit liv. ’Kapitalen’ bliver min sidste

Filminstruktør Tobias Lindholm forføres af May el-Toukhys nye film:   I ’Dronningen’ hepper jeg i lang tid på, at Trine gør det, hun gør. Lige indtil hun gør det

Hjernerne bag 'Arvingerne' og 'Herrens veje' i samtale:   »Pludselig opdagede jeg, at mange af mine fortællinger kommer ud fra totalt undertrykt raseri. Sådan noget helt tungt, mørkt noget«

'Sex and the City'-stjerne møder dronningen af arthouse-film:  Vi gider ikke bare spille nogens mor!!

Instruktør bag Jackson-dokumentar:   Seksuelt misbrug af børn udført som grooming føles ikke som voldtægt. Grooming føles som kærlighed

Samtale om selvmord:  »Livet bliver aldrig perfekt. Man får ikke 12 hver dag, og vi skal finde nogle værktøjer, så vi kan leve med, at nogle gange har man det skidt«

Oscarvinder i samtale med sit store idol:   »Den måde, du strukturerer dine film på, virker meget provokerende på mig«